Yucca Flats, Nevada (1951)

In Nevada, een bergachtig woestijngebied ten noordwesten van Las Vegas, werden tussen 27 januari 1951 en 2008 928 kernproeven uitgevoerd. Het landschap vertoont daarvan de littekens in de vorm van tientallen kraters die op satellietfoto’s duidelijk zichtbaar zijn. De 3500 vierkante kilometer grote “Nevada Test Site” is eigendom van de regering van de Verenigde Staten en het beheer ligt in handen van het Ministerie van Energie, niet van de Amerikaanse strijdkrachten waarvoor de wapens bestemd waren.

Het gebied heette ooit de “Nevada Proving Ground“, later werd het de “Nevada Test Site”. Een test werd in Colorado uitgevoerd. 126 tests, vaak met zeer zware waterstofbommen, vonden in de Stille Oceaan plaats, bijvoorbeeld op Bikini, Kwajlein en Enwitok.

In de jaren ’50 waren de grote tests boven Las Vegas te zien, te horen en te voelen. De tests werden in de pers aangekondigd en toeristen verzamelden zich om de tot 100 mijl ver zichtbare explosies te zien.

Op het proefterrein werden bomen geplant, huizen naar Europees en Amerikaans model gebouwd en geverfd met verschillende verfsoorten en kleuren. Zo kon men de aangerichte schade en de brandwerende werking van bijvoorbeeld witte verf testen. Er werden ook bunkers, tanks, auto’s, vliegtuigen, poppen in uniform en in burgerkleding en levende dieren in kooien op bepaalde afstanden van ground zero, de plek waar de bom ontplofte, gepositioneerd. De resultaten werden gebruikt voor de bescherming van de bevolking en het leger. Tegelijk werd uitgezocht hoe men de potentiële tegenstanders zoveel mogelijk schade kon toebrengen.

Op de Foto : Soldaten van de U.S. Army 11th Airborne Division staan te kijken naar de radioactieve pluim die op 1 November 1951 opstijgt boven Yucca Flats, Nevada .

Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Geschiedenis en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s