Jommeke

Jommeke is een Vlaamse stripreeks voor de jeugd die werd getekend en geschreven door Jef Nys.

Jommeke verscheen voor het eerst op 30 oktober 1955 in het weekblad Kerkelijk Leven (nu bekend als Kerk en Leven of het Parochieblad). Pas vier jaar later verscheen het eerste lange verhaal in de krant: De jacht op een voetbal. Sinds 1979 verschijnen de verhalen in kleur.

Jommeke mikt op een jonger publiek. De teksten waren vroeger altijd duidelijk in het Vlaams opgesteld. Kenmerkend hiervoor is het gebruik van ge in plaats van je. Vlaams wordt zeer lang (1959 – 1989) gebruikt in de reeks: Vanaf album 1 tot en met album 153. Nu is men van de gij-vorm afgestapt.

De verhalen zijn gemiddeld onder te verdelen in twee groepen: Jommeke en zijn vrienden trekken naar een exotisch land (bestaand, zoals Peru of de Far West, of verzonnen, zoals Asnapije en Benistal), of een uitvinding van professor Gobelijn veroorzaakt problemen in Zonnedorp, de woonplaats van Jommeke en zijn vrienden. De derde rode draad zijn de slechteriken Anatool, de koningin van Onderland en Kwak en Boemel die telkens weer gedwarsboomd worden door Jommeke.

Dieren spelen, anders dan in de andere Vlaamse krantenstrips, een prominente rol. Alle hoofdfiguren hebben een eigen huisdier, met elk een eigen bepaalde sterkte. Zij komen vaak van pas als hulp in redmiddel in heel wat verhalen.

De boodschap is soms meer dan duidelijk…..

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Ergernissen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s