Soeur Sourire (2009)

Jeannine Deckers, alias Sœur Sourire, werd in de jaren ´60 een internationale mythe met haar nummer “Dominique”. Er werden wereldwijd zo´n 2 miljoen exemplaren van het liedje verkocht waardoor het zelfs de Beatles en Elvis overschaduwde in de internationale hitparades. Maar achter het opgewekt liedje schuilt het ontstellende verhaal van een vrouw, met twijfels maar ook veel enthousiasme, die ernstige tegenslagen heeft doorstaan en betreurenswaardige tegenkantingen, altijd op zoek naar liefde…

Jeannine Deckers (hier gespeeld door een schitterende Cécile de France) groeide in de jaren vijftig op in de bakkerij van haar ouders in Waver. Daar ontwikkelde ze zich tot een rebelse puber, die elke dag een ander wild plan had (“Ik ga naar Afrika!” “Nee, ik ga kunst studeren!”) en continu overhoop lag met haar dominante moeder en apathische vader. Uit onvrede met zichzelf en om haar ouders te ontvluchten, trok ze in 1959 naar het Dominicaanse klooster in Fichermont, nabij Waterloo. Daar had ze het aanvankelijk moeilijk met de strenge kloosterregels, totdat de Moeder-overste (Chris Lomme) haar toeliet om schooljongeren op retraite te begeleiden.

De liedjes die ze voor de jongelui speelde op haar gitaar, trokken de aandacht van de kerkleiding, die haar in contact brachten met het platenlabel Philips.

Onder de artiestennaam Soeur Sourire mocht Jeannine haar zelfgeschreven liedje ‘Dominique’ opnemen. Het nummer werd een wereldhit waar zelfs Elvis en The Beatles niet van terug hadden, maar alle opbrengsten gingen naar het klooster. Zelf kreeg Jeannine geen frank.

In de vroege jaren zestig verliet ze Fichermont, in de veronderstelling dat de wereld zat te wachten op de volgende plaat van Soeur Sourire, maar dat pakte anders uit. Ze mocht de naam waarbij de wereld haar kende niet meer gebruiken, werd verplicht om de belastingen te betalen op de inkomsten van ‘Dominique’ (die ze dus nooit had gekregen) en werd ook geout als lesbienne toen ze gefotografeerd werd met haar vriendin Annie Pécher – iets dat toen nog een enorm probleem vormde.

Jeannine belandde in de marginaliteit, kreeg af te rekenen met psychologische problemen en verslavingen aan drank en pillen, en pleegde midden jaren tachtig zelfmoord, samen met Annie.

Jeanne Marie-Paule (genaamd Jeanine) Deckers, in de religie zuster Luc Gabriel, en als artiestennaam Soeur Sourire (The Singing Nun in het Engels) en Luc Dominique, werd geboren op 17 oktober 1933 in Brussel en overleed te Waver op 29 maart 1985.

Ze trad toe tot de orde van de Dominicanen in 1959 en had wereldwijd een succes in 1963 met het nummer dat ze schreef “Dominique”, gecomponeerd en uitgevoerd ten voordele van de Orde. Nadat ze afstand had genomen van het religieuze leven werd ze achtervolgd door de Belgische belastingdienst. Haar leven eindigde met zelfmoord met haar partner in 1985. Biografie Jeanine Deckers werd geboren in Brussel op 17 oktober 1933. Haar kindertijd en jeugd omschrijft ze zelf als saai. Zij probeert kunstonderwijs, zonder resultaat. Op zoek naar haar weg en om tegelijk aan het gezag van haar moeder te ontsnappen treedt zij in 1959 toe tot de Dominicaanse orde, waar ze Zuster Luc-Gabriel wordt in het klooster van Fichermont in Waterloo.

Zeer snel komt de waardering van de andere zusters van het klooster voor haar muzikale composities. De hiërarchie besluit dan om haar een plaatje te laten opnemen en onderhandelt een contract met Philips. Noch haar naam noch haar foto zullen op de cover verschijnen.

De artiestennaam “Soeur Sourire”, van dewelke ze later zal zeggen dat die nogal idioot was, wordt geselecteerd door een panel van test luisteraars en blijft eigendom van de contractanten: de uitgever en het klooster.

De rechten, die normaal bij de auteur-componist-zanger horen worden afgestaan aan het klooster. Dit is het gevolg van de gelofte van armoede en gehoorzaamheid, die Jeanine Deckers heeft afgelegd. Een wereldwijd succes ”Dominique”, het lied is gewijd aan Dominique de Guzmán, oprichter van de Dominicaanse orde waartoe zij behoort,is een wereldwijd succes. De frisheid van haar stem en de teksten, de schijnbare eenvoud van haar geloof wekken de sympathie van een publiek dat niet beperkt blijft tot katholieken.


