Passchendaele – “De Gekruisigde Soldaat”

Omdat het gisteren 11 november was het ik gekeken naar de film “Passchendaele” van de Canadese regiseur Paul Gross. Die baseerde zijn film vooral op de herinneringen van zijn grootvader Michael Joseph Dunne, die diende in  56th, 5th, 14th en 23rd Reserve Battalions, CEF.

Wat mij vooral schokte was de scene met de zgn. “Gekruisigde  Soldat” (in de film de broer van de geliefde van het hoofdpersonnage. Ik wilde natuurlijk meer weten.

De “Gekruisigde Soldaat”  verwijst naar het wijdverbreide verhaal van een geallieerde soldaat van  het Canadese leger, die zou gekruisigd zijn met bajonetten op een schuurdeur of een boom temidden van de gevechten aan het westelijke front tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Drie getuigen zegden dat ze een onbekende gekruisigde Canadese soldaat zagen in de buurt van het slagveld van Ieper op of rond 24 april 1915.

De ooggetuigen waren enigszins tegenstrijdig daar er geen gekruisigd lichaam is gevonden. Tegelijk was er geen identiteit bekend van de zgn gekruisigde soldaat.

Niettemin heeft dit verhaal de koppen van de kranten gehaald over de hele wereld en de geallieerden hebben het herhaaldelijk gebruikt in  hun oorlogspropaganda.

Een drie meter hoge bronzen sculptuur van de Britse kunstenaar Francis Derwent Wood van een gekruisigde soldaat,  met de titel “Canada’s Golgotha”  ​​werd opgenomen in een tentoonstelling van 1919 met kunst uit de oorlogtijd in Londen.

Zelfs reeds tijdens de Eerste Wereldoorlog protesteerde de ​​Duitse regering tegen de valsheid van het verhaal van deze gruweldaad. Na de oorlog werd de Canadese regering formeel verzocht om het bewijs te leveren.

Foto uit Britse Propaganda film “The Prussian Cur”

In 2002 ontdekte Iain Overton die een TV Documentaire maakte over het onderwerp nieuwe historische bewijzen die de gekruisigde soldaat identificeerden als Sergeant Harry Band van het Central Ontario Regiment van de Canadese Infanterie, die werd vermist in actie op 24 april 1915 in de buurt van Ieper.

Soldaten uit die eenheid schreven naar Band’s zus Elizabeth Petrie om hun medeleven te uiten. Een jaar later bevestigde een van hen uiteindelijk in een brief aan haar dat haar vermoedens dat haar broer  “de gekruisigde soldaat” was geweest waar waren.

Band’s lichaam werd nooit meer teruggevonden, en hij wordt herdacht op de Menenpoort.

Het bewijs ontdekt door Overton bevatte een getypte notitie door een Britse verpleegster gevonden in de Liddle Collectie van oorlogcorrespondentie in de Universiteit van Leeds.

De nota vertelde dat een Lance Corporal CM Brown aan zijn verpleegster, Miss Ursula Violet Chaloner, vertelde dat ene sergeant Harry Band werd ‘gekruisigd na de slag om Ieper op een van de deuren van een schuur met vijf bajonetten in hem. “

Uit Commonwealth War Graves Commission :

Name: BAND, HARRY
Initials: H
Nationality: Canadian
Rank: Sergeant
Regiment/Service: Canadian Infantry (Central Ontario Regiment)
Unit Text: 15th Bn. Age: 29
Date of Death: 24/04/1915
Service No: 27286 Casualty
Type: Commonwealth War Dead Grave/Memorial
Reference: Panel 18 – 24 – 26 – 30.
Memorial: YPRES (MENIN GATE) MEMORIAL

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Geschiedenis, Oorlog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s