Henri de Toulouse Lautrec kakt op het strand, 1898

Henri Marie Raymond graaf de Toulouse-Lautrec-Monfa (Albi, 24 november 1864 – kasteel Malromé (Gironde), 9 september 1901) was een Franse kunstschilder, graficus en lithograaf.

Henri de Toulouse-Lautrec was een aristocraat. Op achttienjarige leeftijd vertrekt hij naar Parijs om zich te storten op de schilderkunst èn het uitgaansleven. Montmartre, op dat moment het broeinest van kunstenaars, wordt zijn standplaats. De cafés, het cabaret, het circus en de renbanen zijn de onderwerpen van zijn frivole voorstellingen.
Hij laat zich inspireren door uitdagende vrouwen die zich ophouden in bordelen, theaters en dansgelegenheden. In zijn gehele Parijse oeuvre zijn deze prikkelende onderwerpen terug te vinden.

Lautrec werkt met grote, felle kleurvlakken en sterke zwarte contouren. Beroemd zijn zijn experimenten met meerkleurige lithografie van soms wel acht drukgangen. Desondanks weet hij met simpele en heldere vormgeving het onderwerp te treffen. Deze meerkleuren litho’s maakten hem wereldberoemd bij een breed publiek. Tot op de dag van vandaag is zijn invloed op kunstenaars overweldigend. In 1887 ontmoet Lautrec in de Parijse kunstenaarswijk Montmartre de Nederlander Vincent van Gogh. Beide kunstenaars delen een grote belangstelling voor de Japanse houtsnede. Van Gogh verwerkt zijn Japanse inspiratiebron op een serieuze wijze. Toulouse-Lautrec past daarentegen de Japanse compositie met veel humor toe in zijn schilderijen en affiches.

De Toulouse-Lautrec tekent en schildert de bonte wereld van artiesten en hun publiek. Hij voelt zich thuis in ‘Le Cirque Fernando’, ook de geliefde verblijfplaats van Edgar Degas, Auguste Renoir en Georges Seurat (1859-1891). Andere favoriete verblijfplaatsen van de schilder zijn: het circus en later danszaal ‘Folies-Bergères’, de danszaal ‘Moulin de la Galette’ alsook de music-hall ‘Moulin-Rouge’. Hij leert het lelijke maar fascinerende ex-verkoopstertje Yvette Guilbert kennen, de vrouwelijke clown ‘Cha-U-Kao’, de Spaanse danseres ‘La Macarona’, de danseres ‘Môme Fromage’, het blonde meisje van plezier ‘La Goulue’ en de slangenmens ‘Valentin le Désossé’ die er de dansen leidt.

Hij was een excentriek personnage.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s