«Dominique-nique-nique s’en allait tout simplement,
Routier pauvre et chantant.
En tous chemins, en tous lieux,
il ne parl’que du Bon Dieu,Il ne parl’que du Bon Dieu.»

De anonimiteit van de “zingende non” wekt de nieuwsgierigheid van de pers en ze wordt een schoonheid toegeschreven die in verhouding staat tot de zuiverheid van haar ziel.

In 1963 staat The Singing Nun nummer 1 in de Billboard Charts en het volgende jaar wordt “Zuster Glimlach” gevraagd voor de Ed Sullivan Show. Beter gezegd echter : het is Ed Sullivan himzelf die met zijn team naar het klooster van Fichermont komt.

In 1966 volgt een film, Dominique (The Singing Nun)met Debbie Reynolds in de titelrol. De actrice heeft weinig fysieke gelijkenis met haar model, wiens gezicht onbekend blijft bij velen.

Op dat moment besluit Jeanine Deckers haar studies te hervatten en probeert, met moeite, zoals blijkt uit haar dagboek, theologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Misschien is dit het ogenblik dat zij zich begint vragen te stellen over de zin van haar leven. Wat er ook van zij, in juli 1966 verlaat zij het klooster. Zij is ervan overtuigd dat het leven in het klooster iets anachronistisch is geworden.

Een Tweede Carrière

Het contract met haar platenmaatschappij verhindert haar om gebruik te maken van de naam “Soeur Sourire” die wereldberemd was.Het is dus onder de naam “Luc Dominique” dat Jeanine probeert een tweede carrière op te zetten met nummers als “La Pillule d’Or” uit 1967, een ode aan de pil.

Ze schreef in die tijd nogal gespierde titels waarmee ze kritiek levert op de moeders, de mannen (gewelddadig en dominant), de katholieke kerk en het conservatieve (De “Con-conservatieven”).

Ze is ook gepassioneerd door de nieuwe benadering van de theologie (tussen Vaticanum II en in mei 1968)en ze probeert voor haar en haar partner een nieuwe religieus pad te volgen,ergens tussen het gewone en het seculiere leven in.

Op dat ogenblik weigert ze ook zichzelf als homosexueel te zien. Het geringe succes van haar platen inspireert haar voor een van haar titels “Je ne suis pas une vedette”.

Haar levensstandaard is zeer onregelmatig maar steeds onvoldoende. Ze heeft wel inkomsten van haar geschriften,haar platen, gitaar lessen of werken met kinderen met autisme.

Haar problemen met de belastingen zullen deze précaire situatie in een drama veranderen.

In 1976 probeert ze een comeback in de Verenigde Staten, maar er is geen belangstelling. In 1981 neemt ze deel aan de release van de geremixte (disco)versie van de hit Dominique voor Scalp Records label onder leiding van Gilles Verlant.

Een tragisch lot

De Belgische fiscus eist nu van Jeanine Deckers de achterstallige belastingen op het “fortuin dat The Singing Nun” heeft opgebracht.

Zij blijven doof voor haar protesten. Ze spreekt met haar voormalige klooster en haar voormalige productie bedrijf Philips. De zusters geven haar genoeg – nl. wat zij vinden dat haar aandeel in het fortuin was. Philips echter, dat de grootste dividenden opstreek (95% van het totaal, de rest was voor het klooster) heeft nooit geholpen. Met het weinige geld van de nonnen als extra hulp kon Jeannine Deckers haar appartement in Waver kopen, op voorwaarde dat zij ophield de Orde zwart te maken en ze een document ondertekende waarin zij bevestigde dat de Orde haar niets meer verschuldigd was, wat ze deed.

Geconfronteerd met een monsterlijke schuld (en rente), vervallen Jeanine en haar metgezel, Annie Pecher, therapeut voor autistische kinderen, in een uitzichtloze depressie, die door alcohol en drugs alleen maar toeneemt.

Beide plegen uiteindelijk zelfmoord op 29 maart 1985.

 

Ironisch genoeg had SABAM op de dag van haar zelfmoord,en buiten haar weten om, ruim 571 658 Belgische frank geïnd,wat ruimschoots genoeg was geweest om haar belastingsschuld van 99 000 Belgische franken te betalen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s