Cynthia Ann Parker


Een van de meest fascinerende verhalen uit het Wilde Westen is zonder meer de geschiedenis van Cynthia Ann Parker. In 1836 werd ze op negenjarige leeftijd door de Comanche-Indianen ontvoerd. Ze leerde hun leefwijze respecteren en begrijpen, trouwde met één van hun leiders en werd in alle opzichten – met uitzondering van haar blonde haren en blauwe ogen – een echte Comanche. In 1836 werd ze op negenjarige leeftijd door de Comanche-Indianen ontvoerd. Ze leerde hun leefwijze respecteren en begrijpen, trouwde met één van hun leiders en werd in alle opzichten – met uitzondering van haar blonde haren en blauwe ogen – een echte Comanche.

Cynthia Ann Parker (ca. 1.825-ca. 1871) werd geboren als dochter van Lucy (Duty) en Silas M. Parker in Crawford County, Illinois.

Volgens de Anderson County census van 1870 zou ze geboren zijn tussen 02.06.1824 en 31.05.1825. Toen ze negen was verhuisde haar familie naar Centraal-Texas en bouwde er Fort Parker op de bovenloop van de rivier Navasota, in wat nu Limestone County heet.

De familie ontwikkelde er een gemeenschap rond de kerk van haar oom, Elder John Parker, hoofd van de Texaanse tak van de primitieve Baptist Church.

Als bescherming tegen de indianen van het gebied bouwden zij aanzienlijke muren rondom hun nederzetting en richtten zij een compagnie op van de Texas Rangers voor het gebied. De nederzetting werd bekend als Fort Parker.


Op 19 mei 1836 werd Fort Parker aangevallen door een paar honderd Caddo, Comanche en Kiowa. Ze doodden een aantal van de inwoners. Tijdens de inval namen de Comanches vijf gevangenen, waaronder Cynthia Ann.

Binnen de zes jaar waren alle gevangenen teruggekeerd naar hun blanke gezinnen, met uitzondering van Cynthia Ann, die bij de Indianen bleef voor bijna vijfentwintig jaar. Ze vergat de meeste van haar blanke gewoonten en manieren, zij werd praktisch een Comanche.

Hoewel ze in het begin erg werd geslagen en mishandeld, werd ze al snel geïntegreerd in de stam. Cynthia werd gegeven aan een Tenowish Comanche paar dat voor haar zorgde, en die haar opvoedde als hun eigen dochter. Ze kreeg de naam “Naduah” (diegene die gevonden werd)

Ze werd Comanche in elke zin van het woord; ze werd opgevoed in Native manieren en was geheel toegewijd aan haar adoptiefouders. De herinneringen van haar blanke leven vervaagden snel. Elke poging om haar vrij te kopen voor losgeld werd geweigerd door de Stamraad op haar eigen verzoek.

Er wordt gezegd dat in het midden van de jaren 1840 haar broer, John Parker, die met haar gevangen was, haar had gevraagd om terug te keren naar hun blanke familie, maar ze weigerde Ze legde uit dat ze te veel hield van haar man en kinderen om ze te kunnen verlaten.

Er wordt ook verteld dat ze enkele jaren later weigerde om Victor Rose (een handelaar in beverhuiden die zaken deed met de Comanche) te vergezellen terug naar de blanke nederzettingen.

Een krant van 29 april 1846, beschrijft een ontmoeting van Kol. Leonard G. Williams die handel dreef met Cynthia Ann, die met de Comanches kampeerde op de Canadian River. Ondanks losgeld aangeboden door Williams weigerden de stamoudsten haar vrijlating.

Later ontmoetten federale ambtenaren PM Butler en MG Lewis Cynthia Ann met de Yamparika Comanches op de oever van de rivier Washita. Ze was toen een volwaardig lid van de stam en getrouwd met een Comanche krijger.

Ze heeft nooit vrijwillig naar de blanke samenleving willen terugkeren.

Ze trouwde met Peta Nocona, de jonge chef, die bekendheid verwierf voor zijn vele gewelddadige overvallen op blanke nederzettingen in het gebied. Hoewel het de gewoonte was voor voorname Comanche krijgers om meerdere vrouwen te nemen, heeft Peta dit nooit gedaan Hij bleef trouw aan Cynthia Ann – een teken van buitengewone toewijding en eer voor haar. Zij kregen 3 kinderen: Quanah, Pecos en Topsannah (2 jongens en 1 meisje).

