The LION of the DESERT (1981)

The LION of the DESERT (1981)
Van Moustapha Akkad.

In 1929 woedt de twintig-jarige oorlog tussen de Libische Bedoeinen en Italiaanse koloniale bezetters nog in alle hevigheid. Mussolini (Steiger) stelt generaal Graziani (Reed) aan als gouverneur van Libië en rekent erop dat deze de opstand zal kunnen onderdrukken. Drijvende kracht van de rebellen is de legendarische Omar Mukhtar, een leraar die zich verplicht zag revolutionair te worden omdat hij niet kon dulden dat zijn volk werd onderworpen aan een buitenlandse macht.

Historische spektakelfilm, die onmogelijk te volgen is voor wie niet op de hoogte is van de gebeurtenissen. Buiten Quinn zijn haast alle acteurs onbekend. Het scenario is van H.A.L. Craig. Prachtige fotografie van Jack Hildyard. Gefilmd in Libië in 1979 en betaald door Khadaffi.

Gedraaid in Panavision. Ook bekend als OMAR MUKHTAR-LION OF THE DESERT

Deze lastig verkrijgbare film is een poging van een gedreven regisseur om het Westen kennis te laten maken met de geschiedenis en levenswijze van de Arabische wereld. Jammer genoeg heeft deze film nooit veel succes kunnen boeken, dit vooral omdat dé grote geldschieter achter deze film niemand minder dan de dictator Khaddafi is.

Lion of the Desert is een 156 minuten durend epos en geeft ons een unieke blik op een vergeten strijdperk aan de vooravond van de 2de wereldoorlog: Libië!

In een periode waarin mensen en diverse terroristen de titel van vrijheidstrijders en voorvechters van de Islam opeisen, is het vaak moeilijk om de échte helden, de échte vrijheidstrijders te herkennen. Mensen die samen met en voor hun volk vochten en die weigerden even barbaars of barbaarser te zijn dan hun vijand.

Toch bestaan ze en één van deze vrijheidstrijders was Omar Mukhtar.


Op 1 oktober 1911 viel Italië, het door het Ottomaanse rijk ingelijfde, Libië binnen. De Turken waren al snel verdreven, maar het meeste verzet tegen de Italiaanse dromen zou komen vanuit de Libische bevolking zelf. De Sanoussi, een groepering van puriteinse & patriottische moslims, namen het voortouw onder leiding van hun sterke man Omar Mukhtar.

Gewapend met veel moed, snelle paarden maar hopeloos ouderwetse geweren was dit kleine, maar volhardende groepje de eerste om respectvol de titel van Mujahedeen te dragen. Ze bonden de strijd aan met een van de modernste legers van de wereld. We schrijven de vroege jaren ’30 en de kersverse dictator van Italië, Benito Mussolini wil ééns en voor altijd komaf maken met het voortslepende Libische conflict dat hij geërfd heeft van zijn voorgangers.


Op dit keerpunt in de geschiedenis begint “Lion of the desert”. In ruim twee uur tijd krijgen we de volle terreur van het Italiaanse kolonialisme en fascisme te zien. We zijn erbij als dorpen worden platgebrand en hele volksstammen worden opgesloten in concentratiekampen. We zien de (overtuigende replica’s van) Italiaanse Fiat Carro Armato’s met ratelende machinegeweren meedogenloos inhakken op een zee van strijders te paard. Eenheden van Bersaglieri en Italiaanse zwarthemden wekken ontzag en afschuw op als ze genadeloos in golven stad na stad veroveren.

We leven mee met de immer bedaarde en wijze Omar Mukhtar en zijn offervaardige mannen, die hun benen vastbinden zodat ze niet zouden wegvluchten in de strijd.

Omar Mokhtar (Umar Al-Mokhtār) (Janzour, 1862 – Benghazi, 16 september 1931) was van de stam Mnifa. Hij werd geboren in het oosten van Barqa.

Omar Mokhtar was de leider van het verzet tegen de Italiaanse bezetting van Libië. Hij was in het verzet vanaf de Turks-Italiaanse Oorlog in 1912 tot zijn arrestatie. Hij voerde een guerrilla strijd tegen de Italiaanse bezetters.


Na bijna twintig jaar het verzet te hebben geleid werd hij gevangen genomen door het Italiaanse leger. Omar Mukhtar werd gebruikt door de Italianen als een trofee. Ook al was hij bij zeventig jaar oud lagen er zware kettingen om zijn armen en benen. Volgens zijn ondervragers las Omar Mukhtar op uit de Koran op de momenten dat hij werd gemarteld.


Mukhtar werd door de bezetters veroordeeld en openbaar opgehangen op 16 september 1931. Volgens veel geschiedkundigen was het proces tegen hem niets meer dan een showproces en was er van een eerlijke rechtsgang geen sprake.

Deze film is zodanig overweldigend dat je vergeet dat hij meer dan drie uren duurde.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s