Hondzocht – De tweede linie in de slag te Waterloo (1815)


Het Lembeekse gehucht Hondzocht en Waterloo hebben meer gemeen dan je op het eerste gezicht zou vermoeden. In 1915 lag hier de tweede verdedigingslinie van de geallieerden onder leiding van prins Frederik van Oranje, terwijl dertig kilometer verderop op in de slagvelden van Waterloo Napoleon en Wellington geschiedenis schreven.

De soldaten in Hondzocht, een allegaartje van 17.000 Nederlanders, Belgen, Duitsers, Russen en Zweden, zijn door de nederlaag van Napoleon nooit in actie moeten komen.

Dat deze nooit geziene militaire aanwezigheid in het kleine Lembeek zijn sporen naliet, is tot vandaag merkbaar. Volgens Luc Devos, professor in de militaire geschiedenis, is het niet uitgesloten dat uit een soort nostalgie naar die blinkende uniformen en imposante soldatenbewegingen net de historische soldatenverenigingen van Lembeek zijn ontstaan in 1830, vijftien jaar na de Slag bij Waterloo.

Het enige dat we weten is dat de toenmalige burgemeester van Lembeek, Claes, de cavalerie en de carabiniers oprichtte in net dezelfde hoeve Yserbyt in Hondzocht waar destijds bevelhebber Frederik van Oranje zijn hoofdkwartier had.


Tijdens de slag bij Waterloo, in 1815, leidde prins Frederik bij de hoeve Yserbyt een verdedigingslinie, terwijl kroonprins Willem de slag uitvocht. Bij Yserbyt werd uiteindelijk niet gevochten, zodat niet Frederik maar diens broer de officiële held van Waterloo werd.

De paasprocessie zelf bestond al eeuwen maar het militaire karakter is recenter.


,,Dat Napoleon in Hondzocht logeerde en er huis hield bleek niet te kloppen. Wel blijkt dat het geallieerde Wellingtonleger met een allegaartje van Engelsen, Duitsers, Kozakken, Zweden, Nederlanders en Belgen in Hondzocht een tweede verdedigingslinie optrokken om in geval van een nederlaag van de geallieerden de aftocht te dekken en om de weg richting Brussel vrij te houden. Daartoe troepten in juni 1815 hier zo’n 17.000 soldaten samen in een linie van Saintes tot Halle op slechts vijftien kilometer van het grote slagveld in Waterloo en met een goed zicht op de Zennevallei. Deze verdedigingslinie stond onder leiding van niemand minder dan Frederik, prins van Oranje en zoon van de Nederlandse koning Willem. De kans is reëel dat de prins ooit in de hoeve Yserbyt heeft gelogeerd, toen eigendom van de toenmalige burgemeester van Lembeek Claes”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Halle en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s