De Kapel van de WOLVENDRIES.

Op nr. 540 van de Ninoofse Steenweg te Halle ligt de opvallende en uitzonderlijke grote gesloten hoeve ‘den Mottier’, overeenkomstig de benaming van het achterliggende veld ‘den Mortier’, zoals het reeds vermeld stond op de figuratieve kaart uit 1754 i.v.m. met het ‘Groot Tiende’ ten bate van de Halse jezuïeten.

De herkomst en de naamverwisseling zijn onduidelijk. Mogelijk is het de naam van een afspanning geweest met dusdanig uithangbord, verwijzend naar een zeer korte vuurmond van verschillend, meestal groot kaliber, die projectielen verschiet onder zeer kromme banen. De benaming kan ook slagen op de familienaam Mortier of Dumortier.

De datum van 1886 is op de hoeve vermeld en heeft als onderschrift ED ML PL PP. – EDuard MaiLlard en PauLina PijPens, de toemalige eigenaars.

Even verder, aan de overkant, bevindt zich de majestueuze kapel (h. 5 m, br. 5,20 m, d. 1,20 m) van de Wolvendries.

Het gracieuze beeld van de H. Maria (h. 1,70 m) is links en rechts geflankeerd door drie engelen (h. 1,45 m). Alle beelden zijn gebeeldhouwd uit Franse steen.

De koperen klokkentoren met kruis en haan bovenop wordt ondersteund door zes rijzige engelen, die op hun beurt steun vinden op een zware vierkante sokkel. De tekst luidt als volgt: O.L.V. Koningin 1954 bescherm ons.

Begin september 2005 werd de 50ste verjaardag van de kapel gevierd. Dit gebeurde met een optocht met het zwarte O.L.V.-beeld van Halle vanuit de basiliek langs het Sacramentineklooster naar de wijk Wolvendries. Na de eucharistieviering in de garage Ameys (nr. 567), gelegen naast de vroegere bewaarschool, werd een receptie aan de talrijke prominenten en buurtbewoners aangeboden in de gemeenschapslokalen van de Wolvendries.

Op de figuratieve kaart van 1754 zijn drie grote percelen te onderscheiden, nl.

a) ‘Wolvendriesch Bosch’. De benaming verwijst naar het hondachtige roofdier, dat toentertijd aldaar opdook, zoniet naar het veld of dries van de eigenaar De Wolf of Woolf = Wolfhard.

b) ”t Halfveldt’. Een aannemelijke verklaring voor de benaming is een kouter in het bezit van een halfbouwer d.w.z. grond bewerkt door een pachter tegen de helft van de oogst.

c) ”t Buyckborre’ = ‘Buikborre, Beekborre’, de waterbron van een beek. Plaatsnaam voor de kouter op de hoek van de Haagstraat. In 1381 reeds geciteerd als ‘Buc Borre’. Het woord ‘borre’ werd toen veelvuldig gebruikt om een perceel weiland, met een drinkplaats voor de dieren, aan te duiden.

Het gehucht was eertijds volledig bebost en reikte tot over de Groebegracht, rede waarom het eerste gedeelte van de V. Demesmaekerstraat toen de ‘Bosschestraete / Bosstraat’ heette.

De geleidelijke ontbossing bracht een verarmd bouwland (dries) met zich mee, dat, in eerste instantie, meestal tot (schapen)weide werd omgevormd, om daarna als akkergrond te worden ontgonnen.


Zondag 23 oktober 1955 : inwijding van de Kapel van de Wolvendries door Mgr. Cuvelier.

Boven in de nis, een torentje met een echte beiaard, aan Maria door een pieuze Hallenaar, de h. Felix Vandevelde vervaardigd.

(“gazet van Halle” van 23 Oktober 1955)

Door meer dan duizend biddende Hallenaren werd in de basiliek van Onze Lieve Vrouwe het genadebeeld gehaald en naar de Wolvendries begeleid. Z. Exc. Mgr. Cuvelier die in de voormiddag in de Basiliek de mis had opgedragen ter ere van het zilver jubileum zijner bisschopswijding, hield er aan om persoonlijk in zijn eigen geboortestad deze heuglijke dag te bekronen met de wijding van de nieuwe kapel.

Na heelwat plichtplegingen en optredens van o.m. het Mariakoor en de Fanfare, bracht burgemeester Devillé het klokkenspel, het werk van Felix Vandevelde, in werking. Toen de tonen weerklonken van “Te Lourdes op de Bergen” begeleidde de menigte met gezang het rinkelende klokkenspel.

(“het nieuws van den dag” van 25 oktober 1955)

Die Felix Vandevelde was mijn grootvader langs moederskant. Ik herinner mij nog een anekdote in verband met dat klokkenspel.

Mijn Meter, zijn vrouw, vertelde altijd dat op een bepaalde dag de Deken van Halle op bezoek kwam in zijn atelier op de Ninoofse Steenweg. Hij maakte precisie-instrumenten. Op die bepaalde dag had een van zijn werklieden een bepaald stuk verknoeid, en Felix was in een niet te bedaren vloekpartij losgebarst.

Toen de Deken dat hoorde probeerde hij Felix te kalmeren. Deze was echter zo kwaad dat hij de Deken vroeg wat hij zou doen moest zijn misdienaar azijn in de miswijn gedaan hebben. De Deken was blijkbaar zo onder de indruk dat hij Felix gelijk gaf en eraan toevoegde “Doe zo voort Felix”.

Mijn grootvader heeft zijn hele leven lang gezegd dat hij de toelating had om te vloeken, persoonlijk gekregen die bewuste dag van de Deken zelve.

Felix – Edgard Vandevelde (1901-1968)

Met dank aan Roger PLETINCKX voor de etymologie van de naam van dit gehucht

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Halle en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s