E. J. Bellocq en de Portretten van Storyville

John Ernest Joseph Bellocq (1873-1949) was een fotograaf die in New Orleans werkte in het begin van de twintigste eeuw.

Wij herinneren ons Bellocq vooral voor zijn unieke foto’s van de meisjes uit het “Red Lights District” in Storyville, New Orleans.

Bellocq was geboren in een rijke blanke Creoolse familie in het French Quarter van New Orleans. Hij was lokaal gekend als amateurfotograaf alvorens hij zich als beroeps vestigde. Hij fotografeerde voornamelijk schepen en machines voor lokale bedrijven.

Wat hij echter ook deed, meer als een hobby, was de verborgen kant van het lokale leven portreteren, in het bijzonder de opiumschuiverijen in Chinatown en de prostituees van Storyville. Deze foto’s waren slechts gekend door een klein aantal van zijn kennissen.

Bellocq stierf in 1949 en werd begraven in het Saint Louis Cemetery in New Orleans.

Na zijn dood, werd het grootste deel van zijn negatieven en de afdrukken vernietigd.

Nochtans werden de negatieven uit Storyville later gevonden, ze waren in een sofa verstopt.  Zo werd E.J. Bellocq werd bijna twintig jaar na zijn dood alsnog een beroemdheid, toen collega Lee Friedlander in 1958 min of meer bij toeval op zijn nalatenschap stuitte: 89 glasnegatieven in slechte staat, met daarop hoofdzakelijk portretten van vrouwen uit de rosse buurt Storyville in New Orleans, gemaakt…
Een uitgebreide verzameling van deze foto’s werd in 1996 gepubliceerd.


In de met een aantal nog niet gepubliceerde foto’s opgeluisterde heruitgave Bellocq – Photographs from Storyville, the Red-Light District of New Orleans is een aantal herinneringen van zes toenmalige tijdgenoten van de fotograaf opgenomen.

Bellocq komt eruit naar voren als een beleefde, maar sterk in zichzelf gekeerde zonderling, die niet alleen door zijn niet aflatende fascinatie voor hoeren een sterke gelijkenis met de Franse schilder Toulouse-Lautrec vertoonde, maar tevens door diens dwergachtige gestalte.

Hij was in zijn woonplaats voornamelijk bekend als de vaste fotograaf van de scheepswerf Foundation Company, en slechts weinigen wisten dat hij, waarschijnlijk voor zijn eigen plezier, door Storyville zwierf om er de prostituees op de canapés in hun boudoirs of voor de deur ervan te vereeuwigen. Sommigen in hun zondagse goed, met boa’s en parelsnoeren, anderen gewoon bloot of in de kousen en de onderjurken waarin ze hun klanten ontvingen.

De Portretten van Storyville

Alle foto’s zijn portretten van individuele vrouwen. Sommigen zijn naakt, andere zijn mooi aangekleed en poseren als in een mysterieus verhaal. Veel van de negatieven waren zwaar beschadigd, voor een deel doelbewust. Veel van de gezichten waren weggeschaafd; of dit door Bellocq zelf gebeurde of door zijn broer (een Jezuiet priester) die de negaieven erfde is onbekend.

Waarschijnlijk is het Bellocq zelf geweest aangezien de schade werd berokkend terwijl de emulsie nog nat was. Op een paar foto’s dragen de vrouwen maskers. Het is waarschijnlijk dat de maskers om dezelfde redenen werden gebruikt, om de identiteit van de vrouwen te beschermen.

Bellocq is ook de inspiratie geweest voor verscheidene films.  “Pretty Baby” van Louis Malle is de voonaamste.

Deze foto’s hebben ons een uniek inzicht verschaft in wat Storyville was.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s