Malika Oufkir – La Prisonnière (de gevangene)


De gevangene is het schokkende, waargebeurde verhaal van Malika Oufkir.

Als meisje woont Malika in het luxueuze paleis van de Marokkaanse koning. Tot haar vader een – mislukte – staatsgreep pleegt en wordt geëxecuteerd. Samen met haar moeder en vijf broertjes en zusjes wordt de 18-jarige Malika gedeporteerd naar het zuiden van Marokko, waar ze uiteindelijk twintig jaar in gevangenschap zal doorbrengen.

Als oudste van het gezin blijft Malika ondanks honger, ziekte en wreedheden erop toezien dat het gezin zijn waardigheid zoveel mogelijk behoudt. Als een moderne Sheherazade spint zij een web van verhalen via een draad- en blikjestelefoon, om haar familie af te leiden van hun helse leefomstandigheden.

In 1987 slaagt Malika erin via een zelfgegraven tunnel te ontsnappen en de Franse pers te alarmeren. Ze wordt echter weer opgepakt en verblijft nog tot 1991 in een zwaarbewaakte villa.


Op vijfjarige leeftijd wordt Malika Oufkir geadopteerd door de Marokkaanse koning Mohammed de vijfde, als speelkameraadje voor zijn dochter, prinses Amina. Malika brengt elf jaar door in de Marokkaanse paleizen, gescheiden van haar familie. Ze krijgt les, zowel in talen en rekenen als in paardrijden en ‘hoflijk’ wezen. Ook leert ze bidden en een ‘goed’ Moslim zijn. Ze wordt opgevoed door de gouvernante, Jeanne Rieffel, die tevens de gouvernante is van Amina. Overal is weelde en rijkdom. Amina heeft haar eigen televisiekamer, speelkamer, een filmzaal voor privé gebruik en haar eigen dierentuin. Dit alles en nog veel meer zou ook van Malika worden. Amina en Malika zijn erg ondeugend en halen veel kattenkwaad uit.

Tijdens de 60-er jaren en het begin van de 70-er jaren was Oufkir de rechterhand van koning Hassan II . Hij onderdrukte protesten door politioneel en militair optreden. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van Mehdi Ben Barka, een linkse anti-kolonialist. Hij is voor diens dood veroordeeld door een Franse rechtbank.

16 Augustus, 1972 pleegt Malika´s vader, generaal Mohammed Oufkir, een mislukte staatsgreep tegen de koning Hassan ll . De koning overleeft deze aanslag echter. Volgens officiële berichtgevingen zou Oufkir hierop zelfmoord hebben gepleegd. Er zijn echter ook beweringen dat de koning Oufkir eigenhandig zou hebben doodgeschoten.


Het luxueuze leventje van de familie Oufkir is vanaf nu verleden tijd. Samen met haar moeder, broertjes en zusjes wordt Malika verbannen naar het zuiden van Marokko en daar in de gevangenis gezet. In twee cellen naast elkaar. Ze worden gestraft voor de daad van hun vader/man.

Als oudste kind van het gezin blijft Malika (ongeveer 18 jaar) toezicht houden op de rest van de familie. Ze helpt met behulp van zelf verzonnen verhalen, via een draad en blikjestelefoon, om haar familie af te leiden van hun helse leefomstandigheden. Ze worden behandeld als ratten. Ze worden ziek en proberen zelfmoord te plegen, dit lukt niet. Alle scherpe en harde dingen worden uit de kleine kamertjes gehaald. Ze zitten in aparte ruimtes. Op 27 januari 1987 besluiten ze definitief een tunnel te graven. Met een helse inspanning lukt het om de tunnel te graven. Alleen hun handen als gereedschap. Zo lukt het op 19 april 1987 Malika samen met twee broers en een zus te ontsnappen.

Ze proberen hulp te krijgen van familie en kennissen, maar deze doen allen of ze hun niet kennen, en jagen ze weg. Dan gaan ze eerst naar de Franse ambassade, deze is echter dicht, dus gaan ze door naar de ambassade van de VS. Hier raken ze in paniek en vluchtten naar de Britse en de Spaanse ambassade, deze zijn echter ook dicht.

De franse pers wordt gealarmeerd en op de hoogte gebracht van het feit dat ze nog steeds leven.

Ze worden weer opgepakt en verblijven nog tot 1991 in een zwaarbewaakte villa. Pas na 1991 krijgen ze hun vrijheid te zien. Ze worden nog wel vijf jaar in de gaten gehouden, en krijgen hun paspoorten nog niet terug.

Voor Abdellatif (de jongste broer), die praktisch heel zijn leven, vanaf 3 jaar, in de gevangenis heeft gezeten, is dit alles heel moeilijk. Hij schrikt van alles en kan maar heel moeilijk wennen aan zijn nieuwe leven.

Op 16 juli 1996, op de leeftijd van 43, emigreert Malika Oufkir naar Parijs, vergezeld door haar broer Raoul en haar zus Soukaina Malika Oufkir huwt met Eric Bordreuil op 10 Oktober 1998 in het 13e arrondissement te Parijs.

Ze besluit later dit boek te schrijven.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Gelezen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s