The Long Riders (1980)

The Long Riders speelt zich af vlak na de Amerikaanse burgeroorlog. Hoofdrolspelers zijn de leden van de zogenaamde James-Younger bende. Deze bende berooft banken, treinen en postkoetsen met zoveel lef dat ze echte volkshelden zijn geworden. De autoriteiten hebben een grote beloning gezet op het hoofd van de bendeleden.

Het detectivebureau Pinkerton heeft de uitdaging aangenomen en probleert de James-Younger bende in te rekenen. De film bevat dan ook veel achtervolgingen en schietpartijen, en zo hoort het ook !

Verder wordt veel aandacht besteed aan de onderlinge band tussen de broers Young en James. Speciaal is dat ook de acteurs broeders zijn. De rollen van Jesse James en Frank James worden gespeeld door James en Stacy Keach. Cole Younger wordt gespeeld door David Carradine; zijn halfbroers Keith en Robert vertolken de rollen van respectievelijk Jim en Bob Younger. Ed Miller wordt gespeeld door Dennis Quaid, terwijl Randy Quaid de rol van Clell Miller op zich neemt. Tenslotte zijn Christopher en Nicholas Guest te zien als Charley en Robert Ford. Het familiefeest wordt helemaal compleet als men bedenkt dat ook Ever Carradine, dochter van Robert Carradine, een kleine rol heeft.


De film is voorzien van een mactige soundtrack door Ry Cooder

Jesse James is ongetwijfeld, na Billy the Kid , één van de bekendste en beruchtste outlaws van het Wilde Westen. Van bij de geboorte van de zevende kunst tot nu werd zijn levensverhaal, of wat daarvoor moest doorgaan, al enkele keren verfilmd. ‘The Long Riders’ spitst zich vooral toe op de groep rond Jesse James en minder op de man zelf.


Na een geslaagde bankoverval van de James-Younger bende wordt een groepslid, Ed Miller, uit de gang gezet. Door zijn gedrag tijdens de overval werd Jesse James immers gewond. De rest van de bende komt tot rust en doodt de tijd tot de volgende overval met gokken. Sommigen, waaronder Jesse zelf, krijgen af te rekenen met liefdesperikelen en huwelijken. Ondertussen ligt Jacob Rixley van het Pinkerton detectivebureau op de loer om de mannen op te pakken.


Jesse Woodson James (Kearney (Missouri), 5 september 1847 – St. Joseph (Missouri), 3 april 1882) was een van Amerka’s beruchtste Outlaws. Hij pleegde een groot aantal overvallen en vermoordde een tiental personen. Op 3 april 1882 werd Jesse James vermoord door een lid van zijn nieuwe bende, Robert Ford, die Jesse James van achteren door het hoofd schoot toen die op een stoel stond om een schilderij af te stoffen. Hij was toen onder de naam Tom Howard getrouwd met Zerelda Samuel en liet twee kinderen na.

Jesse vocht met zijn broer en een aantal vrienden als vrijschutter in de burgeroorlog. Zo waren ze op zeker ogenblik aangesloten bij de bende van William Quantrill. Aan het eind van de oorlog keerde hij terug naar huis. Het land van zijn moeder bleek echter, onder dwang, verkocht te zijn aan investeerders die het land wilden gebruiken om een spoorweg aan te leggen. Ook bij andere veehouders en boeren bleek dit het geval. Jesse en zijn broer Frank vormden een posse die zich verzette tegen de investeerders. Ze deden dit door de aanleg van de spoorwegen te saboteren en banken te overvallen waar de investeerders hun geld hadden opgeslagen. Door de morele achtergrond van Jesse’s handelen was hij voor velen een held. Zijn overvallen kenmerkten zich ook door zijn vriendelijkheid en charisma. Jesse maakte veel gebruik van dynamiet, als afschrikmiddel en was zachtaardig voor de slachtoffers van zijn overvallen. Slechts tegen de investeerders en ieder aan hun kant was Jesse meedogenloos.


De James-Younger bende bestond voornamelijk uit broers van twee families: James en Younger. Toen de Younger-broers besloten ook andere banken te overvallen, stapte Jesse uit de bende. Terwijl hij een nieuw leven probeerde op te bouwen met zijn vrouw, werd Jesse uiteindelijk doodgeschoten door Robert Ford.

De film “The assasination of Jesse James by the coward Robert Ford” met Brad Pitt als Jesse James gaat dieper in op de complexe verhouding van Jesse James met zijn gang.

Dit bericht werd geplaatst in Film, Wild West en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op The Long Riders (1980)

  1. gypsy zegt:

    NICE BIO JESSE JAMES IS MY 4TH GENERATION COUSIN . BUT HE DID NOT GET SHOT IT WAS STAGED AND IT IS IN MY FAMILY TREE.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s