Leonie Van den Dijck – De Zieneres van Onkerzele


Onlangs verscheen er een nieuw boek “God in Vlaanderen”  van fotograaf Rudi Van Beek en journalist Marnix Peeters. Een opmerkelijk hoofdstuk gaat over Leonie Van den Dijck
Tussen 4 augustus en 19 oktober 1933 verscheen de Heilige Maagd niet minder dan 36 keer aan Leonie Van den Dijck, een ongeletterde volksvrouw uit Onkerzele, bij Geraardsbergen.

Leonie Van den Dijck, meestal Leonieke of Nieke genoemd, leefde van 1875 tot 1949 in het dorp Onkerzele in Oost-Vlaanderen. Zij was gehuwd en moeder van een groot gezin.

Het begon in Onkerzele allemaal op 4 augustus 1933, toen Leonie Van den Dijck bij een kapelletje in die plaats de rozenkrans ging bidden. Toen verscheen haar de Heilige Maagd en volgens De Standaard zou zij over die verschijning destijds tegen een verslaggever van die krant hebben verteld, hoe zij Haar waarnam: “Onder de populier boven de haag komt plots een onbeschrijflijk mooi gloeiend licht, blauw met zilver en rood, meest blauw. Onder dat licht, voor de helft steunend op de haag en voor de helft naar de kapel, komt een grote bol van grijs en blauw. Onmiddellijk daalt daarop Onze Lieve Vrouw neer. Zij komt in dat licht te staan op die bol. Haar wezen is als om in aanbidding voor neer te vallen en het geeft u zo’n eerbied! Zij heeft blond haar; het blonde haar komt vanonder haar witte voile. Een kroon met “stekers” van de helft van het gezicht langs haar voorhoofd verder omhoog om geheel het hoofd. Een lang, sneeuwwit kleed tot over haar voeten op de bol, waarop zij steunt. Een bleekblauwe gordel met knoop en twee afhangende linten, die langs onder openhangen en nog eens daartussen het wit van het kleed laten zien.”

Kort na die verschijningen begonnen er zich in Onkerzele ook Zonnewonderen voor te doen, waarvan Leonie opnieuw het middelpunt was..

Duizenden bedevaarders trokken naar Onkerzele. Leonie Van den Dijck – of “Nieke” zoals ze werd genoemd –  begon toen ook voorspellingen te doen. Zo voorzag ze de dood van koning Albert I, die volgens haar niet van die rots in Marche-les-Dames viél, maar ervan af gedùwd werd. Ook het uitbreken van de tweede wereldoorlog zou ze voorspellen. En de dood van Koningin Astrid – ‘De koningin kust de nacht’, zo zou de zogenaamde zieneres van Onkerzele, Leonie Van den Dijck, voorspeld hebben.

In hoeverre deze aangekondigde jobstijdingen met betrekking tot het Belgische Koningshuis mede een rol hebben gespeeld bij de beoordeling van deze aangelegenheid door het kerkelijk gezag is niet geweten.

Vast staat wel, dat de toenmalige kardinaal-aartsbisschop van Mechelen, kardinaal van Roey, in 1942 kenbaar zou hebben. gemaakt, dat men na onderzoek afwijzend stond tegenover de gebeurtenissen in Onkerzele en het aan de priesters verboden werd, zich daarmee bezig te houden, al schijnt geen publicatie van dit negatieve oordeel te hebben plaatsgevonden

Was het echt, of was het bijgeloof… iedereen kon er het zijn van denken. Maar de mooiste en ook de grootste voorspelling kwam er een paar dagen voor haar dood in 1949. Leonie voorspelde dat haar lijk ‘niet snel tot ontbinding zou overgaan’.

Wat nu ?

In 1972 (23 jaren na haar dood) besloot men de zaak toch maar eens uit te pluizen, en het lichaam van Leonie werd opgegraven, in aanwezigheid van een BRT cameraploeg. Groot was de verbijstering : het lichaam was niet vergaan, het was intact gebleven. En dit hoewel haar lichaam op geen enekele manier was geprepareerd of gebalsemd.

