De Koning zonder Land !

Het koninklijk paleis betreurt in een mededeling dat het colloque singulier niet wordt gerespecteerd. Het paleis doet dat naar aanleiding van het verschijnen van het boek “Koning zonder land”, waaruit verschillende kranten uittreksels publiceerden. Uit de passages bleek dat koning Albert II in oktober vorig jaar een partijvoorzitter toevertrouwde dat hij geen besluit zou ondertekenen om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. “Ze moeten hun plan maar trekken (…). Ze kunnen voor mijn part nog vijf maanden onderhandelen”, zou de vorst hebben gezegd.

Uit “DE MORGEN” :

De politieke impasse zorgt duidelijk niet alleen in de Wetstraat voor de nodige kopbrekens, maar ook in Laken. Koning Albert heeft het daarbij niet altijd onder de markt gehad. Eén zaak heeft hij echter in oktober al klaar en duidelijk laten verstaan aan de politieke wereld. Nieuwe verkiezingen zijn voor hem geen oplossing voor de crisis. Dat blijkt uit het boek Koning zonder land dat vandaag in een Nederlands- en Franstalige versie verschijnt.

Vorst in alle staten

Als de koning begin oktober achtereenvolgens Groen!-voorzitter Wouter Van Besien, diens Ecolo-collega Jean-Michel Javaux en cdH-voorzitster Joëlle Milquet ontvangt, is hij in alle staten. “Ik heb hem nog nooit in zo’n toestand gezien”, aldus een van de politici die hem die ochtend zagen. “Het gesprek was ongelofelijk. Hij heeft me gezworen dat hij nooit zou toestaan dat er nieuwe verkiezingen komen.”

“Ze moeten maar hun plan trekken”, klonk het als waarschuwing aan PS en N-VA, die er niet in slagen een akkoord te sluiten. “Ze kunnen voor mijn part nog vijf maanden onderhandelen als ze dat willen, maar ik teken nooit een besluit om naar nieuwe verkiezingen te gaan. Ik zal dat niet toelaten! Daar is geen sprake van.”

De Wever toch aan zet

Een dag na deze niet mis te verstane boodschap geeft de koning een bemiddelingsopdracht aan Bart De Wever. Het paleis heeft er alles aan gedaan om te vermijden dat de N-VA-voorzitter aan zet komt. Tevergeefs. De audiëntie met De Wever verloopt voor het eerst sinds de verkiezingen in aanwezigheid van Jacques van Ypersele de Strihou. De kabinetschef van de koning zit daar niet toevallig, merkt een partijvoorzitter op. Het paleis weet dat het voortbestaan van de Belgische monarchie De Wever niets kan schelen. Het is veiliger om iemand naast de koning te hebben die indien nodig kan getuigen en zijn versie van de gebeurtenissen voor de geschiedenis kan geven.

De aanwezigheid van van Ypersele wijst er ook op dat er plaats is voor debat, merkt een partijvoorzitter op. “Het is niet de gewoonte om de koning in een discussie tegen te spreken. Met zijn kabinetschef daarentegen is dat wel mogelijk.” Dat gebeurt vrij snel. De bijeenkomst verloopt niet echt in een ontspannen sfeer. Elk woord in het koninklijke communiqué wordt op een apothekersweegschaal afgewogen. De duur van de opdracht wordt strikt afgebakend.

Titel

Het is echter over de titel dat de spanningen het hoogst oplopen. Van Ypersele verzet er zich tegen om De Wever de titel verkenner toe te kennen, zoals de N-VA-voorzitter eigenlijk wil. Hij krijgt te horen dat die titel voorbehouden is “voor serieuze mensen”. Uiteindelijk wordt hij ‘koninklijk opdrachthouder’.

Ergernissen alom.

“Het Colloque singulier” is ouderwets en middeleeuws.

Hoe kan het dat in onze – ondertussen – eenentwintigste eeuw zulke dingen nog mogelijk zijn, en dat de politieke klasse zich houdt aan die middeleeuwse geplogenheden ?

Hoe kan het dat de Koning zich mengt in de binnelandse politiek ? Zijn grondwettelijke rol is al lang uitgespeeld. De factot heeft hij alleen een protocolaire rol. Hij kan trouwens niets doen zonder de dekking van – ten minste – de eerste minister.

Waar bemoeit de Koning zich eigenlijk mee ?

De hypocriete houding van de politiek, die telkens het moeilijk gaat, naar het initiatief van “de Vorst” verwijst,  is  ronduit schandalig.

Wat hierboven staat, komende van iemand die er eigenlijk alleen maar is omdat hij “de zoon van…”  is, vindt ik hoogst ongepast. Dit is een moderne staat onwaardig. Als je kijkt naar Nederland zijn we hier getuige van absolute onzin.   Dat hele Koningshuis moet weg. Niet zozeer omdat het teveel kost, dotaties enz… maar omdat het gaat over kleffe onbekwamen.

Weg ermee !

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ergernissen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op De Koning zonder Land !

  1. ceeschamuleau zegt:

    Jaap: “Wist je dat Sarkozy zo’n kleintje heeft?”

    Goed verhaal, BuhV.

    Ceesgegroetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s