Natalie Wood ( 20 juli 1938 — 29 november 1981)

Natalie Wood (San Francisco, 20 juli 1938 — Santa Catalina Island, 29 november 1981) was een Amerikaans actrice.

Wood was de dochter van een Russische immigrant en zus van Lana Wood. Eigenlijk heette ze Natalja Nikolajevna Zacharenko.

Als kind speelde ze in enkele Hollywoodfilms. Bij haar eerste film was ze vier jaar oud. In de jaren vijftig werd ze een van de grote tieneridolen van die tijd.

Haar bekendste film uit die tijd is Rebel Without a Cause (1955), die haar als zeventienjarige beroemd en van James Dean een legende maakte. Haar rol als Judy bracht haar een Oscar-nominatie. Daarna speelde zij een bijrol in de western The Searchers (1956) van John Ford. In 1961 verscheen ze als Maria in de verfilming van de musical van Leonard Bernstein, West Side Story.

Privé vormde ze in de jaren 50 en 60 een echtpaar met de acteur Robert Wagner. Net als dat met Elizabeth Taylor en Richard Burton het geval was, had het enkele crises en een echtscheiding nodig voor ze elkaar alsnog vonden. Ze waren getrouwd van 1957 tot 1962; na een kort huwelijk met de Engelse producent en agent Richard Gregson en de geboorte van hun dochter Natasha Gregson Wagner, trouwde ze in 1972 opnieuw met Wagner en kreeg ook een kind van hem.

Als actrice was ze in die tijd niet zo actief meer; ze trad alleen nog op in televisiefilms.

Wood overleed op 43-jarige leeftijd na een zeiltochtje met haar man Wagner, filmacteur Christopher Walken en een kapitein.

Bij de opnames van Brainstorm (opgenomen in 1981, uitgebracht in 1983) was al gebleken dat Wood niet kon zwemmen. Terwijl de bevriende acteurs nog wat zaten te praten, gleed Wood waarschijnlijk uit in de regen bij het verplaatsen van een sloep die tegen het verankerde zeiljacht aan stootte, raakte ze te water met haar regenjas aan en verdronk. Na drie kwartier maakten de mannen zich ongerust. Ze hoopten dat Wood aan wal was gegaan om haar familie te bellen en schakelden de kustwacht in. De hieropvolgende theorie dat Wood zelfmoord pleegde uit frustratie over haar vermeende onbeantwoorde liefde voor Walken, is nooit gesubstantieerd.

In november 2011, dertig jaar na dato, wordt het onderzoek naar de dood van Nathalie Wood opnieuw geopend. Ook mogelijke betrokkenheid van Wagner bij het ongeluk wordt daarbij niet uitgesloten.

In de vorige week heropende zaak van de verdrinking van Natalie Wood heeft zich een nieuwe getuige gemeld. De Amerikaanse Marilyn Wayne zegt dat ze schriftelijk is bedreigd nadat bleek dat ze in de buurt was toen het fatale incident zich dertig jaar geleden voordeed. Dat staat op de website van Hollywood Reporter.

Wayne lag met haar jacht voor anker op vijftig meter van de boot waarop Wood zich bevond met haar echtgenoot Robert Wagner en de gevierde acteur Christopher Walken, voor de kust van Catalina Island, vlak bij Los Angeles.

Wayne zegt dat ze een vrouw herhaaldelijk hoorde schreeuwen: “Help, iemand, help, ik verdrink.” Daarop nam het gezin Wayne contact op met de havenpolitie, die de oproep niet beantwoordde. Het geschreeuw zou een kwartier hebben aangehouden, waarna iemand riep: “O, hou vol, we komen je halen.” Daarna zou het geschreeuw zijn opgehouden.

Volgens Wayne vond ze drie dagen na het incident een briefje in de brievenbus waarop was gekrabbeld: “Hou je stil over wat je weet, als je leven je lief is.” Ze zou destijds contact opgenomen hebben met een advocaat om het dreigement te bespreken.

De politie van Los Angeles maakte vorige week bekend dat het onderzoek naar Woods dood is heropend op basis van nieuwe informatie. Woods weduwnaar Robert Wagner heeft intussen laten weten niets aan zijn verklaring van destijds te hebben toe te voegen.

Acteur Christopher Walken heeft een advocaat in de arm genomen die hem in deze zaak moet bijstaan, al heeft de politie laten weten dat noch hij, noch Wagner in het onderzoek als verdachte geldt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Vandaag in de geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s