 

Ook in 1982 bij een tweede opgraving was het lichaam nog opvallend gaaf.

Nu hoeven wij dit ‘ongeschonden lijk’ niet per se te interpreteren als een mirakel. Er kan best een natuurlijke verklaring voor zijn, al worden de experts ter zake het niet eens. Wat echter wel eigenaardig is is het feit dat Leonie Van den Dijck vooraf had gezegd dat dit zou gebeuren.

Eén van haar volgelingen was overigens de wetsdokter die de vaststellingen deed. Zijn uitspraak, dat de wetenschap “geen afdoende verklaring” had voor dit soort fenomenen, is dus niet zo verwonderlijk, maar wel onjuist. Een bepaalde grondsoort, om maar iets te zeggen, kan een lichaam jarenlang conserveren. Zekere geneesmiddelen en/of vergiften, zoals arsenicum, hebben dezelfde bijwerking.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

24 reacties op Leonie Van den Dijck – De Zieneres van Onkerzele

 1. deschryver zegt:

  c’est époustoufflant l’histoire de cette dame,j’espère qu’elle canonisée sainte très bientot
  philippe

 2. Erik zegt:

  ik geloof dat zeker . anders kan dat nooit .dit is een mirakel

  • Beste. eric

   Ik heb het gezien als kind ( de opgraving van leonie), er is niet meer dan waar .
   tot vandaag denk ik er nog steeds aan
   als weeskind in onkerzele van 1966.-1974 volderstraat 275
   kan ik dit bevestigingen .

   d w

 3. Noam zegt:

  Oui, pourquoi reconnaître Beauraing et Banneux et pas Onkerzele ?
  Ja, waarom Beauraing en Banneux erkennen en niet Onkerzele ?
  Ils ont peut-être jugé que cela faisait trop pour la petite Belgique…

 4. andy zegt:

  best indrukwekkend !

 5. Antoon MEERT zegt:

  Wanneer de “Mariaverschijningen” in Onkerzele door Rome zouden worden erkend zou dit beslist
  negatief uitvallen voor het zakencijfer dat tot op heden in Banneux en Beauraing dank zij het
  geld van de Vlaamse bedevaarders is gemaakt !
  Of is het zo dat de H. Maagd nederlandsonkundig is ?
  Indien dit laatste het geval is heb ik voor la Belle Dame een Assimil ter beschikking, gratis en voor niks !

 6. Frank Arits zegt:

  Lieve Leonie,

  Bid voor ieder van ons , voor ons land en voor de hele wereld.
  God zal zegenvieren, zoveel is zeker!

  Frank Arits

 7. ik was weeskind in onkerzele in de volderstraat . 1966.1974
  weinig weten dit er een weeshuis was ( in alle stilte)
  Ik ben gaan gaan kijken naar leonie , ik was amper 12; ik ging regelmatig bij Gaby een cafe aan de kerk waar ik welkom was .
  maar de dag dat ik als kind leonie zag in haar kist en vernoom van de maagd maria was er voor mij geen twijfel mogelijk .
  zij was op het moment mijn beschermel engel ( en wezen )tot vandaag ik de wereld verlaat , en hoelang nog daarna .

  D.W

 8. DNVanHerreweghe zegt:

  Ik heb nog een Christuskruis uit de eigendom van Leonie Van den Dijck in mijn bezit. Ooit zei ze tegen mijn grootouder zaliger op zijn sterfbed, toen ze hem het toch wel grote Christuskruis schenkte, dat dit kruis haar veel geluk gebracht heeft en dit in de toekomst ook nog ging gebeuren.

  Achterkleinkind Leonie VD

 9. jeanneke zegt:

  het is wonderbaarlijk maar kan iemand mij vertellen waar ik aan de dvd kan komen

 10. muizenoren zegt:

  Ik herinner mij die televisieuitzending, ik denk dat het het programma “Echo” was.

