The Ghost Writer (2010)

Einde van het jaar 2010, tijd dus om beginne te denken aan wat er dit jaar de moeite waard was.

Dit was ongetwijfeld een van de allerbeste films die ik gezien heb

The Ghost Writer (2010)

Een Aziatische hulp in de huishouding staat buiten wat bladeren op te vegen, maar de harde wind doet ze steeds opnieuw wegwaaien. Dit tafereel keert een aantal keren terug in de achtergrond van het beeld in Roman Polanski’s thriller The Ghost Writer. Het subtiel verstopte detail bevat de kern van de film: wat we ook doen, hoe goed onze bedoelingen ook zijn, ze zijn vergeefs. Krachten groter dan wij hebben het voor het zeggen, of we dit nu een wreed, absurd universum noemen dat met ons speelt of onzichtbare politieke machinaties waarop niemand grip heeft.

Het weer speelt sowieso een grote, sfeerbepalende rol in The Ghost Writer. De film begint in regenachtig Londen, als een ghost writer (Ewan McGregor) zijn nieuwe opdracht binnenhaalt. Hij moet de saaie memoires van de Britse ex-premier Adam Lang (Pierce Brosnan) herschrijven en toegankelijker maken voor een groot publiek. Daarvoor gaat hij naar Martha’s Vineyard, een geïsoleerd Amerikaans elite-eiland.

Ook hier zijn de luchten grijs, is het winterskoud en waait het constant. De permanent bewaakte Lang woont er in een kil modernistisch huis, met grote ramen die uitzicht hebben op een woeste zee.


Een overzetboot nadert langzaam de haven van Cape Cod, een eiland voor de Oostkust van de VS. Een grauwe lucht, veel wind, een troebele zee en een al even troebele muziekscore van Alexandre Desplat – you know the drill. In de meeste andere films zou dit een simpel establishing shot zijn, een beeld van enkele seconden dat ons laat weten waar we ons ongeveer bevinden, en daarmee uit. Maar Polanski houdt dat shot net iets te lang aan, totdat we ons gaan afvragen of er misschien iets vreemds aan de gang is. Het is een kwestie van seconden, een zeer subtiel effect, maar wat een banaal openingsbeeld was, krijgt toch meteen het air van een voorbode mee.


Lang wordt door het Internationale Strafhof aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid. Toen hij premier was, leverde hij terroristen uit aan de CIA voor ‘waterboarding’. Door die aanklacht kan hij Amerika niet meer verlaten. Zodra hij op het vliegtuig naar Groot-Brittannië stapt, loopt hij kans te worden gearresteerd.


Ewan McGregor speelt een (nooit bij naam genoemde) ghostwriter die wordt ingehuurd om de memoires van Britse ex-premier Adam Lang (Pierce Brosnan) te herschrijven. Een routineklus, ware het niet dat McGregors voorganger, een vertrouweling van Lang die een volledige eerste versie van het boek had afgewerkt, kort daarvoor dood werd teruggevonden, aangespoeld op het strand.

Eenmaal op het eiland aangekomen komt de ietwat arrogante en goedgebekte schrijver terecht in situaties die steeds ingewikkelder worden. De enige manier voor hem om het kluwen te ontwarren is zelf op onderzoek uitgaan.


Is zijn voorganger echt door een ongeluk om het leven gekomen? En wat is precies Langs rol in de relatie tussen CIA en Britse regering? Het wordt er allemaal niet helderder op als bovendien Langs vrouw Ruth (mooie rol van Olivia Williams) hem probeert in te palmen en hij wordt lastiggevallen door een demonstrant.

Door consequent het verhaal vanuit het gezichtspunt van de geplaagde schrijver te vertellen, ontdek je zelf hoe eigenlijk de vork in de steel zit.


Tony Blair

The Ghost Writer is gebaseerd op het boek The Ghost (2007) van de Britse schrijver Robert Harris (zie ook Fatherland en Imperium), die samen met Polanski ook tekende voor het scenario.

Hierin rekent de voormalig politiek journalist af met zijn teleurstelling over Tony Blair. De charmante, inhoudsloze Adam Lang en echtgenote Ruth, die Lang zijn beslissingen influistert, zijn gemodelleerd naar Tony en Cheri Blair.

Wat hij bij de publicatie van zijn roman The Ghost evenwel niet kon voorzien, was dat Blair ook in werkelijkheid ter verantwoording zou geroepen worden, onder meer voor zijn beleid over de Britse deelname aan de oorlog in Irak. Het is hier dat de actualiteit binnenbreekt in de filmfictie.

Dit bericht werd geplaatst in Film en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op The Ghost Writer (2010)

 1. Daan zegt:

  Het is inderdaad een mooie film.

  Er word veel gesproken op internet over hoe goed de film is maar er is nergens
  een diepte analyse te vinden m.t.b film technieken.
  Hiermee bedoel ik grafische continuiteit, mise en scene, cinematografie?
  Er zat inderdaad een symbolische betekenis achter de veger dat is me nu helder
  maar de film overall laat mij in een waas.
  Zou iemand hier mij iets over kunnen toelichten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s