The man who never was – Operation Mincemeat

Op 30 april 1943 werd het lichaam van een Royal Marines officier gevonden voor de kust van Huelva, Spanje.

Aan zijn riem was een aktetas bevestigd met daarin een aantal geheime brieven, waaronder een top-secret brief van Sir Archibald Nye, toen vice-chef van de Imperial General  Staff in het Ministerie van Oorlog, naar generaal Sir Harold Alexander, de Britse bevelhebber in Noord-Afrika onder de Amerikaanse generaal Dwight Eisenhower. Hierin werd Griekenland genoemd als invasieplek voor de geallieerde troepen in de plaats van Sardinië.

Ewen Montagu – Britse Inlichtingendienst – bedenker van het plan.

Overbrenging van Major Martin’s lijk naar het gemeentehuis van Huelva

Exemplaren van deze kostbare documenten vonden zeer snel hun weg naar Duitse handen en in mei 1943 nam Hitler maatregelen beide plaatsen te verdedigen. Vooral echter verplaatste hij een groot deel van zijn troepen naar Griekenland. Zo liet hij o.m. twee extra panzer divisies verhuizen van Rusland naar Griekenland.

Twee maanden later bestormden de geallieerden Sicilië. Er was nauwelijks enig verzet van de Duitse en Italiaanse verdedigers, wiens ogen noordwaarts gericht waren naar Sardinië.

De operatie was een succes – waarschijnlijk het grootste bedrog in het spel van de moderne militaire strategie.

En dit alles dankzij een man die nooit heeft bestaan.

‘You can forget about Sicily. We know it’s in Greece!’  – Generaal Jodl.
‘Anyone but a bloody fool would know it was Sicily.’ – Sir Winston Churchill.

Misschien wel het meest interessante deel van de planning voor  “Operatie Mincemeat” (operatie gehakt)  was het opbouwen van een karakter voor de man die de brief zou bezorgen.

Het moest uiteraard een staffofficier zijn.

Montagu (hoofd van de operatie) gaf de man de naam William Martin, en gaf hem de rang van majoor. Jonge officieren zouden zijn waarschijnlijk niet de taak krijgen om vitale documenten over te brengen, dus moest het iemand van een zekere leeftijd zijn.

De Duitsers waren waarschijnlijk ook in het bezit van vrij recente lijsten met leden van de het leger, maar lijsten van de Navy waren echter zeer onvolledig. Dus moest het een Navy Officier worden.

De cruciale vraag was natuurlijk waarom er zo’n document werd gevonden op deze man.

Als er operatie was gepland op zee tegen een verdedigde kust, redeneerde men, dan zou plausibel zijn dat een deskundige zou worden ingeschakeld om te adviseren over landingsvaartuigen en apparatuur. Montagu had daarom een brief, opgesteld voor ondertekening door Lord Louis Mountbatten, het hoofd van de gecombineerde activiteiten, gericht aan Admiraal Sir Andrew Cunningham, de Commander-in-Chief in de Middellandse Zee. In de brief sprak  Mountbatten zijn vertrouwen uit in Martin als een zeer capabel man in zijn sector (van schepen van apparatuur) ; wat nog belangrijker is dat Mountbatten aan Cunningham meldt dat Martin een bericht met zich meedraagt voor generaal Alexander, dat niet via de gewone weg kon worden verzonden, een  voldoende uitleg voor de noodzaak voor Martin om persoonlijk te gaan vliegen.

Nu dit geregeld was moest ook Martin echt tot leven komen.

Met de grootste zorg werd een persoonlijke levenssfeer voor de dode opgebouwd.

Hij kreeg een vriendin, Pam, voor wie hij gevallen was in de in de lente van 1943. De foto was van de secretaresse van Montagu.

Martin had een verlovingsring gekocht bij de Londense juwelier L.J. Phillips (hij had de factuur bij zich). Weliswaar had hij die lichtjes op krediet gekocht omdat hij in het rood stond in de bank (Hij droeg een aanmaningsbrief van zijn Lloyds Bank bij zich waarin hij werd gevraagd dringend 79 pond aan te zuiveren!!).

Ook sigaretten, en… een uitnodiging voor een hippe nachtclub, twee gebruikte bioscoop tickets en een rekening voor een verblijf van een week in een hotel.

Het ongeluk werde eveneens goed geensceneerd. Diezelfde dag stierven er nog twee andere officieren toen hun vliegtuig bij Gibraltar in zee stortte. Met drie doden op een rij werd het plausibel dat er een ongeluk was geweest dat het leven aan Major Martin had gekost..

Op 9 mei bereikte het nieuws Generaal Jodl. Hitler zelf geloofde dat de Geallieerden een schijnaanval zouden uitvoeren op Sicilië en dat ondertussen de echte aanval zou plaats vinden in Griekenland.
De Duitsers verplaatsten een hele pantserdivisie van Ferankrijk naar de peloponnesus. Op 20 mei gaf het Duitse Marinekommndo opdracht om mijnenvelden te leggen voor de kust van Griekenland, en torpedoboten, mijnenvegers en patrouliieschepen werden vanuit Sicilië weggetrokken naar Griekenland.

Dit bericht werd geplaatst in Film, Oorlog en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s