Een tragedie zonder voorgaande

De opkomst van de vee-industrie en de cowboy zijn de rechtstreekse oorzaak van de ondergang van de enorme bizon kuddes die in de grote vlakten van de US leefden (The Great Plains).

Het is een tragedie zonder voorgaande.

Ooit met meer dan 25 miljoen waren de Bizons een vitale bron voor de indianen van de Great Plains. Ze zorgden voor voedsel, huiden voor kleding en onderdak, en botten voor werktuigen.

Het verlies van hun natuurlijke habitat, ziekte en overbejaging maakten dat de kuddes langzaam maar zeker verminderden tot het punt van totale uitsterving.

De zgn “Trails” overland en de groeiende nederzettingen begonnen het vrije verkeer van de kuddes te blokkeren. In eerste instantie zochten ook commerciële jagers naar “pemmican”, een mengsel van fijngestampt buffel vlees, vet, en bessen. Het was een soort voedsel dat lang kon bewaard worden en  gebruikt werd door jagers en andere outdoorsmen.

Niet alleen blanke jagers hadden invloed hebben op de kuddes, maar de indianen die kwamen uit het oosten (replacement) hebben ook bijgedragen aan het terugdringen van de bizonkuddes.

Daarbij kwam nog de moedwillige slachting van bizons door sporters, migranten, en soldaten. Schieten op  bizons vanuit passerende treinen was een gebruikelijk sport.

Het grootste negatieve effect op de kuddes was echter de enorme markt geopend die werd geopend door de voltooiing van de transcontinentale spoorweg. Huiden werden in enorm grote hoeveelheden gelooid tot leer en daarna verwerkt in kleding en meubels.

Het doden van de buffels overtrof echter veruit de eisen van de markt, tot meer dan een miljoen per jaar.

Maar liefst vijf bizons werden gedood voor elk dier dat de markt bereikte, en het grootste deel van het vlees werd gewoon achtergelaten op de vlakten na verwijdering van de huiden om te rotten.

Schedels werden vaak gebruikt als kunstmest. Een ervaren jager kon gemakkelijk meer dan 100 bizons in een dag doden.

Doorheen de jaren 1870 had de grote slachting van bizons een grote invloed op de Plains indianen, afhankelijk als ze waren van het dier zowel economisch als spiritueel.

Soldaten van het Amerikaanse leger werden trouwens doelbewust gestimuleerd en opgehitst om bizons te doden, als onderdeel van de campagnes tegen de Sioux en de Pawnee, in een poging om hen te beroven van hun bronnen en ze te demoraliseren.

De spectaculaire daling van het volume van de kuddes van de Plains creëerde een vacuüm dat werd geëxploiteerd door de groeiende vee-industrie. De invoer van de zgn. Longhorn Koeien uit het zuiden van de VS was begonnen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Geschiedenis en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s