J.R.R. Tolkien (1892 – 1973)

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein (Oranje Vrijstaat), 3 januari 1892 – Bournemouth, 2 september 1973) was een Engelse hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde, filoloog, dichter en theoloog. Hij werd het meest bekend als de schrijver van de klassieke werken De Hobbit, In de Ban van de Ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantastische literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 professor Angelsaksisch aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 professor Engelse Taal en Literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, met wie hij samen lid was van de informele literaire discussiegroep The Inklings.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader samen met exclusieve notities en andere teksten. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tolkien het grootste deel van zijn leven had gewerkt. Dit, samen met De Hobbit en In de Ban van de Ring, vormen een geheel met verhalen, gedichten, fictieve geschiedenissen, verzonnen talen en literaire essays over de wereld Arda en het continent Midden-aarde. Tussen 1951 en 1955 gebruikte Tolkien de term legendarium om het grootste gedeelte van zijn schrijfsels aan te duiden.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Schrijvers en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s