The Sound of Music – De von Trapp familie

 

Kerstmis is de ideale tijd van het jaar om weer eens “The Sound of Music” te bekijken.

Dat heeft Oprah Winfrey waarschijnlijk ook gedacht toen ze verleden vrijdag de voltallige cast van deze film bij haar inviteerde.

Ik wou echter wat meer weten….

Maria Augusta von Trapp, geboren Kutschera (Wenen, 26 januari 1905 – Morrisville (Vermont), 28 maart 1987) was de matriarch van de Trapp Family Singers. Haar verhaal en dat van haar familie om aan de nazi’s te ontsnappen na de Anschluss was de inspiratie voor de musical The Sound of Music.

Maria Kutschera, geboren in Oostenrijk, ging een rooms-katholiek klooster in Salzburg in en wilde non worden. Toen ze nog een novice was, werd haar gevraagd een van de kinderen van weduwnaar en marinekapitein Georg von Trapp les te geven.

Toen Georg von Trapp de Eerwaarde Moeder van de Abdij benaderde op zoek naar een leraar voor zijn zieke dochter, werd Maria gekozen, mede door haar opleiding en vaardigheden als leraar, maar ook vanwege de zorg voor haar gezondheid. Ze zou bij de von Trapps blijven gedurende 10 maanden. Daarna zou ze haar gelofte afleggen in het klooster.

Maria begeleidde de jonge Maria en ontwikkelde een zorgzame en liefdevolle relatie met alle von Trapp kinderen. Ze genoot van het zingen met hen en de activiteiten in de buitenlucht. Gedurende deze tijd, werd Georg verliefd op Maria en vroeg haar om bij hem blijven en een tweede moeder te worden aan zijn kinderen.

Maria Kutschera en Georg von Trapp huwden op 26 november 1927. Zij hadden drie kinderen samen: Rosmarie (1928), Eleonore (1931), en Johannes (1939).

Maria beweerde dat hun eerste dochter Rosemarie geboren werd in 1929 maar uit documenten in stadsarchieven blijkt dat ze geboren zou zijn op 8 februari 1928, enkele maanden na het huwelijk. Op de ‘Declaration of Intention’ om Amerikaans staatsburger te worden, wordt ook als geboortedatum van Rosemarie 8 februari 1928 aangegeven. Rosemarie zelf zei altijd dat ze in 1929 geboren werd en dat ze 9 jaar oud was toen Hitler Oostenrijk binnenviel in 1938 en dat ze 18 was toen haar vader overleed in 1947.

De kapitein verloor zijn kapitaal in 1935. Het zat veilig op een bank in Londen maar om een vriend in het Oostenrijkse bankwezen te helpen trok hij zijn geld terug van de Engelse bank en belegde het in een Oostenrijkse die kort daarna bankroet ging. Oostenrijk zat in een economische crisis door Duitse druk en andere factoren.

Om te overleven begon de familie de liefde voor muziek om te zetten in een carrière. Nadat ze op een festival optraden in 1935 werden ze een populaire act. Kort na de Anschluss vluchtte de familie naar Italië en daarna naar de Verenigde Staten. Het familiehuis in Salzburg werd het hoofdkwartier van Heinrich Himmler.

Ze noemden zichzelf de Trapp Family Singers. De familie bestond uit tien kinderen en werd erg bekend waardoor ze door de wereld toerden. Na de oorlog richtten ze de Trapp Family Austrian Relief Inc. op, dat honderdduizenden kilo’s voedsel en kleding naar het verarmde Oostenrijk zond. De familie vestigde zich uiteindelijk in Stowe, Vermont. Georg von Trapp stierf aan longkanker op 30 mei 1947.

Er werden twee succesvolle Duits/Oostenrijkse films van gemaakt, Die Trapp-Familie (1956) en Die Trapp-Familie in Amerika (1958). Het boek werd later aangepast voor de The Sound of Music, een fenomenaal succesvolle Broadway-musical die ook verfilmd werd. Maria verkocht de rechten van het boek voor nog geen $10 000 en profiteerde dus niet mee van het enorme succes van de film.

