Heavens Fall – De Scottsboro Boys

Deze boeiende film heeft als hoofdthema de rassenhaat die in het zuiden van het Amerika van de jaren dertig de gehele samenleving overheerste! In het voorjaar van 1931 worden negen zwarte jongens met een leeftijd tussen twaalf en twintig aangeklaagd voor de verkrachting van twee blanke vrouwen! De zaak lijkt aardig naar racisme te stinken en de jongens worden genadeloos veroordeeld tot de elektrische stoel door een heel erg racistisch ingestelde jury!

Samuel Leibnowitz, een advocaat uit New York, trekt zich het lot van de negen onfortuinlijke jongens aan! Hij besluit voor hen op te komen en aldus hun zaak te bepleiten tot in de hoogste kringen van de rechtbank! Maar dat gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot en hij ervaart dan ook heel wat tegenstand vanuit de erg racistische bevolking in het zuiden!

De film kenschetst het sociale gedrag van de bevolking, in dit geval Alabama! De negers destijds werden er als slaven aanzien en ook hun rechten waren nagenoeg onbestaande! Amerika heeft wat dat betreft wel wat goed te maken met Obama dezer dagen!

Advocaat Leibnowitz ontdekt al heel snel dat hij hier niet alleen tegen een publieke malaise kampt die heel erg racistisch is ingesteld maar ook het politieke bestel van de zuidelijke gemeenschap danig op zijn kop zet! Racisme en corruptie gaan hier hand in hand en de gemoederen wellen op een gegeven moment zodanig op dat men het negental zomaar wil opknopen aan de dichtstbijzijnde boom! Een rechtssysteem waar de bevolking als een bende het recht in eigen hand neemt, was toen geen zeldzaamheid!

Maar Leibnowitz heeft ook een sportieve tegenhanger gevonden in de advocaat die de dame verdedigt! Beide advocaten – alhoewel ze tegenstanders zijn – begrijpen elkaar maar al te goed en op menselijk vlak vullen ze elkaar dan ook heel mooi aan, wat tot keiharde confrontaties, getuigenissen, verdedigingen en beschuldigingen zal leiden! Kortom, een keiharde film over het rechtssysteem in het zuidelijke Amerika van toen!

De film is gebaseerd op één van de grootste dwalingen in het Amerikaanse rechtssysteem, zijnde de zaak van de Scottsboro Boys!


The Scottsboro Boys Trials (1931 – 1937)

Op 9 april 1931 veroordeelde een blanke rechter in het Noorden van de Staat Alabama negen zwarte jongens (van twaalf tot twintig jaar) wegens de verkrachting van twee blanke vrouwen, hoofdzakelijk op hun getuigenis.


Tevergeefs hielden de jongens hun onschuld staande. Dit zou leiden naar een van de meest memorabele acties voor de burgerrechten in het Zuiden.

Aanvanklijk werd door het ILD (International Labour Defence, de juridische tak van de Communistische Partij) gepoogd de zaak te laten herzien. Er werd een campagne opgezet om de zaak natiewijd te laten kennen, met de bedoeling de executies uit te stellen.

Olen Montgomery, Clarence Norris, Haywood Patterson, Ozie Powell, Willie Roberson, Karel Weems, Eugene Williams, en Andrew Wright werden schuldig bevonden en noch hun uitgeschreeuwde onschuld noch het feit dat ze maar adolescenten waren kon hen beschermen.

Leroy Wright, dertien jaar oud en de negende verdachte, is nooit veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens zijn te jonge leeftijd.


Victoria Price

In april 1933 volgt uiteindelijk een nieuw proces, dit keer van Haywood Patterson. Defense attorney Samuel Leibowitz, ingehuurd door de ILD, toonde aan dat Victoria Price en Ruby Bates, de vermeende slachtoffers, de verkrachting hadden verzonnen om zo te voorkomen dat ze beschuldigd zouden worden van landloperij en prostitutie.

Ruby Bates

Op dat zelfde proces ging Ruby Bates zo ver dat ze haar getuigenis tegen alle gedaagden herriep dat ze de onschuld van Patterson en de andere Scottsboro Boys bevestigde. De mannelijke en blanke jury in Alabama, weigerde de ingetrokken verklaringen van Ruby Bates en haar nieuw verhaal te volgen, en veroordeelde opnieuw Patterson.


Haywood Patterson werd op 23 Januari 1936 dus opnieuw schuldig bevonden aan verkrachting maar werd slechts veroordeeld tot 75 jaar. Het was de eerste keer dat een zwarte voor verkrachting niet tot de dood werd veroordeeld in Alabama.

Als een gevolg hiervan volgden een nieuwe reeks van beroepen.

In de zaak Powell v. Alabama (1932), beval de Supreme Court nieuwe processen voor alle acht verdachten, oordelend dat deze “capital offences” een echte verdediging verdienden.


The Scottsboro Mob

In de zaak Norris v. Alabama (1935), vernietigde de hoogste rechter de veroordeling van Norris en Patterson en eiste dat, op grond van de systematische uitsluiting van zwarten uit de jury, de staat Alabama opnieuw de zaak zou behandelen

De saga van de Scottsboro Boys heeft de diepgewortelde racistische, blanke angst voor de vermeende zwarte verkrachter, zelfs in de gedaante van een adolescent, zeer scherp gesteld.

Uiteindelijk werden vijf van de Scottsboro Boys opnieuw veroordeeld maar in de jaren veertig en vijftig op borg vrijgelaten.. Tegen vier anderen werden de beschuldigingen herroepen. Zij hadden zes jaar doorgebracht “on death row” tussen volwassen criminelen.

In 1976, nadat NBC tv-film genaamd “Judge Horton en de Scottsboro Boys” had uitgezonden diende Miss Price een klacht in wegens laster en schending van de privacy tegen NBC. De zaak werd afgewezen. In 1982 is Victoria Price gestorven zonder zich ooit te hebben verontschuldigd voor het onrecht dat zij de Scottsboro Boys had aangedaan.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Crime, Film en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s