Bury my heart at Wounded Knee – Charles Eastman

Historisch epos spelend aan het einde van de 19 eeuw over de Sioux indianen onder aanvoering van Sitting Bull, die geconfronteerd worden met het nieuwe Amerikaanse regeringsbeleid. Henry Dawes is senator voor Indianenzaken die het heilige land van de Sioux wil onteigenen.

De film is gebaseerd op het boek van Dee Brown.

Centraal in de film staat de strijd van drie hoofdpersonen: Charles Eastman (Adam Beach, Flags of Our Fathers), een jonge Sioux-dokter. Sitting Bull (August Schellenberg, The NewWorld ), het trotse stamhoofd van de Lakota’s, dat weigert te buigen voor de wetten van de Amerikaanse overheid die zijn volk haar identiteit, waardigheid en heilige land wil afnemen. En Senator Henry Dawes (Aidan Quinn, Empire Falls), één van de mannen die verantwoordelijk zijn voor het regeringsbeleid voor Indianenzaken.

Terwijl Eastman en lerares Elaine Goodale (Anna Paquin, X-Men: The Last Stand ) er alles aan doen om het leven voor de Sioux-indianen in het reservaat te verbeteren, dringt Senator Dawes bij President Grant aan op een betere behandeling van de Indianen.

De Dawes Commissie doet verschillende voorstellen om het land van de Sioux te krijgen, en toch tegelijk genoeg land te laten aan de Indianen om te overleven. Deze plannen worden echter doorkruist door de wil van Sitting Bull die de geschiedenis wil ingaan als de laatste indiaan die vocht voor de zaak.

Dawes vraagt Eastman om te helpen om de Sioux te overtuigen. Wanneer  deze echter zich rekenschap geeft van de verschrikkelijke omstandigheden in dewelke de indianen leven, weigert hij.

Nieuwe hoop groeit bij de indiaanse bevolking in de vorm van een nieuwe profeet Wovoka (Wes Studi) en de zgn; “Ghost dance”

Rond 1890 was deze Paiute indiaan begonnen met het bekendmaken van een belangrijke boodschap onder indianen in het westen van de Verenigde Staten. Vertegenwoordigers van vele stammen kwamen hem opzoeken. Hij had een visioen gehad en presenteerde zich als een profeet die de indianen naar een nieuwe tijd zou leiden d.m.v. het dansen van wat bekend zou worden als de ‘Spirit Dance’ of ‘Ghost Dance’. De nieuwe tijd was spoedig aanstaande – zo preekte Wovoka – en alle mensen zouden dan herenigd worden met hun overleden voorouders en weer op de traditionele manier kunnen leven.

De door Wovoka gepredikte dans was van oudsher een in groepsverband uitgevoerde cirkelvormige dans waarbij religieuze ervaringen als trance en profetie gedeeld werden.

Onder invloed van Wovoka’s leer werd het een intense dans die iedere zes weken gedanst moest worden en vijf dagen moest duren. De deelnemers brachten zichzelf zo in vervoering dat flauwvallen vaak het eindresultaat was. Door deze vervoering zouden de dansers opgetild worden zodat de nieuwe wereld geschapen kon worden. Des te meer mensen de Ghost Dance dansten, des te spoediger zou de nieuwe wereld verrijzen.

De hoop van deze mensen wordt op een brutale manier de grond in geslagen door enerzijds de moord op Sitting Bull en anderzijds de slachting van honderden mannen en vrouwen  door de zevende cavalerie bij de Wounded Knee Creek op 29 december 1890.

Charles Alexander Eastman (19 februari 1858 – 8 januari 1939) was een Indiaans auteur, arts en politiek hervormer. Zijn boeken vertellen de geschiedenis van de Sioux uit de eerste hand. Hij wordt ook herinnerd als mede-oprichter van de grootste jeugdorganisatie in de Verenigde Staten, de Boy Scouts of America.

Eastman werd geboren in het Santee-reservaat nabij Redwood Falls in Minnesota als zoon van “Many Lightnings”, die behoorde tot de Dakota, en Mary Nancy Eastman, dochter van een officier in de United States Army. Zijn moeder had gemengd bloed. Zij stierf bij zijn geboorte. De boreling kreeg daarom de naam Hakadah “the Pitiful Last One”.

