Het Bloedbad van Abbeville (20 mei 1940)

Het Bloedbad van Abbeville was een gebeurtenis op 20 mei 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog, in de Franse stad Abbeville.

Bij de Duitse inval hadden de Belgische autoriteiten tussen 10 en 15 mei een aantal verdachten (“vijandige Belgen en vijandelijke buitenlanders”) opgepakt in opdracht van de auditeur-generaal Walter Ganshof van der Meersch. ‘Het is duidelijk dat men heel onverantwoord en willekeurig te werk is gegaan bij de arrestaties. Ze hebben zomaar wat mensen opgehaald: uit wraak, uit jaloezie, om hu politieke overtuigingen, hun joodse afkomst of wegens hun buitenlandse nationaliteit’, aldus G. Warris.

Deze administratief geïnterneerden werden opgesloten in ’t Pandreitje, de toenmalige gevangenis van Brugge. Onder hen bevonden zich onder anderen Joris Van Severen en Léon Degrelle. Ondanks vergeefse pogingen van bevriende parlementsleden om Van Severen vrij te krijgen, werd hij met Degrelle en 77 anderen op 15 mei 1940 naar Frankrijk gedeporteerd. In tegenstelling tot de andere verdachten die met “spooktreinen” werden afgevoerd, werd dit gemengd gezelschap (twee aan twee geboeid) in drie autobussen via Oostende naar Duinkerke gereden, waar Degrelle uit de groep gehaald werd.

Tot de 21 Belgen behoorden ook Rexist René Wéry, Verdinaso-lid Jan Rijckoort (rechterhand van Van Severen) en VNV’er Van Gijsegem. Onder de groep bevonden zich ook 18 Joden, veertien Duitsers, een aantal Belgische communisten (Caestecker, Monami en Van Dijcke) en twee Belgen (De Bruyn en Vanderkelen) die voor de Duitse Abwehr (contraspionage) werkten.

Deze gebeurtenis was niet veel meer dan een ‘accident de parcours’. Van Severen was, samen met duizenden anderen, in de eerste dagen na de Duitse inval opgepakt en naar Frankrijk weggevoerd omdat hij op een lijst van potentiële landverraders stond. De groep van 78 gevangenen die op 20 mei werd ondergebracht in de stinkende kelder van de muziekkiosk van Abbeville was een bont gezelschap van Belgen, Italianen, Duitsers en nog wat andere nationaliteiten. Op een stel Abwehragenten na had niemand van hen zelfs nog maar de kans gekregen om een anti-Belgische daad te stellen. Toen Abbeville zwaar onder Duits vuur kwam te liggen, wilden de Franse bewakers gewoon zo snel mogelijk weg: ze zagen geen andere oplossing om van de gevangenen af te komen dan hen te fusilleren.

Toen in de nacht van 19 op 20 mei de stad Abbeville vanuit de lucht door Duitse eskaders zwaar gebombardeerd werd, dachten de Franse soldaten dat de gevangenen bevrijd zouden worden door de Duitsers.

Zij besloten in de middag van 20 mei om al hun gevangenen te executeren, die vervolgens in groepjes van vier uit de kioskkelder gehaald, tegen de muur gezet en zonder proces doodgeschoten werden.

Onder hen was er één vrouw, Maria Geerolf-Ceuterick, die vrij brutaal vermoord werd door de Franse gendarmes. Zij was één van de verdachten die in de chaos voor de inval per vergissing werd gearresteerd in plaats van haar schoonzoon, nl. de in Brugge wonende Nederlandse architect Ernst Warris). Na de executie (zonder vonnis) op bevel van een Franse kapitein die dienst deed als plaatscommandant van in totaal 21 personen van 6 verschillende nationaliteiten (waaronder 8 Belgen met o.a. Van Severen en Rijckoort) eindigde dit drama door toedoen van luitenant Leclabart, die in extremis arriveerde en deze slachtpartij kon stoppen.


Gaby Waris uit Assebroek werd 71 jaar geleden door Franse soldaten meegenomen naar Abbeville, in Noord Frankrijk. Ze werd er samen met haar moeder en grootmoeder opgesloten in een kiosk. Uiteindelijk vermoordden Franse militairen vier Bruggelingen, waaronder Waris’ grootmoeder. De 89-jarige dame is intussen de laatste levende ooggetuige van dit drama.

Dit bericht werd geplaatst in Oorlog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s