Villa des Roses – Willem Elsschot


De film, die gebaseerd is op de debuutroman van Willem Elsschot, speelt zich af in Parijs net voor de Eerste Wereldoorlog en werd geregisserd door Frank Van Passel (2002)

Deze film is dus een oogstrelende en trouwe bewerking van de in 1913 gepubliceerde debuutroman van Willem Elsschot (1882-1960).

Villa des Roses was Elsschot’s eerste roman en werd geschreven op aandringen van een 45-jarige juffrouw Van der Tak, die de «vlaamsche » verhalen over Alfons de Ridder’s verblijf in het familiepension te Parijs altijd zeer vermakend vond.


Het verhaal speelt zich uitsluitend af in een familiepension te Parijs genaamd “Villa des Roses”. Maar de rozen zijn er reeds verwelkt en zelden baadt de villa nog in de glorieuze zonneschijn die haar naam haar toedoet. Mevrouw Brulot is er de bazin, samen met haar man, de mislukte notaris. Om hun kinderloosheid een beetje te compenseren houdt mevrouw Brulot een aapje, Chico, waaraan zij heel erg gehecht is. Mevrouw Brulot probeert voor een deftig inkomen te zorgen door van haar klanten te profiteren. Zo rekent ze een te hoge prijs aan voor sommige zaken en vraagt meer geld aan inwoners die er beter voor zitten dan anderen in plaats van een vaste prijs voor iedereen in te voeren. Een goed voorbeeld hiervan is Madame Gendron. Zij is de oudste bewoner van de Villa en zou naar verluid een aanzienlijk fortuin bezitten. Aangezien Mevrouw Brulot haar dagelijks moet wassen en andere voorzieningen moet treffen waartoe de oude dame niet meer in staat is, brengt ze die dan ook dubbel en dik in rekening waardoor ze maar liefst 18 frank betaalt in plaats van de doorsnee 5 frank Zij is het enige personage naast Louise en Grünewald die een uitgebreid verhaal krijgen. Er wordt namelijk constant van haar geprofiteerd en ze wordt regelmatig belachelijk gemaakt in gezelschap. Wanneer ze een grove reactie verzint op een publieke vernedering door meneer Brulot n.a.v. sinaasappeldiefstal op mevrouw Demoulin’s verjaardagsfeestje en een dreigement haar fortuin te zullen verdelen, blijkt dat iedereen haar onderschat heeft. Als wraak gooit ze namelijk het nietsvermoedende aapje Chico in de open haard.


Alle personages van het pension zijn vrijwel in hun leven mislukt en lijden onder de dagelijkse sleur ervan of bezwijken uiteindelijk onder hun torende naïviteit. Zo hebben we Antionette Dumoulin: een 50-jarige weduwe die 8 frank per dag betaalde en beter behandeld werd dan de andere kostgangers. De heer Aasgaard: een nogal timide Noorse advocaat die naar Parijs was gekomen om z’n Frans bij te schaven en verder de laatste was die boven de 5 frank betaalde. Meneer Colbert: een grappenmaker die enkel in de Villa dineerde. De heer Martin: zakenman uit Nantes die in de Villa verblijft met zijn gezette Poolse vrouw en haar moeder. Ze hadden enkel de eerste drie maanden betaald en stonden voor de volgende maanden in schuld bij de Brulot’s. Martin trok er op uit na de Poolse dames te hebben wijsgemaakt naar een zakenbijeenkomst te moeten in La Beauce. Hij verwittigde hen hiervan in een brief na zijn vertrek en verzekerde de Brulot’s alles tot op de laatste frank terug te betalen. Mijnheer Brulot smeet de Poolse dames na een week buiten en had nog weinig hoop ooit geld van Martin te ontvangen. De 3 Hongaarse zusters die knap waren en veel brieven ontvingen. De heer Knidelius: een Nederlander die besloten had om vooraleer de rest van zijn leven te spenderen op Java, nog een bezoek te brengen aan zijn vaderland, maar die met zijn kraag aan de Eiffeltoren was blijven hangen. Jeanne De Kerros: een afschuwelijk lelijke vrouw die altijd pillen slikte en niet echt geliefd was onder de kostgangers. Brizard: een architect die leed onder zwaarmoedigheid en ook enkel dineerde in de Villa en de tuin ervan het geschikte plaatsje vond om zelfmoord te plegen. Een laatste kostganger was Grünewald: een ongemanierde Duitse jongeman waarrond het hoofdverhaal draait. Verder waren er twee dienstmeisjes, Aline en Louise, die hoofdzakelijk in de keuken werkten en da kamers verzorgden.


