Tiny (Martine)

Tiny is een Belgische kinderboekenreeks die uitgegeven wordt door Casterman en waarvan zestig titels verschenen zijn. De originele Franse titel van de boekenreeks is Martine. De reeks werd in vijftien verschillende talen vertaald en er werden tot nog toe wereldwijd meer dan 100 miljoen exemplaren van verkocht.

Het avontuur van tiny begon in 1954, toen Tiny op de boerderij uitkwam. De reeks overleefde de tand des stijds en weerspiegelde de tijdsgeest. Een boek als “tiny gaat op reis” (1954) zou nu waarschijnlijk veel ophef veroorzaken. Tiny gaat op reis met een zwart meisje dat Cacao heet, dom is en haar koffer moet dragen.

Sommige Tiny-titels verkochten meer dan 2 miljoen exemplaren.

In 2010 verscheen het zestigste en tot nog toe laatste boek met de titel Martine et le prince mystérieux (Tiny en de mysterieuze prins).

In 2011 overleed tekenaar Marcel Marlier.

De boeken kenmerken zich door de gedetailleerde tekeningen die voornamelijk ingekleurd zijn met pastelkleuren. Elk boek heeft een thema, vaak een activiteit van het hoofdpersonage Tiny. Het doelpubliek van de boeken zijn voornamelijk meisjes uit het basisonderwijs.

Tiny was een succesverhaal.

Het kon dan ook niet anders of parodieën staken de kop op. Het ging gelukkig alleen om grappige kaften, de inhoud hoefde eigenlijk ook nauwelijks.

Hier zijn er een paar…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Illustraties en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s