The Lady on the Staircase

Dit portret van “The Brown Lady” is waarschijnlijk de meest bekende foto van een geest (spook) ooit genomen.

De geest is deze van Lady Dorothy Townshend, de vrouw van Charles Townshend, 2de Burggraaf van Raynham, uit Raynham Hall in Norfolk, Engeland in het begin van 1700.

Het gerucht ging dat Dorothy, vóór haar huwelijk met Charles, de minnares was van Lord Wharton. Charles verdacht Dorothy nog steeds van ontrouw. Hoewel ze officieel stierf en werd begraven in 1726, bestaat het vermoeden dat de begrafenis slechts een schijnvertoning was en dat Charles zijn vrouw had opgesloten in een afgelegen hoek van het huis tot aan haar dood vele jaren later.

Dorothy’s geest dwaalt sindsdien over de eikenhouten trap en andere plaatsen van Raynham Hall.

In de vroege jaren 1800 zag koning George IV, terwijl hij verbleef in Raynham, de figuur van een vrouw in een bruine jurk die naast zijn bed stond. Ze werd ook gezien in de hall in 1835 door kolonel Loftus, die op bezoek was voor de kerstvakantie. Hij zag haar weer een week later en beschreef dat ze een bruine satijnen jurk droeg, haar huid stralend met een bleke luminescentie. Ook leek het hem dat haar ogen waren uitgekerft.

Een paar jaar later zagen kapitein Frederick Marryat en twee vrienden “de Brown Lady” glijden langs een gang naar boven, met een lantaarn. Toen ze voorbij ging, zei Marryat, grijnsde ze naar de mannen op een “duivelse manier”. Marryat vuurde zelfs met zijn pistool op de verschijning, maar de kogel ging gewoon los door het fantoom.

Deze beroemde foto nu werd genomen in september 1936 door kapitein Provand en Indre Shira, twee fotografen die Raynham Hall moesten fotograferen voor Country Life magazine.

Dit is wat er gebeurde, volgens de Shira:

“Kapitein Provand nam een foto terwijl ik flitste Hij focuste op de trap. De belichting die ik verzorgde was niet helemaal juist afgesteld. Ik stond aan zijn zijde, net achter de camera met het flitspistool in mijn hand. Opeens heb ik iets etherische gezien. Een verhulde vorm kwam langzaam de trap af. Eerder opgewonden, ik riep scherp: ‘Snel, snel, er is iets.’ . Ik drukte de trekker van het flashpistool af. Provand verwijderde de focus doek van zijn hoofd en wendde zich tot mij : ‘Waar gaat die opwinding over? “

Bij de ontwikkeling van de film, was het beeld van The Brown Lady voor de eerste keer te zien.

De foto werd gepubliceerd in het nummer van Country Life van 16 december 1936. De geest is sindsdien occasioneel gezien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s