Elizabeth Taylor

De Brits-Amerikaanse actrice Elizabeth Taylor is in Los Angeles overleden aan de gevolgen van een hartkwaal. Ze is 79 jaar geworden.

Ze heeft in meer dan 50 films gespeeld en won 2 Oscars voor haar rollen in “Butterfield 8” en “Who’s afraid of Virginia Woolf?”. Ze was 8 keer getrouwd.

Taylor werd in 1932 in Engeland geboren. Toen ze 9 jaar oud was, debuteerde ze in de film “There’s one born every minute”.

Ze was ook te zien in 2 “Lassie”-films. In 1944 speelde ze haar eerste hoofdrol in “National velvet”. In de jaren 50 brak ze door met rollen in “Ivanhoe” en “Cat on a hot tin roof”. Tijdens haar jeugd werd ze gezien als een van de knapste actrices ter wereld.

Hoewel ze vaak “Liz” genoemd werd, hield ze niet van deze bijnaam. Zelf prefereerde ze dat haar voornaam uitgesproken zou worden als Eee-lizabeth (met de klemtoon op de eerste lettergreep). Haar middelste naam Rosemond was een eerbetoon aan haar oma van vaderskant, Elizabeth Mary Rosemond.

Taylor bezat zowel de Britse als de Amerikaanse nationaliteit, de Britse op grond van het ius soli, de Amerikaanse op grond van het ius sanguinis. Haar ouders kwamen oorspronkelijk uit Arkansas City in Kansas. Haar vader was een kunsthandelaar, haar moeder een actrice die stopte met werken toen ze in 1926 in New York in het huwelijk trad.

Op de leeftijd van drie, kreeg Taylor haar eerste balletlessen. Kort nadat Groot-Brittannië betrokken was geraakt bij de Tweede Wereldoorlog, besloten haar ouders terug te keren naar de Verenigde Staten. Het gezin vestigde zich in Los Angeles, waar de moeder van Taylor familie had wonen.

De actrice won twee keer een Oscar voor beste actrice in een hoofdrol: “Butterfield 8” (1960) en “Who’s afraid of Virginia Woolf?” (1966). Tussen 1958 en 1961 was ze 4 keer voor een Oscar genomineerd, voor “Raintree county”, “Cat on a hot tin roof” en “Suddenly, last summer”. Maar pas in 1961 werd ze bekroond voor “Butterfield 8”. “Who’s afraid of Virginia Woolf?”, waarvoor ze ook een Oscar won, was een van de 12 films die ze samen met Richard Burton maakte.

In 1963 werd ze de best betaalde actrice ooit tot die tijd, toen ze een contract tekende om Cleopatra te spelen in de gelijknamige film. Ze ontving hiervoor een miljoen dollar. Tijdens de opnames van deze film ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot Richard Burton, die Marcus Antonius speelde.

Naast haar acteercarrière is Taylor vooral bekend van haar 8 huwelijken met 7 verschillende mannen:

* Conrad Hilton Jr. (6 mei 1950 – 1 februari 1951)
* Michael Wilding (21 februari 1952 – 30 januari 1957)
* Mike Todd (2 februari 1957 – 22 maart 1958)
* Eddie Fisher (12 mei 1959 – 6 maart 1964)
* Richard Burton (15 maart 1964 – 26 juni 1974)
* Richard Burton (10 oktober 1975 – 1 augustus 1976)
* John Warner (4 december 1976 – 7 november 1982)
* Larry Fortensky (6 oktober 1991 – 31 oktober 1996)

Vooral haar huwelijk met Burton deed heel wat stof opwaaien. Taylor leerde hem kennen tijdens de opnames van “Cleopatra” (1963), een van de duurste films die ooit in Hollywood gemaakt zijn. Toen ze hem huwde was ze al 4 keer getrouwd geweest. Ze waren in die periode het ultieme showbizzpaar. In 1974 scheidde het koppel, in 1975 huwden ze een tweede keer, maar ook toen hield het huwelijk maar 10 maanden stand.

Taylor had een erg zwakke gezondheid. Al sinds “National velvet” had Taylor rugproblemen. In 1961 stierf ze bijna aan een longontsteking. Tijdens de jaren 90 onderging ze twee heupoperaties en kreeg ze opnieuw een longontsteking die haar bijna fataal werd. In 1997 had ze een goedaardige hersentumor. Sinds 2004 had ze hartproblemen.

Ze kwam ook vaak in het nieuws wegens haar drankmisbruik en haar gewichtsproblemen. Taylor was ook bevriend met Michael Jackson en ze zette zich in voor de strijd tegen aids. In 1993 kreeg ze ook nog een ere-Oscar (de Jean Hersholt Humanitarian Award). Haar laatste rol in een bioscoopfilm was die van de schoonmoeder van Fred Flintstone in 1994.

In 2000 kreeg ze de titel van Dame Commander of the Order of the British Empire.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Vandaag in de geschiedenis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s