Suze Rotolo (1943 – 2011)

Het vroegere lief en muze van Bob Dylan, Suze Rotolo, is overleden. Ze stierf aan longkanker.

In de vroege jaren zestig heeft de dochter van een communistisch gezinde inwijkeling uit Italië grote invloed gehad op Robert Zimmerman, beter bekend als Bob Dylan.

Dylan verwerkte haar inzichten dikwijls in zijn songs. Bovendien prijkt Rotolo samen met hem op de hoesfoto van het vroege Dylan-album ‘The Freewheelin’ Bob Dylan’ waarmee hij in 1963 artistiek en commercieel doorbraak. Op de foto kuieren Dylan en Rotolo arm in arm door de straten van de Newyorkse wijk Greenwich Village in de buurt van hun woning.

Rotolo was in de zomer van 1961 zeventien jaar toen zij de toen nog onbekende folkzanger had leren kennen tijdens een concert in de Riverside Church in New York.

Het stel was vier jaar samen. In die tijd maakte zij Dylan warm voor het ideeëngoed van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Zij bracht hem in contact met talrijke personaliteiten uit de wereld van de politiek, kunst en theater.

Zelf had ze als vrijgevochten Italiaanse wel soms moeite met haar rol als ‘vriendin van.’ Zoals ze in haar memoires schreef wilde ze niet enkel “a boyfriend’s chick”, of “een snaar op zijn gitaar” zijn.

Pas in 2005 sprak Rotolo in “No Direction Home” van Martin Scorsese voor het eerst publiekelijk over hun relatie. Diezelfde Scorsese moedigde haar aan tot het schrijven van “A Freewheelin’ Time. A Memoir of Greenwich Village in the Sixties”. En gelukkig gaat het daarin niet alléén over Dylan, maar is het ook een kleurrijk tijdsbeeld en een mooi verslag van haar eigen volwassenwording.

Zo komen we te weten dat the early sixties toch wel heel andere tijden waren dan nu en dat het toen bijvoorbeeld niet evident was dat je als meisje alleen naar de film ging.  Boyfriends noemt hun meisje toendertijd nog gewoon ‘Chick’ en zelfs  Dylan deed dat.  Bob Dylan, die ze introduceerde in de beeldende kunst, beschreef ze als “cute”, maar ook als iemand die alle aandacht naar zich toe zoog.  Hij had enorm veel talent, wist§ dat hij het ging maken, maar tegelijk was het een gepatenteerde leugenaar, zoals alle folkzangers, voegde ze er bijna verontschuldigend aan toe.

Ze vergelijkt hem met Picasso, schepper en vernietiger tegelijk. Rotolo heeft al jaren geen contact meer met Dylan, maar toch voelde ze zich toch nog op een vreemde manier verbonden met haar jeugdliefde en met de tijd die ze in haar boek beschrijft.

Dylan bekent openlijk dat hij zijn politieke songs eerst aan Rotolo liet horen vooraleer ze werden opgenomen. “Zij kan zeggen hoeveel nachten ik wakker was en songs schreef en deze vervolgens aan haar liet zien om te vragen als het correct was. Ik wist dat haar vader en moeder bij de vakbonden actief waren en dat zij al lang voor mij in de gelijkheid en vrijheidbeweging actief was. Ik checkte iedere song dan ook met haar.” (Robert Shelton, No Direction Home: The Life and Music of Bob Dylan).

Later stelde Dylan dat hij niet wist dat het communisten waren, maar dat hij zich daar niets van zou aangetrokken hebben. Dave von Ronk, een folkzanger en de zelfverklaarde ‘trotskistische burgemeester van McDougall Street’ (in Greenwich Village), was ook bevriend met Dylan maar kwam al snel tot de vaststelling dat Dylan apolitiek was.

Dit bericht werd geplaatst in Muziek en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Suze Rotolo (1943 – 2011)

  1. Paulus zegt:

    Toevallig draaide ik vanmiddag Boots of Spanish leather. En omdat ik de diepere betekenis wel eens wilde weten – ik draag zelf al veertig jaar Spaanse laarzen – heb ik het maar een gegoogled.

    Het gaat over Dylan’s verloren liefde uit de vroege jaren zestig: Suze Rotolo.
    De eerste zes coupletten zijn een dialoog tussen een man en een vrouw, waarbij de vrouw vraagt wat zij de man kan toesturen van haar reis naar Europa. De man wil alleen maar haar. Maar in het laatste couplet geeft hij het op en vraagt om Spanish boots of Spanish leather.

    Op YouTube staat een hele aardige versie van Tyler Hilton en zijn vriendin Alexa die het lied in dialoogvorm uitvoeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s