JESSE OWENS (1936)

De Olympische Spelen van 1936 in Berlijn.

Adolf Hitler greep deze Spelen aan als propagandamiddel voor zijn nationaalsocialistische politiek. De nadruk werd gelegd op prestaties van de zogenoemde arische sporters, die als übermenschen werden gezien. In dit verband moet dan ook het ‘sprookje’ worden gezien, dat Hitler geweigerd zou hebben Owens de hand te schudden na diens overwinning op de 100 meter sprint. In werkelijkheid schudde Hitler op de eerste dag van de Spelen slechts de hand van de Duitse winnaars. Toen hem vanuit de organisatie van de Spelen het verzoek bereikte om óf alle winnaars de hand te schudden, óf geen een, koos Hitler voor het laatste.

Owens had juist goede herinneringen aan Berlijn 1936. Hij merkte op dat hij tijdens zijn verblijf in Duitsland minder minder last had gehad van racisme dan in zijn eigen land, in de Verenigde Staten. Zoals Owens zei: “Although I wasn’t invited to shake hands with Hitler, I wasn’t invited to the White House to shake hands with the President either.”

Jesse Owens won in Berlijn goud op de 100 m, de 200 m, het verspringen en met de 4 x 100 m estafetteploeg. Owens had geen negatieve indruk van het regime in Duitsland: hij mocht er gaan en staan waar hij wilde, terwijl hij terug in de Verenigde Staten weer achterin de bus moest zitten.

Dit zijn de beroemde foto’s uit 1936.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Geschiedenis, Sport en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s