Louise trok als nieuwe en mooie, frisse dienstmeid de aandacht van de mannen in het pension. Grünewald, die jonger en knapper was dan de andere mannen wist haar hart te veroveren. Louise is echter wat onzeker over deze liefde en laat aan de hand van inktvlekken op papier, waarover zij het maar niet eens raakt dewelke, een waarzegster (Madame Petter) haar vertellen wat ze moet doen. Ze verneemt dat ze een blonde en een donkere man tegenkomen zal en voor de donkere moet kiezen. Het twijfel neemt toe aangezien Grünewald blond is. Vervolgens schrijft Louise een brief aan hem waarin ze hem verzoekt enkel in de Villa te blijven als zij voor hem werkelijk de ware is en hij haar nooit zal bedriegen, en anders het pension te verlaten. Na een onzeker overleg met Aasgaard speelt Grünewald het spelletje mee en laat Louise denken dat zij werkelijk zijn alles is. Alles lijkt heel vlot te lopen tussen de twee geliefden en ondertussen wordt Louise zwanger. Ze wilt het niet aan hem vertellen uit angst hem te verliezen en besluit abortus te plegen. Hiervoor bezoekt ze een zekere mevrouw Charles die haar er na 5 keer met een drankje vanaf helpt. Grünewald is inmiddels op de hoogte gebracht door Aline en bezoekt haar in haar kamer waar hij de foetus gelijk aantreft en hem weggooit. Enkele dagen later komt er een welgestelde Amerikaanse vrouw, mevrouw Winhurst, aan in de Villa. Ze reageerde op een advertentie en was op zoek naar een deftig pension, maar al snel zag ze dat er een misverstand was en besloot een ander pension te zoeken. Grünewald stelt voor haar hiermee te helpen en wordt verliefd op haar. Zij is namelijk van hogere stand en dat zou beter voor hem uitkomen vergeleken met Louise, die maar een dienstmeisje was. Hij koopt opeens een nieuw pak en is vaker weg van huis. Louise merkt de eigenaardigheden op en krijgt van hem te horen dat hij tijdelijk terugkeert naar Breslau in zijn vaderland. Zijzelf gelooft hem, wat nogmaals de naïeve tint weergeeft waarmee Elsschot de lagere klasse mee wilt associëren.


Het andere dienstmeisje, Aline, daarentegen heeft al lang door wat er aan het gebeuren is. Na enige tijd komt de wijsheid tot Louise en besluit ze hem een laatste brief te schrijven. Richard Grünewald krijgt de brief wel degelijk aan, maar beslist in het andere pension te Parijs te blijven met z’n Amerikaanse minnares. Louise trekt hier haar conclusies uit en vertrekt terug naar haar eigen dorp waar haar zoontje op haar wacht. Ze voelt zich hier toch beter thuis, maar denkt nog steeds aan de woorden van de waarzegster als reactie op haar inktvlekken. Wanneer uiteindelijk de eigenaar sterft van de Villa wordt beslist door zijn zoon dat ze afgebroken gaat worden en de grond wordt verkocht. De meeste kostgangers verlaten het pension, maar enkele menen de Brulot’s te zullen volgen naar en nieuw pension en tijdelijk ergens anders te zullen verblijven tot het zover is. Meneer en mevrouw Brulot slagen er niet in een nieuw pand te vinden aangezien alles in de wijk zo duur is geworden en moeten dus noodgedwongen hun laatste dagen zelf doorbrengen als kostgangers in een pension.


De passie van Richard was dus van korte duur, en wanneer Louise zwanger blijkt, houdt hij de affaire voor bekeken. Hij heeft zijn oog laten vallen op de knappe en rijke Amerikaanse Mrs. Whimhurst, en onder het voorwendsel dat hij terug naar Duitsland moet, neemt hij zijn intrek in het chique hotel waar zij verblijft. Louise blijft op Richards terugkeer wachten, maar de kokkin vertelt haar de waarheid en omdat het pension toch gesloten wordt, vertrekt Louise terug naar Chevreuse. Op het perron ontmoet ze nog Richard, die haar verzekert dat hij eeuwig van haar zal houden, bis zum zum Tode getreu.


Ik hield van het boek en heb genoten van de film.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Film en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s