  Ze heeft ook het einde van de wereld in 1975 voorspeld, dat had de maagd Maria haar verteld. Dat schijnt men nu vergeten te zijn, maar ik herinner me dat levendig. Het maakte op mij als kind enorme indruk. Ik dacht, als alles wat die vrouw voorspeld heeft uitkomt, zal dat ook wel uitkomen en ga ik niet lang leven. Ik heb het er zelfs nog over gehad met de pastoor, die zei dat OLV zoiets nooit zou zeggen. 🙂

  Ach bijgeloof, he.

 11. Elise zegt:

  Via mijn overleden moeder en tante heb ik altijd horen vertellen dat zij met hun klasgenoten onder begeleiding van leraressen op school altijd naar Onkerzele trokken om Léonie in extase te zien bidden en het “Zonnewonder” te zien. Zij bleven tot hun dood van deze feiten getuigen.
  Naar hun verhalen stak een dokter naalden en priemen in het lichaam van de zieneres en gaf ze geen kick! Ze sprak hele teksten uit in het Latijn, hoewel ze niet gestudeerd had. Met duizenden trokken ze ernaar toe. Iedereen getuigde van de draaiende zon! Zij waren adolescenten en hebben nooit getwijfeld aan dit wonder! De brave arme vrouw en moeder van een kroostrijk gezin werd als een dronkaard beschouwd door de ongelovigen, maar ze bezocht enkel de herbergen om te bedelen voor haar vele kinderen omdat ze er alleen voor stond en er in die tijd geen sociale voorzieningen waren. Mijn 23 jarige zoon en ikzelf hebben enorme bewondering & verering voor deze wonderbare vrouw die voor ons ten beste spreekt bij O.L.Vrouw !

  • antoon meert zegt:

   Tijdens de (katholieke) kerkdiensten zong in die tijd bijna iedereen in het latijn zonder één woord te begrijpen van wat er gezongen werd. Als Leonie latijn sprak zal dat wel van buiten zijn geleerd.

 12. genieterke zegt:

  Ik ben ervan overtuigd dat er meer is dan dat we weten en zelfs denken dat er is. Ik heb veel respect en bewondering voor deze vrouw en hoop dat ze in vrede mag rusten.
  Lieve Leonie, bid voor ons en deze wereld!

 13. Wietertje zegt:

  Wij zijn vandaag naar het graf van Nieke geweest en het geeft toch wel een speciaal gevoel als je haar levensverhaal dan leest… Er moet toch iets zijn… Evi en Cindy

 14. Planckert silvere zegt:

  Het graf van Leonie gaan bezoeken ,het heeft indruk op mij gemaakt.Ge voelt iets!

 15. chantal zegt:

  ik ben heel fier dat ze mijn overgrootmoeder is en zal altijd van haar houden en geloof me wat ze vertelde is waarheid !

 16. Mario zegt:

  De mensheid is blind, als ze het verhaal niet geloven. Laten we bidden Leonie,voor de mensen die niet geloven welke werken god de vader door u gedaan geeft.En ik vraag moeder Maria zegen alle mensen die op deze site komen kijken,voor een groot vertrouwen en hoop.en geloof.

 17. Eric zegt:

  Vandaag voor de zoveelste maal het graf van Leonie Van Dijck bezocht en voor het eerst haar woning/museum. Dank Leonie voor de vreugde die het bezoek mij gaf. Eric/Oostduinkerke

 18. Zever zegt:

  Maria verschenen?? Zever gezever!!. Tegenwoordig noemt men da schizofrenie.

 19. antoon meert zegt:

  De toestand waarin het lijk van Leonie zich bij de twee opgravingen bevond kan vergeleken worden met de toestand van de ongeveer 8.000 gemummifieerde lijken die zich bevinden in de catacomben van de paters Capucijnen in Palermo en in de eerste plaats de bewaringstoestand van het lijkje van de kleine Rosalia Lombardo waarvan de wimpertjes nog duidelijk zichtbaar zijn. Wat het “mirakel” betreft heb ik mijn bedenkingen want het zou pas een “mirakel” zijn indien de wetenschap op alles een antwoord zou kunnen geven wat vandaag niet het geval is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s