Corleone (2007)


Corleone vertelt het waargebeurde verhaal van mafiabaas Salvatore “Totò” Riina, die bij zijn vijanden bekend stond als “het Beest” en die verdacht wordt van honderden moorden.

Deze geweldige miniserie volgt Totò Riina vanaf zijn jeugd in het Siciliaanse stadje Corleone, waar hij als tiener een misdaadbende vormt met zijn vrienden. We volgen zijn lange en bloedige loopbaan in de mafia, tot en met de gewelddadige oorlog die hij in de jaren tachtig en negentig voert tegen zowel rivaliserende maffiabendes als tegen politie en justitie. Want behalve het verhaal van Totò Riina is dit ook het verhaal van zijn grootste vijanden: de politiemannen, aanklagers en rechters die hun strijd tegen de mafia vaak met hun leven moesten bekopen.

Aflevering 1 1943-1959

Sicilië, vlak na de Tweede Wereldoorlog. In het dorpje Corleone ziet Totò Riina hoe zijn vader en broer omkomen bij een bomexplosie. In één dramatische klap is de 13-jarige Totò de kostwinner van het gezin geworden. Samen met drie vrienden – Biagio, Binnu en Calogero – vormt hij een bende die zich bezighoudt met kruimeldiefstallen. Het duurt niet lang of Totò’s lef wordt opgemerkt door de lokale mafia. Hij en zijn vrienden worden gerekruteerd, maar Biagio kiest ervoor om op het rechte pad te gaan. Terwijl Totò verwikkeld raakt in een felle mafia-oorlog, wordt Biagio politieman.

Aflevering 2 1963-1969

Palermo, de jaren zestig. Totò Riina maakt deel uit van een machtige mafiabende. Wanneer een oorlog tussen verschillende bendes dreigt uit te breken, besluit hij om samen met zijn vertrouwelingen onder te duiken in Corleone. Maar in zijn geboortestad is zijn jeugdvriend Biagio betrokken bij een onderzoek naar de misdadige carrière van Riina en zijn bendeleden. Het kat-en-muisspel tussen de twee vroegere vrienden leidt uiteindelijk tot een arrestatie. Maar hoe lang kan de Italiaanse justitie Riina gevangen houden?

Aflevering 3 1969-1978

December 1969. Zonder medeweten van zijn baas Liggio organiseert Totò Riina de ontvoering van Antonio Caruso, de 13-jarige zoon van een rijke en machtige familie. Mafiabazen vrezen dat deze misdaad tot harde acties van politie en justie zal leiden. Maar Riina is onverschrokken: hij weet justitie te intimideren met een aanslag op de openbaar aanklager. Ondertussen zoekt hij steun bij andere mafialeden om voorgedragen te worden voor de “Commissie”, de hoogste overlegtafel van de mafia. Maar dan moet Riina wel eerst afrekenen met zijn baas Liggio, die hem langzamerhand tot een last is geworden.

Aflevering 4 1979-1981

De mafia in Palermo heeft een nieuwe, lucratieve handel ontdekt: drugssmokkel. Uit Thailand importeren ze de grondstoffen, die in Palermo in drugsraffinaderijen worden verfijnd, en van daaruit verscheept naar de Verenigde Staten. De Corleonesi, de bende van Totò Riina, heeft zelf geen contacten in Thailand en Amerika en is dus afhankelijk van andere mafiabendes. Dat zint Riina helemaal niet. Heimelijk zoekt hij steun bij de “soldaten” van de rivaliserende bendes. Totò Riina maakt zich op voor een oorlog. Ondertussen bereidt de politie een grootschalige actie voor om de drugsraffinaderijen van de mafia te sluiten. Ook aan dit front besluit Riina om keihard terug te slaan, met grote gevolgen voor zijn oude jeugdvriend Biagio. Het doel van Totò Riina is nu voor iedereen duidelijk: totale macht over de Siciliaanse mafia.

Aflevering 5 1982-1987

In de jaren tachtig is Totò Riina het hoofd van de Cosa Nostra. Hij omringt zich met vertrouwelingen en ruimt iedereen die hem tegenwerkt genadeloos uit de weg, inclusief politici, magistraten en politiemannen. Ondertussen wordt Biagio gevraagd om onderzoeksrechters Falcone en Borsellino bij te staan in hun strijd tegen de mafia. Met behulp van een belangrijke informant lukt het hen om kopstukken van de mafia aan te klagen, waaronder Totò Riina. Tijdens de rechtszaken die volgen worden Riina en de andere mafiabazen tot levenslang veroordeeld. Maar Riina is nog steeds op vrije voeten en is niet van plan zich zonder slag of stoot gewonnen te geven, iets wat Biagio aan den lijve moet ondervinden.

