Robert Crumb – Genesis

Robert Crumb (Philadelphia (Pennsylvania), 30 augustus 1943) is een Amerikaans illustrator en striptekenaar. Hij is met name bekend als tekenaar van underground strips met in de hoofdrol onder andere Fritz the Cat, Mr. Natural, Devil Girl en Mister Snoid.

Hij werd geboren in 1943 in Philadelphia in de Verenigde Staten. Samen met zijn broers Charles en Max tekent hij vanaf 1951 allerlei home-made comics. Nadat hij de middelbare school verliet vertrok hij in 1962 naar Cleveland om als illustrator van wenskaarten te werken. In 1967 vertrekt hij tijdens de Summer of Love naar San Francisco waar hij onder invloed van LSD zijn psychedelische tekenstijl ontwikkelde. Zo maakte hij naam als de bekendste tekenaar van underground stripverhalen: strips die vanwege de shockerende inhoud (seks, drugs, maatschappijkritiek,…) niet via de normale boekhandels konden verspreid worden.

Crumb richtte daarom een eigen blad, Zap Comix, op, waarvan totaal 13 nummers verschenen. In de decennia erna won hij veel respect dankzij zijn tekentalent, satirische en vaak controversiële thema’s. Ook was hij één van de eerste striptekenaars die het medium gebruikte om autobiografische verhalen te vertellen. Hiermee werd hij één van de invloedrijkste stripauteurs uit zijn tijd.

In 1994 draaide Terry Zwigoff een documentaire over de man, genaamd “Crumb” (1994). De film kreeg véél lof van critici en publiek omdat ze een verhelderende blik schonk in de wijze waarop Crumb’s strips beïnvloed werden door zijn eigen bizarre leven en familie. Crumb’s broer, Charles, pleegde na de opnames echter zelfmoord.

Sinds 1994 woont Crumb in Sauve, Zuid-Frankrijk vanwege de rustigere omgeving in vergelijking met de VS.

Over “Genesis” (2009)

“Voor mij is het geen heilige tekst, maar veeleer een mythe vol sterke verhalen en beelden”, verklaarde de 66-jarige Amerikaan, die al bijna twintig jaar in het zuiden van Frankrijk woont en als de grootmeester van de alternatieve undergroundstrip wordt beschouwd.


“Het is ongelooflijk dat miljoenen mensen deze tekst zo ernstig nemen, maar de menseid is net zo dwaas”, meende Crumb, die zichzelf als niet religieus, maar “spiritueel op zoek” omschrijft. Zijn eigen spiritualiteit is door de vier jaar durende arbeid aan het bijbelse boek echter niet veranderd. “Ik heb in elk geval mijn tekenkunst veranderd en kan nu een kameel los uit de pols tekenen”, zei hij.


“Ik heb God bewust als een nukkige patriarch met lang haar en witte baard getekend, zoals hij gekend is door de mensen”, verklaarde Crumb. De tekst heeft hij uit verschillende bijbelvertalingen samengesteld en af en toe zelfs taalkundig gladgeschaafd. Hij sluit niet uit dat hij gelovigen met zijn versie aanstoot zal geven. “Wel ja, er heeft iemand gerommeld met hun heilige teksten, sorry, maar daar moet je dan maar mee leren leven”, meent Crumb.


Net zoals in zijn vroegere werk zijn vrouwen vaak volumineus weergegeven, maar hij zag af van expliciete sekstekeningen. “Ik identificeer me nog het liefst met Jakob, die door de vrouwen onder de knoet wordt gehouden”, zegt hij en grijnst.


Genesis is het eerste boek van het Heilige Schrift van de joden en christenen. Het omvat naast het scheppingsverhaal (Adam en Eva, de Ark van Noach) vooral de familiegeschiedenis van Abraham, Isaak en Jakob

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Strips en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s