Evelyn Nesbitt


Evelyn Nesbit (25 December 1884 – 17 January 1967) was een bekend fotomodel uit het begin van de twintigste eeuw. Ze begon model te staan voor kunstenaars in haar vroege tienerjaren om haar moeder (een weduwe) en broers en zussen te helpen.

Ze verhuisde met het hele gezin naar New York waar zij model stond voor “the Gibson Girl” geïllustreerd door Charles Dana Gibson.

Ze werkte als danseresje op Broadway, toen ze de aandacht trok van architect Stanford White, een beruchte rokkenjager en ongeveer dertig jaar ouder dan zijzelf.

Evelyn Nesbit had ondertussen wel een relatie met een ander, de jonge John Barrymore, door wie ze twee keer zwanger raakte. Ze zou echter nooit met hem trouwen wegens haar voortdurende fascinatie voor White en onder de invloed van haar op geld beluste moeder.


Ze zou echter uiteindelijk trouwen met Harry K. Thaw, erfgenaam van de Pennsylvania Railroad en steenkoolmijnen. Waarschijnlijk was hier ook geld het motief.

Thaw die extreem jaloers was zou later Stanford White vermoorden tijdens een theatervoorstelling van “Mam’zelle Champagne” in het Madison Square Garden’s roof theatre op 25 juni 1906. Tijdens het lied “I could love a million girls” riep hij uit “You’ll never go out with that woman again” en schoot hij Stanford White neer .

Die moord was een landelijk schandaal, en de inspiratie voor een aantal films.

Na de moord en scheiding van Thaw werkte Evelyn Nesbit Thaw weer als een eenvoudige vaudeville danseres. Ze bleef echter haar bekendheid gebruiken als bron van inkomsten. Ze speelde in een aantal stomme films, de laatste in 1922.

Evelyn erfde uiteindelijk een bescheiden 10.000 dollar van haar vroegere echtgenoot Thaw na zijn dood in 1947.

Evelyn Nesbit Thaw’s leven was de inspiratie van de film “The Girl in de Red Velvet Swing” (1955), gespeeld door Joan Collins, en ze was de basis van een fictieve personage in de film “Ragtime” (1981), naar E.L. Doctorow’s roman, gespeeld door Elizabeth McGovern.

Ze werd 82.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Gezichten uit het verleden en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s