Het bloedbad van Maillé – 25 augustus 1944

Op 25 augustus 1944 werd in het dorp Maillé een massaslachting gepleegd  door de Duitse bezetter, die in Frankrijk in de vergetelheid is geraakt.

Als represaille op een aanslag op de Duitse bezetter werden 124 van de 500 inwoners om het leven gebracht en werd Maillé met de grond gelijk gemaakt. Na de oorlog raakte deze zaak in de vergetelheid om pas in de jaren negentig weer onder de aandacht te komen.

In 2008 werd een strafrechtelijk onderzoek door de Duitse justitie naar de misdaad gevoerd en bezocht de Franse president Nicolas Sarkozy de plaats.


Dit is de moord – koelbloedige moord –  op 25 augustus 1944, tijdens de Tweede Wereldoorlog,  op 124 van de  500 inwoner van de Franse gemeente Maillé, in de Indre-et-Loire.

Als represaille voor een paar akties van het lokale verzet enkele dagen eerder gingen de Duitsers over tot een strafexpeditie tegen het dorpje Maillé, dat met de grond wordt gelijkgemaakt.  In tegenstelling tot Oradour-sur-Glane, werd het dorp exact herbouwd na de Oorlog.

Op de avond van 24 augustus 1944 vinden er een paar schermutselingen plaats tussen de  FFI (Forces Françaises de l’Intérieur, het verzet) en de Duitse troepen, nabij een boerderij in het dorpje Maille. ’s Nachts verwittigt luitenant Gustav Schlüter, hoofd van de Duitse post van Sainte-Maure de Touraine, de Feldkommandantur te Tours en waarschijnlijk krijgt de opdracht om wraak te nemen.

De volgende ochtend, de dag van de bevrijding van Parijs, bombardeert een geallieerde eskader  een militair konvooi in Maille samen met het luchtafweergeschut.

Al snel wordt de toegang tot Maille afgesloten door Duitse troepen.Ten zuidwesten van Maillé beginnen ongeveer vijftig Duitse soldaten aan het bloedbad. De eerste boerderijen worden met ongeziene wreedheid en brutaliteit vernietigd. Daarna rukken de moordenaars op naar het dorp terwijl ze doorgaan met doden en worden systematisch alle gebouwen  in brand gestoken.

De moordenaars verlaten  het dorp rond het middaguur,  maar schildwachten beletten de  overlevenden hun schuilplaatsen te verlaten. Twee uur later wordt het dorp vernietigd door een zwaar bombardement. Van de 60 woningen worden er 52 vernietigd.

Honderd vier en twintig inwoners (een kwart van de inwoners van het dorp)  worden neergeschoten, neergestoken of -geknuppeld, of met vlammenwerpers gedood.

De slachtoffers waren tussen 3 maanden tot 89 jaar, waren  40 mannen, 42 vrouwen en 42 kinderen.

Overlevenden vonden later  een met de hand geschreven boodschap op verschillende lijken: “Dit is straf voor terroristen en hun assistenten.”

De gereconstrueerde huizen zijn een herinnering aan de verwoesting van het dorp. Alle gebouwen zijn herbouwd met dezelfde plannen :  stapelmuren wit, leistenen daken  voor de huizen en dakpannen voor gemeentelijke gebouwen.

Volgens  departementale archieven ontdekt na 1995, werd tweede luitenant Gustav Schlüter ter dood veroordeeld bij verstek in Bordeaux in  1952 tijdens een proces zonder één getuige. Hij stierf in zijn huis in Duitsland in 1965, ongemoeid gelaten.

Op 1 augustus 2005 heropent de procureur-generaal van Dortmund, Ulrich Maass, officieel  het  onderzoek. In Duitsland verjaren oorlogsmisdaden immers niet.
De historicus Peter Lieb gelooft dat het zeer waarschijnlijk is dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het bloedbad,  leden zijn van het Feld-Erstatz-Bataljon (Reserve Bataljon) van de 17e SS Panzer Grenadier Division Götz von Berlichingen, gebaseerd te Chatellerault.

Deze hypothese werd bevestigd door Procureur Generaal Ulrich Maass, die  op 9 oktober 2008 bevestigde dat hij vrij zeker is van het feit dat de massamoord werd gepleegd door het  SS-bataljon gevestigd in Châtellerault.

Hij baseert zich op documenten van de Gestapo  die zich bevonden in de archieven van de stad Tours.  Hij zei dat hij de namen kent van de drie Duitse onderofficieren die een rol  zouden kunnen hebben gespeeld.  Twee stierven in 1952 en 1965 en het lot van de derde is nog onbekend. De officier van justitie heeft nu gevraagd om toegang te krijgen tot de archieven van Fontainebleau.

Begrafenis van de slachtoffers de dag na de “massacre”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Oorlog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s