Christine Keeler (1963)

De jaren zestig samengevat in één foto: uitdagend, ondeugend en conflictueus. Te zien is Christine Keeler (1942), de callgirl die in die dagen het middelpunt vormt van een ongekend seksschandaal in de Britse politiek. Achter de camera staat niet geheel toevallig Lewis Morley (1925), de man die door velen wordt beschouwd als dé fotograaf van diezelfde swingende jaren zestig.

John Dennis Profumo (vaak Jack Profumo genoemd) (30 januari 1915 – Londen, 10 maart 2006) was een Brits politicus.

Profumo was van Italiaanse adellijke afkomst. Hij droeg de titel van baron, een titel die hij te danken had aan zijn vader, die oorspronkelijk van Sardinië afkomstig was. Hij gebruikte zijn titel echter nooit.

Hij begon zijn politieke loopbaan in 1940 toen hij voor de Conservatieve Partij lid werd van het Britse Lagerhuis. Hij stemde tegen de regering van toenmalig premier Neville Chamberlain en voor de komst van de regering van Winston Churchill.

In 1960 werd hij minister van defensie in de regering van Conservative-premier Harold Macmillan. In 1961 had hij een korte affaire met de 19-jarige callgirl Christine Keeler. Daar deze tegelijkertijd een affaire bleek te hebben gehad met een attaché van de ambassade van de Sovjet-Unie werd dit een zaak van nationale veiligheid. Vooral ook omdat hij hierover in het parlement niet de waarheid had verteld, moest Profumo in 1963 zijn ministerschap neerleggen. De hele kwestie ging de geschiedenis in als de Profumo-affaire. Mede vanwege deze perikelen viel het kabinet van MacMillan het jaar daarop in 1964.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Geschiedenis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s