THE VALACHI PAPERS (1972)

Vito Genovese (Risigliano – provincie Napels, Italië), 27 november 1897 – Springfield (Missouri), 14 februari 1969) was een Amerikaanse maffiabaas die tijdens de Castellammare oorlog veel macht vergaarde. Later was hij de leider en naamgever van de Genovese familie.


Vito Genovese werkte samen met mannen als Lucky Luciano, Meyer Lansky, Bugsy Siegel en Frank Costello in dienst van Joe Masseria. Na de Eerste Wereldoorlog werd Genovese door Salvatore Maranzano overgehaald om zich aan te sluiten bij Luciano, die een eigen ‘familie’ had gevormd. Maranzano realiseerde zich later dat deze jongere generatie maffioso een bedreiging kon worden voor zijn machtspositie, en hij verordonde de dood van een aantal, waaronder Genovese.


Luciano op zijn beurt liet in april 1931 Masseria vermoorden, waarbij Genovese een van de vier schutters was. Later dat jaar werd in opdracht van Luciano ook een aanslag gepleegd op Maranzano, waarna Luciano de absolute macht in handen had.


Na de Tweede Wereldoorlog werd Luciano verbannen naar Italië, en Genovese zag zijn kans schoon om, door een flink aantal tegenstanders uit de weg te ruimen, zijn status flink wat op te schroeven. Hij werd echter in 1937 aangeklaagd voor de moord op Ferdinand “The Shadow” Boccia, en zag zich gedwongen op zijn beurt naar Italië te vluchten.


Toen hij later terugkeerde naar de Verenigde Staten, waren alle getuigen van zijn moordaanslagen verdwenen. Hij kon dan ook als vrij man in Amerika wonen. In 1946 nam Genovese deel aan de Havanaconferentie, waar hij slaags raakte met Luciano en drie ribben brak.

Nu Genovese de leiding had over Luciano’s groep zocht hij naar manieren zijn positie verder te versterken. Hij was medeorganisator van de Apalachin vergadering, waar hij aangesproken wenste te worden met capo di tuti capi (baas van alle bazen).

Met die vergadering ging het helemaal fout. Het huis waar de vergadering zou plaatsvinden stond onder surveillance van de New York State Troopers onder leiding van Edgar Croswell, omdat eigenaar Joseph Barbara als verdacht persoon was aangemerkt. Toen de kentekenplaten van bezoekende auto’s werden gecontroleerd, zag Croswell voldoende reden om de toegangsweg hermetisch af te sluiten. De bezoekers van de vergadering (die eigenlijk niets te vrezen hadden omdat ze geen illegale dingen deden) raakten in paniek en vluchtten uit het huis, een daad waarmee ze de landelijke pers haalden.


Genovese kreeg de schuld van het fiasco, en voordat hij de situatie naar zijn hand kon zetten lieten Lansky en Luciano hem tijdens een drugssmokkel in de val lopen. Genovese werd in 1959 gevangengezet, en stierf tien jaar later in zijn cel.


Joseph Michael (Joe) Valachi, bijgenaamd “Joe Cargo” of ook “Fuck Face”, (East Harlem (New York City), 22 september 1903 – El Paso (Texas), 3 april 1971) was een Amerikaanse maffiagangster.

Hij was de eerste persoon die bevestigde lid te zijn van de Amerikaanse maffia en ook de eerste persoon die openbaringen gaf over de achtergrond en werkwijze van de Cosa Nostra. Aan de hand van gigantische schema’s met honderden verschillende namen, wees hij de kopstukken van de georganiseerde misdaad in Amerika aan en onthulde hij de naam: Cosa Nostra, wat door hem vertaald werd als “Our Thing” en/of “Our Family”.


Tijdens de legendarische verhoren die Joe Valachi gaf onder ede kreeg Amerika en de wereld voor het eerst een glimp van de keiharde maffia die zich had genesteld in de VS. Joe Valachi gaf details over de families, de hoofden van de families, de organisatiestructuur, inwijdingsrituelen, de omertà en de werkwijzen van de maffia.

De laatste woorden van Valachi tijdens het verhoor:
Valachi: Senator, senator, can I say something senator?
Senator: Yeah
Valachi: Eh…After what I’m telling you now, I need to go no further and say nothing else. This here, what I am telling you, what I am exposing…to you and the press and everybody. THIS IS MY DOOM!”


Hiermee bedoelde Valachi, dat hij de Omertà verbroken had en dat ieder die de Cosa Nostra verraadt, een doodvonnis staat te wachten. Joseph Valachi is daarna altijd bewaakt door gewapende lijfwachten, en overleed in 1971 aan kanker in zijn cel.


The Valachi Papers

De film begint in de Atlanta State Prison, waar een grijsaard met de naam Joseph Valachi (Charles Bronson) is opgesloten voor het smokkelen van heroïne.

De Baas van zijn “Familie”, Vito Genovese (Lino Ventura) zit daar eveneens opgesloten. Genovese is er zeker van dat Valachi een informant is en geeft hem de ‘kus des doods”. Valachi kust hem terug.

Na een mislukte poging om hem de keel af te snijden draait hij door en verbreekt hij de heilige code van de omerta. Hij is de eerste in de geschiedenis van de maffia. Hij vertelt zijn levensverhaal in flashback.


De film gaat terug in het leven van Valachi van jonge punk tot gangster en zijn omgang met bazen, zoals Salvatore Maranzano (Joseph Wiseman).

Maranzano vertelt aan een rouwende op een begrafenis, “”I cannot bring back the dead. I can only kill the living.” Valachi trouwt met een van de dochters van de Boss, gespeeld door Jill Ireland, ook in het echte leven de vrouw van Charles Bronson.

De opmars van Valachi binnen de maffia wordt bemoeilijkt door zijn slechte relatie met zijn capo, Tony Bender (Guido Leontini). Bender is een beest. Hij castreert een gangster omdat deze een affaire had met de vrouw van een andere maffioso. Valachi doodt de man om hem uit zijn lijden te verlossen.

Het geweld en het moorden blijven duren. Uiteindelijk komt Valachi met zijn publieke getuigenis voor een senaatscommissie. Hij overleeft uiteindelijk Genovese, die sterft in de gevangenis.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Crime, Film, Mafia en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s