In 1957 ging de familie uit elkaar op professioneel vlak en ging elk zijn eigen weg. Maria en drie van haar kinderen werden missionarissen. Later keerde Maria terug naar Vermont en hield de Trapp Family Lodge open tot aan haar dood in 1987. Maria, haar man George en Hedwig von Trapp (1917-1972), het vijfde kind van Georg en Agathe von Trapp, zijn begraven in het familiegraf in de Lodge.

Zoon Werner, die in The Sound of Music Kurt genoemd wordt, overleed, 91 jaar oud, op 11 oktober 2007 in zijn huis te Waitsfield, Vermont.

De Lodge wordt nu opengehouden door Georg en Maria’s zoon Johannes en is één van de populairste toeristische trekpleisters van Vermont en is ook een concertplaats voor het Vermont Mozart Festival.

Vier achterkleinkinderen treden nog op als de von Trapp kinderen. Ook Maria’s kleindochter Elisabeth is een zangeres.

Maria zelf heeft een cameo-optreden in de filmversie van “The Sound of Music”: ze wandelt op het plein waar Julie Andrews het lied “I Have Confidence” zingt.

Het leven van de Von Trapps zoals voorgesteld in de film The Sound of Music is niet volledig in overeenstemming met de werkelijkheid. De kinderen hadden allemaal andere namen en de film speelde zich af in 1938, toen Maria Georg pas zou hebben leren kennen, terwijl ze rond die tijd in werkelijkheid al tien jaar getrouwd waren en twee kinderen hadden. Het huwelijk van Maria en Georg, waarvan Maria later zou zeggen dat het nagenoeg liefdeloos was geweest, werd aanzienlijk romantischer geschilderd dan het zich werkelijk had afgespeeld.

Aanvraag voor US Staatsburgerschap

Feiten en Fictie

Maria kwam bij de Von Trapp-familie in 1926 als lerares voor Maria, een van de kinderen, niet als gouvernante voor alle kinderen.

Maria en Georg trouwden in 1927, 11 jaar voordat de familie Oostenrijk verliet, en dus niet vlak voor de Anscluss van Oostenrijk.

Maria huwde Georg von Trapp niet omdat ze verliefd was op hem. Zoals zij in haar autobiografie vertelt was het liefde op het eerste zicht voor de kinderen, niet de vader. Toen hij haar vroeg met hem te trouwen, was ze niet zeker of ze haar religieuze roeping kon verlaten. De Moeder Overste van het klooster adviseerde haar om “Gods wil” te volgen en Georg te trouwen.

Er waren geen 7, maar 10 von Trapp kinderen.

De familie was muzikaal vóór de komst van Maria. Zij leerde hen madrigalen zingen.

De familie is niet stiekem ontsnapt over de Alpen naar Zwitserland. In een interview van 2003 in de Opera News zei de dochter van Maria : “We vertelden de mensen dat we naar Amerika gingen om er te zingen. En we zijn niet over de bergen geklommen met al onze zware koffers en instrumenten. We vertrokken met de trein, alsof er niets aan de hand was. “

Passagierslijst SS Bergensflord van 27 september 1938 en aankomst certificaat

De von Trapps reisden naar Italië, niet Zwitserland. Georg werd geboren in Zadar (nu Kroatië), dat op dat moment deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Zadar werd een deel van Italië in 1920, en Georg was dus een Italiaanse burger, zo ook zijn vrouw en kinderen. De familie had een contract met een Amerikaanse boekingsagent toen ze Oostenrijk verlieten.

De von Trapps in 1938 met dominee Wasner

In plaats van de fictieve Max Detweiler, de opdringerige muziek promotor, was het dominee Franz Wasner, de priester van de von Trapps, die optrad als hun muzikaal leider gedurende meer dan 20 jaar.

Tot slot nog een geluidfragment van de Familie von Trapp.

Zij zingen het kerstliedje “the little drummer boy

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op The Sound of Music – De von Trapp familie

  1. Lina zegt:

    Zo erg dat Von Trapp op Maria verliefd was en dat het huwelijk liefdeloos bleef….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s