Op 18 december 1860 vielen Texas Rangers onder het bevel van Lawrence Sullivan Ross Peta’s kampement aan bij Mule Creek, een zijrivier van de rivier Pease.

Tijdens deze inval de Rangers namen deze drie Indianen gevangen. Peta was gewond, maar wist te ontsnappen met zijn twee zonen, Quanah en Pecos. De Rangers waren verrast te ontdekken dat een van de Commanche blauwe ogen had, het was een niet Engels sprekende blanke vrouw met haar dochtertje. Kolonel Isaac Parker identificeerde de vrouw later als zijn nichtje, Cynthia Ann. Cynthia vergezelde haar oom naar Birdville alleen op voorwaarde dat de militaire tolk Horace P. Jones er voor zou zorgen dar haar zonen werden achterna gestuurd van zodra ze werden gevonden.


Tijdens deze reis naar Fort Worth werd ze gefotografeerd met haar dochtertje Topsannah (of Kleine Bloem) aan haar borst en haar haren kort geknipt – een Comanche teken van rouw. Ze dacht dat Peta Nocona dood was en vreesde dat ze nooit nog haar zonen weer zou te zien.

Op 08 april 1861 werd haar een subsidie van $ 100 per jaar voor vijf jaar toegekend, alsmede een legaat land voor haar en haar voogden Isaac D. en F. Benjamin Parker.

Ze heeft zich echter nooit verzoend met het leven in de blanke samenleving en ze ondernam diverse vergeefse pogingen om te vluchten naar haar Comanche familie. Na drie maanden in Birdville, nam haar broer Silas haar mee naar zijn Van Zandt County huis. Ze verhuisde daarna naar haar zus in de buurt van de grens van de graafschappen Anderson en Henderson.

Elke poging om terug te keren naar haar volk werd in de kiem gesmoord . Ze werd herhaaldelijk opgepakt en weer teruggestuurd.

Hoewel ze weigerde te spreken over haar Comanche leven werden er veel fantasievolle en fictieve verhalen geschreven over deze vreemde en mysterieuze vrouw.

Nooit tevreden, en nooit thuis in een maatschappij die haar vreemd was, pendelde Cynthia van het ene familielid naar het andere. Haar verdriet en verlangen naar haar verloren familie verlieten haar nooit.

Ze heeft zich nooit kunnen aanpassen aan het leven van de blanken en werd vaak opgesloten in haar kamer om te voorkomen dat ze wegliep.

In 1863 vernam Cynthia dat haar zoon Pecos was overleden aan de pokken, en slechts een paar maanden later stierf haar dochtertje aan influenza. Topsannah’s dood betekende de genadeslag voor Cynthia Ann.

Vaak weigerde ze nog te spreken of te eten. Ze stierf zelf in 1870 van influenza op de leeftijd van 43 jaar.

Ze werd begraven op begraafplaats Fosterville in Anderson County.


In 1910 verhuisde haar zoon Quanah haar lichaam naar de Post Oak Cemetery in de buurt van Cache, Oklahoma. Ze werd later verplaatst naar Fort Sill in Oklahoma, en herbegraven naast Quanah.

In de laatste jaren van haar leven zag Cynthia Ann nooit haar Indiase familie, de enige familie die ze echt kende.

Haar nalatenschap werd – eigenaardig genoeg – gedragen door haar zoon Quanah.

DEPARTMENT OF THE INTERIOR
UNITED STATES INDIAN SERVICE

Cache Okla.
July 22rd, 1909

Governor Campbell,
Austin, Texas.

Dear sir,

Congress has set aside money for me to remove the body of my Mother Cynthia Ann Parker and build a monunt and some time pasted I was hunting in Texas and they accused me killing antelope and Iam afriad to come for fear they might make some trouble for me because of a dislike to a friend of mine in Texas, would you protect me if Iwas to come to Austin and neighborhood to remove my mother’s body some time soon.

Yours very truly,
Quanah Parker

Dienend als schakel tussen blanken en Comanches, werd Quanah Parker de meest invloedrijke leider van de Reservaat Comanches.

Dit bericht werd geplaatst in Indianen, Wild West en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Cynthia Ann Parker

  1. Mooi om te lezen dat het boek “Overgave”, geschreven door Arthur Japin, berust op een waargebeurd verhaal en dat hij daaromheen de roman heeft opgebouwd.
    Knap werk en bijzonder boeiend zoals alle romans van deze schrijver.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s