Public Enemies – John Dillinger


22 juli 1934 – John Dillinger werd na een bioscoopbezoek opgewacht door de politie en FBI, die hem doodgeschoten. Dillinger was een beruchte bankovervaller en in zijn tijd “public enemy number one”. Hij werd 31 jaar oud.


John Dillinger (Oak Hill (bij Minneapolis), 22 juni 1903 – Chicago, 22 juli 1934) was een beruchte Amerikaanse crimineel. Anderen zagen hem als een moderne versie van Robin Hood. Dillinger leefde in dezelfde tijd als Bonnie & Clyde en Ma Barker en de media stonden in die dagen bol van de verhalen over deze criminelen. Deze aandacht (de jaren 1931 – 1935 worden ook wel het “Public Enemy-tijdperk” genoemd) leidde tot de oprichting van de FBI.


John Dillinger werd geboren in Indianapolis, Indiana en groeide op in het nabij gelegen Mooresville. In 1923 sloot hij zich aan bij de marine, maar hij deserteerde al na enkele maanden. Hij keerde terug naar Indiana, trouwde en probeerde een bestaan op te bouwen. Maar hij had moeite met het houden van werk en ook zijn huwelijk liep stuk. In 1923 overviel Dillinger de plaatstelijke kruidenier. Hij werd snel gearresteerd en veroordeeld tot tien jaar cel. Verbaasd als hij was over de strenge straf, verbitterde hij in de cel.


Van medegevangenen leerde Dillinger veel over criminaliteit. In 1933 werd hij vrijgelaten, maar hij keerde al snel terug in de gevangenis nadat hij banken ging beroven. Op 3 maart 1934 ontsnapte Dillinger uit de gevangenis door gebruik te maken van een houten pistool dat met schoensmeer zwart was gemaakt. Eenmaal buiten de gevangenis ging Dillinger al snel weer banken beroven. Hij werd tot Public Enemy Number One verklaard door justitie en er werd een beloning van 10.000 dollar uitgeloofd voor zijn arrestatie.


Op 22 juli 1934 bezocht John Dillinger de film “Manhattan Melodrama” in een bioscoop in Chicago samen met zijn vriendin Polly Hamilton en Anna Sage. Sage, die uitzetting boven het hoofd hing, had de politie echter getipt. Eenmaal buiten opende de politie het vuur op Dillinger, die na 3 schoten om het leven kwam.Eén kogel daarvan ging naar binnen via zijn nek en kwam uit zijn wang naar buiten.


De leden van de “John Dillinger Died for You Society” komen op 22 juli nog steeds bijeen bij de bioscoop om gezamenlijk de laatste wandeling van John Dillinger te lopen. Een doedelzakspeler, die Amazing Grace speelt, gaat de stoet voor.


Tot op de dag van vandaag zijn er twijfels of het wel echt John Dillinger was die bij de schietpartij op 22 juli 1934 om het leven kwam. Sommige mensen die het lichaam hadden gezien beweerden achteraf hem niet te herkennen. Ook het autopsie-rapport bevatte enkele onduidelijkheden, zoals:

* Geen van zijn littekens werd vermeld (John Dillinger werd door zijn zus geïdentificeerd aan de hand van een litteken op zijn been dat hij als kind opliep)
* Het lichaam had bruine ogen, John Dillinger had grijze ogen. (Tegenwoordig neemt men aan dat de lijkschouwer hier een fout gemaakt heeft. Door de verwondingen aan Dillingers hoofd zijn zijn ogen waarschijnlijk verkleurd.)
* Het lichaam toonde verschijnselen van kinderziektes die Dillinger nooit had gehad. (Ook dit is zeer waarschijnlijk een fout in het autopsierapport. De ziekteverschijnselen waren volgens een andere arts niet afkomstig van kinderziektes, maar van hartproblemen, die Dillinger had).


De Film “Public Ennemies”

Chicago, de jaren dertig. Terwijl John Dillinger (Johnny Depp) en zijn bende de staat onveilig maken met hun bankovervallen, probeert het hoofd van de FBI, J. Edgar Hoover (Billy Crudup met een geinig accentje) de criminaliteit een halt toe te roepen. Onder leiding van de plichtsbewuste FBI-agent Melvin Purvis (Christian Bale) wordt een georganiseerde jacht geopend om een einde te maken aan de activiteiten van Dillinger en zijn handlangers. Maar volksheld Dillinger is slim, sluw en uitgekookt. Bovendien houdt hij zich meer bezig met het versieren van bevallige deernes zoals Billie Frechette (Marion Cotillard) in plaats van zich zorgen te maken over de steeds harder wordende hand van de wet. Of zoals hij het zelf zo charmant verwoordt: ‘We’re having too good a time today. We ain’t thinking about tomorrow.
Dillinger wordt als een echte Robin Hood afgebeeld. Hij steelt van de rijken en alleen van de rijken. Wanneer een bankbediende of klant zijn geld op de toog legt, zegt Dillinger tegen hem; “We zijn hier voor het geld van de bank, niet dat van jou, steek het maar weer weg.” De vraag of Dillinger ook werkelijk zo een goeie was, dringt zich op. Feit is dat Dillinger geliefd was door zijn publiek, de bevolking die hem ook alleen maar kende via de steeds groter wordende massamedia; radio, film en kranten.


Dillinger werd naast een publieke vijand ook een echte persoonlijkheid, die vaak sympathiek overkwam. Maar hij was wel een man die zich omringde met prostituees, een man die gijzelaars met zich meenam, een man die zwaarbewapend banken overviel en alles neerschoot wat in zijn blikveld kwam. Het beeld dat hier van Dillinger wordt geschetst, een monogame en sympathieke overvaller, is het beeld dat Michael Mann van hem schept maar het is daarom niet de werkelijkheid.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Crime, Film en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s