Zuid Afrika – Sharpeville 21 maart 1961

Vijftig jaar geleden opende de politie het vuur op enkele duizenden ongewapende zwarte demonstranten. 69 mensen kwamen toen om het leven.

Meer dan 20.000 inwoners demonstreerden tegen de pasjeswetten die hen belemmerden in hun bewegingsvrijheid en hen verplichtten om op vordering hun identiteitsbewijs te tonen. De demonstratie was georganiseerd door het Pan-Afrikaans Congres. De politie schoot op de demonstranten, waardoor 69 doden en vele gewonden vielen.

 

Nelson Mandela en zijn “Pass Book”

De Pasjeswetten in Zuid-Afrika werden in het leven geroepen om de segregatie te officialiseren en zo de bewegingsvrijheid van de niet-blanke bevolking te beperken. Deze wetgeving was een van de dominante kenmerken van het apartheid systeem van het land.

De zwarte bevolking moest deze pas steeds met zich meedragen buiten de hun toegewezen gebieden of compound. Wanneer deze pas niet kon worden getoond volgde waarschijnlijk arrestatie.

Sterker nog : om het even welke blanke, vrouw of kind zelfs, kon aan een zwarte vragen zulke pas te tonen.

Deze pasjeswetten werden eind de vijftiger jaren en begin sixties vooral gebruikt om politieke opponenten zoals leden van het ANC te arresteren.

Het ANC besloot dus een campagne te voeren tegen deze wetten.

Op 21 Maart 1960 gingen zo’n 5 à 6000 zwarte mensen (zonder pas) naar het politiekantoor van Sharpeville om te protesteren tegen deze discriminatie. Tegen 10 uur ‘smorgens stonden er zo’n 20.000 voor het politekantoor, dat slechts bemand was door 20 politiemannen.

Toen de sfeer grimmiger werd werden zo’n 130 politiemannen in gepantserde wagens aangevoerd en ontaarde dit protest in wat we nu “the Sharpeville Massacre” noemen.

 

Dit bericht werd geplaatst in Vandaag in de geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s