Aflevering 6 1988-1993

Palermo, eind jaren tachtig. Totò Riina is nog steeds op de vlucht voor justitie. De grote baas van de Cosa Nostra is woedend over zijn veroordeling en zint op wraak. Hij geeft zijn meest gevreesde huurmoordenaar Brusca opdracht om onderzoeksrechters Falcone en Borsellino te vermoorden. Twee maanden later komen beiden om bij een bomaanslag die de wereld schokt. Riina’s rechterhand Provenzano gelooft niet dat een oorlog tegen de Italiaanse staat gewonnen kan worden en dat verschil van inzicht zorgt voor wrijving tussen de twee boezemvrienden. Het misdaadimperium van Riina valt langzaam maar zeker uit elkaar. Justitie en politie grijpen hun kans. Uiteindelijk staan Biagio en Totò Riina na jaren weer oog in oog…

Het levensverhaal van mafiabaas Riina is vervat in de dvdbox Corleone, genoemd naar het dorp waar de clan vandaan kwam (Corleone was ook de familienaam van de mafiabazen in de driedelige Godfatherserie, die regisseur Francis Ford Coppola in de jaren zeventig en negentig maakte).

De reeks is gebaseerd op het boek “Capo dei capi” van Attilio Bolzoni en Giuseppe d’Avanzo.

Italië lag plat voor deze serie die niet alleen ongelooflijk en adembenemend spannend is, maar ook ontluisterend.

De hele mythe van “edele” mafiosi lag aan flarden, politiemensen en rechters leken stuntelende mensen van vlees en bloed, geplaagd door te weinig middelen en politieke onwil.

Er wordt gezegd dat vanuit zijn cel in Milaan zelfs Toto Riina himself naar verluid goedkeurend keek naar zijn eigen spiegelbeeld.

Het epos sloeg zo in dat men niet kon geloven dat Biagio Schiro, de politie-inspecteur die het opneemt tegen de mafia, als enige karakter in de film niet echt bestond. Op internet werd de zoektocht ingezet en tot in Amerika toe moesten de makers van Corleone benadrukken dat hun held een optelsom was van alle mafiabestrijders die ooit het loodje hadden gelegd.

Als bindfiguur tussen het verledenen het heden is Schiro balangrijk. Hij kiest in het begin de weg van de politie, Riina die van de Mafia. Als in een Griekse tragedie komen ze op het einde weer samen (in de politiecel)

Het klassieke en geromantiseerde beeld van de mafia bevat drie elementen: loyaliteit, familiebanden en (roomskatholieke) religiositeit.

Loyaliteit ziet men mafiafilms terug in blinde gehoorzaamheid aan de hogere echelons, bezegeling van het clanlidmaatschap met bloed en een kus op de hand van de chef en de nu deels verdwenen discipline van de omertá, de zwijgplicht.

Ninetta Bagarella

De familie-ethiek brengt met zich de quasi heiligverklaring van oma of la mamma met zich mee, die wel weet heeft van de criminaliteit onder haar vleugels, maar zorgt en als een moeder Maria vergeeft.
In de klassieke traditie is overspel als verraad aan je clan door in zee te gaan met een concurrerende clan of te klikken tegen politie of justitie. Riina liet na ontrouw van zijn ‘soldaten’ hun ledematen afhakken.

Van de relatie tussen mafia en religie is in Corleone heel wat te zien. Totó Riina ziet de kerk als steun, fundament, maar ook als schuilplaats en vehikel. De priester die zijn huwelijk inzegent heeft in zijn gewadenkist geen kazuifel, maar miljoenen dollars aan wit te wassen geld.

Stefano Bontade, tot zijn dood, op bevel van Riina, in april 1981, vrijwel de machtigste mafioso op Sicilië, studeerde voor zijn criminele carrière af op een Jezuïetencollege.

De opvolger van Totó Riina, de geruislozer en moreler denkende Bernardo Provenzano, verscheen in 1992 eens op een vergadering van de Commissie (de koepel van mafiachefs), in de purperen en paarse kledij van een bisschop, schreef The Guardian in mei 2005.

Provenzano (geboren 1933) is minstens even interessant als de Riina. Hij zal 43 jaar uit handen van Justitie weten te blijven. Hij werd in april 2006 gepakt doordat een zending schone was werd gevolgd van zijn huis naar het boerderijtje waar hij zat. Hij had met niemand contact, maar gaf bevelen via pizzino’s, kleine briefjes in een code die aandoenlijk simpel was, ‘Kindergarten cryptography’, volgens een expert.

Hij gebruikte cijfers die de positie van letters in het alfabet aanduidde. Maar volgens het Italiaanse dagblad La Stampa hanteerde hij ook een ingewikkelder code, waarbij hij de cijfers van teksten in zijn zakbijbeltje gebruikte, waarin hij woorden had onderstreept.

Ook bij de mafiabestrijders van politie en justitie in Italië, speelde het geloof een rol. Van Falcone is een veelzeggende uitspraak opgetekend: ,,Mafiosi zijn kardinalen van een kerk die heel wat minder toegeeflijk is dan de rooms-katholieke. Een kerk met eisers en schuldenaren.’’(komt ook in de serie)

Giovanni Brusca

Tommaso Buscetta

Mugshot Riina

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Geschiedenis, Mafia en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s