La Siciliana ribelle

De Film

Een meisje groeit op in Sicilië. Ze spreidt lachend haar armen als ze achter op een gammele brommer bij haar vader, haar held, door de heuvels jakkert. Ze gaan op bezoek bij een bevriende boer, maar die ligt met ingeslagen hersens op het erf. Zoiets gebeurt wel vaker in Sicilië. Het meisje en haar vriendje moeten maar even verderop gaan spelen.


Als de elfjarige Rita op een andere dag verstoppertje speelt in de schuur, ziet ze vanuit een donkere hoek hoe een man gemarteld wordt door een aantal andere mannen. De geitenmethode: het slachtoffer wordt zo vastgebonden dat hij met zijn benen zichzelf wurgt. Als de politie komt, gooit Rita een klont modder naar het belangrijkste uniform. Haar vader, Don Michele, een maffiabaas, lust de politie niet en dus moet Rita ook niets van ze hebben.


Maar dat verandert. Rita’s vader en broer worden ook vermoord. Rita trotseert als zeventienjarige haar haatdragende moeder, de omerta (de zwijgplicht) en vendetta (wraak) van de maffia, en klaagt met hulp van onderzoeksrechter Borsellino in de rechtbank van Rome de moordenaars aan. Ze moet onderduiken. En ze moet onder ogen gaan zien dat haar geadoreerde vader en broer ook daders waren.

Hoe onttrekt een meisje zich aan de Cosa Nostra? Hoe ga je verder als niets van waar je in geloofde dat geloof nog waard is? Het levensverhaal van Rita Atria heeft de trekken van een klassieke tragedie.


‘Rome 1992. Wat ik wil na mijn dood is een begrafenis in besloten kring, met enkel diegenen die me geholpen hebben met mijn strijd voor gerechtigheid. Mijn moeder mag zeker niet aanwezig zijn en mag me niet meer zien na mijn dood.’


Die hartverscheurende woorden schreef Rita Atria in haar dagboek. Op 5 november 1991 verscheen een jonge Siciliaanse voor de antimaffiamagistraat Paolo Borsellino, bezig met onderzoek naar de maffia, om de moord op haar vader en broer te wreken, beide leden van de Cosa Nostra. Zij overhandigt haar dagboeken, die van onschatbare waarde zijn.


Deze moedige stap is uniek: een zeventienjarig meisje levert de gegevens die justitie zoekt. Haar leven staat vanaf dat moment echter onder constante bedreiging, de maffia wil haar vermoorden. Ook haar moeder steunt haar niet in deze stap: verstoten door haar moeder, haar vriend en het hele dorp waarin ze is opgegroeid, wordt Rita gedwongen Sicilië te verlaten. Een groot probleem is echter haar geloofwaardigheid: zij zal moeten toegeven dat haar vader ook een maffiabaas was, die mensen liet vermoorden.


Daarmee schendt zij de eer van de familie en verbreekt in feite alle banden. Ze duikt onder in Rome, waar Paolo Borsellino haar onder zijn vleugels neemt en haar steunt in haar strijd om gerechtigheid. Vanaf die dag zijn haar dagen geteld. Ze heeft niet langer dan negen maanden nog te leven. Vlak voor haar achttiende verjaardag pleegt Rita Atria zelfmoord.


De geschiedenis

Rita Atria (Partanna, 04.09.1974 – Rome, 26 juli 1992) was een belangrijke getuige in een onderzoek naar de maffia op Sicilië. Zij brak de Omerta – de code van het zwijgen.

Ze pleegde zelfmoord een week nadat Anti-mafia aanklager Paolo Borsellino werd vermoord in juli 1992.

Rita Atria werd geboren in een maffia familie in Partanna in Sicilië. In 1985, op elfjarige leeftijd verliest ze haar vader, Vito, een herder, die werd doodgeschoten door een huurmoordenaar uit een rivaliserende maffia familie. Rita’s broer, Nicola, beloofde zijn vader te wreken, en waarschijnlijk wist hij ook wie de moordenaar was.

Na de dood van haar vader groeit Rita dichter naar haar broer en zijn vrouw, Piera Aiello, toe. Omdat haar broer ook een Mafioso is, kent Rita gedetailleerde informatie over het reilen en zeilen van de maffia in Partanna. Ze heeft ook van een vriendje die in de criminele onderwereld aktief is.

In juni 1991 vermoordt de maffia Nicola Atria. Een maand later ondergaat haar broer hetzelfde lot. Zijn weduwe gaat naar de politie en spreekt.

Ondanks haar 17 jaar besluit Rita Atria in november 1991 om in de voetsporen van haar schoonzus te treden, in de hoop om zo gerechtigheid te verkrijgen voor deze moorden.

De eerste persoon die haar getuigenis ontvangt is magistraat Paolo Borsellino.


Ze noemde de hoofden van de machtigste families en vertelde Borsellino over de oorlog tussen de maffia families van Partanna, waarbij 30 mensen omkwamen. Ze noemde ook de mannen die haar vader had vermoord en haar broer..


Haar moeder gooide Rita het huis uit toen ze ontdekte dat haar dochter samenwerkte met de politie. De diepgewortelde maffiacultuur zei dat wie tot de politie behoorde aan de verkeerde kant van de wet stond.

Rita werd ondergebracht is een “safe-house” op de zevende verdieping aan de rand van Rome, waar de enige mensen die ze kende haar politiebewakers waren.


De bewijzen die Rita en Piera aanbrachten, samen met andere getuigen, leidden tot de arrestatie van verschillende maffiosi en het opstarten van een onderzoek naar de politicus Culicchia Vincenzo, die dertig jaar burgemeester van Partanna was geweest

Verlaten door vrienden en familie wendden zowel Rita en Piera Aiello zich tot Borsellino voor emotionele ondersteuning. Zij verwezen naar hem als “Oom Paolo” en belden hem wanneer ze hem nodig hadden. Borsellino kneep Rita gewoonlijk eens in de wang en hij noemde haar een “mafiosa met een rok”


Op 19 juli 1992 doodde een maffia bom Borsellino, nog geen twee jaar na zijn collega Giovanni Falcone. Italië was in shock.

Rita schreef in haar dagboek: “Je bent gestorven voor wat je geloofde, maar zonder u ben ik ook dood”.

Een week later, nog steeds opgesloten in het appartement, schreef Rita een briefje, waarop stond: “Ik ben kapot van de dood van rechter Borsellino. Nu is er niemand meer om me te beschermen, ik ben bang en ik kan het niet meer aan” Toen viel ze uit het raam.

Veel mensen beschouwen Rita Atria als een heldin vanwege haar bereidheid om alles op te offeren, met inbegrip van de affectie van haar moeder (die na haar dood haar grafsteen vernielde met een hamer) om een ideaal van rechtvaardigheid na te streven.

Dit bericht werd geplaatst in Crime, Film, Mafia en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s