In zijn jeugd kreeg hij een traditionele opvoeding als Woodland Sioux van zijn grootmoeder Uncheeda en verwierf hij de aanspreektitel Ohiyesa “Winner”. De familie was voor de grote indianenopstand van 1862-1863 naar North Dakota gevlucht en vond later onderdak in Manitoba in Canada, op de boerderij van zijn oom “Mysterious Medicine”.

Zijn vader was een van de driehonderd krijgers die waren gevangengenomen en veroordeeld tot de strop. De familie wist niet dat president Lincoln aan een kleine groep gratie had verleend en dat hij nog leefde. Many Lightnings zat twaalf jaar gevangen in Davenport in Iowa. Toen hij in Manitoba verscheen, had hij zich bekeerd tot het christendom en noemde hij zich Jacob Eastman.

In 1874, toen Ohiyesa 15 jaar was en hij zich gereed maakte om op oorlogspad te gaan en de dood van zijn vader te wreken, werd het resterende gezin zo onverwacht herenigd. Met zijn vader en oudere broer John verhuisde hij naar een grote boerderij in North Dakota, waar een gemeenschap van gekerstende indianen was ontstaan. Zijn vader stond erop dat de jonge Charles kennis zou maken met de cultuur van de blanken. Zijn eerste onderwijs kreeg hij op de Flandreau Santee Normal Indian School van een presbyteriaanse missionaris. Hij won een studiebeurs voor een opleiding aan een college in Wisconsin, en koos voor een carrière als medicus als “the best way to be of service to my race”.

Hij deed eindexamen op Dartmouth College in 1887 en behaalde een medische graad aan de Boston University in 1889. In 1890 was Eastman de enige dokter die beschikbaar was voor de gewonden van het Bloedbad van Wounded Knee.
Eastman trouwde in 1891 met Elaine Goodale (1863-1953). Zij was onderwijzeres en dichteres en bekleedde enige tijd de post van hoogste ambtenaar van alle Indian Boarding Schools in de staat. Ze kregen zes kinderen, maar het huwelijk was niet bijzonder gelukkig en na dertig jaar ging het paar uit elkaar.

De Eastmans vestigden zich 1893 in Saint Paul, de hoofdstad van Minnesota, waar Charles een praktijk opzette als zelfstandig arts. Daarnaast was hij in dienst van de Indian Health Service voor de reservaten van Pine Ridge en later Crow Creek. Omdat men niet kon geloven dat een indiaan over alle benodigde papieren beschikte, was hij veelvuldig slachtoffer van racistische pesterijen door justitie en blanke collega medici. In de reservaten kon hij met succes menig stamlid overtuigen van het nut van vaccinatie. Hierdoor waren er minder uitbraken van ziektes dan op andere plaatsen, maar in 1901 werd hij ontslagen omdat hij de bewoners van Crow Creek hielp bij het indienen van hun klachten tegen het blanke bestuur.

Tussen 1894 en 1897 organiseerde Eastman tientallen groepen van jonge indianen voor de Young Men’s Christian Association. Tijdens dit werk lag de artsenpraktijk vaak stil maar het verdiende goed, hij reisde veel en ontmoette veel mensen. Zo kon hij in 1910 zijn organisaties laten samengaan met die van Ernest Thompson Seton en Daniel Carter Beard tot de Boy Scouts of America (BSA). Lord Baden-Powell baseerde zijn boek Scouting for Boys uit 1908 op het jeugdprogramma The Woodcraft Indians dat Seton had opgezet in 1902. Beard was een sociaal hervormer die in 1905 met een soortgelijk programma was begonnen.

In dezelfde tijd groeide de inzet van Eastman voor de rechten van indianen en begon hij met schrijven. In 1903 werd hij door president Theodore Roosevelt aangesteld om de verdeling van land onder de stammen te organiseren. In de jaren twintig diende hij als inspecteur onder Calvin Coolidge en voor het Bureau of Indian Affairs. Zijn geschriften waren bedoeld om de verhalen van zijn verdwijnende cultuur vast te leggen. Hij leverde ook bijdragen aan tijdschriften en encyclopedieën en schreef elf boeken. Eastman benutte zijn unieke achtergrond op een bijzondere manier. Hij leefde in twee werelden en was zijn eigen tolk. In tegenstelling tot andere schrijvers over indianen kende hij de verhalen zelf en in tegenstelling tot andere Indiaanse verhalenvertellers kon hij schrijven.

Beelden uit Wounded Knee  – 29 december 1890. Chief Big Foot ligt bevroren op de grond.

Dit bericht werd geplaatst in Film, Indianen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s