John Gotti (1940 – 2002)

John Gotti (Queens NYC), 27 oktober 1940 – Springfield (Missouri), 10 juni 2002) ook wel “Teflon Don” genoemd, maakte carrière binnen de gelederen van de mafiafamilie Gambino, een van de vijf New Yorkse mafiaorganisaties, als hoofdman van de afdeling luchthavenberovingen. Na bewezen diensten aan de familie en zichzelf, waaronder de liquidatie van zijn hoogste baas, werd hij de nieuwe baas, met een Time cover als beloning.

Tijdens zijn klim binnen de familie heeft hij veel steun gehad aan zijn mentor, underboss Aniello “Neil” Dellacroce.

In de Gambino familie verdiende John Gotti veel geld, hij stal vrachtwagens op het vliegveld van New York, John F. Kennedy Airport. Een van de onderbazen van de Gambino’s, Aneillo Dellacroce werd een goede vriend van Gotti. Aneillo behandelde hem als een soort zoon. Na ongeveer 3 jaar trucks stelen op het vliegveld, kwam John in hogere rangen in de Gambino familie.

Carlo Gambino.

Toen er een groot geschil was tussen John en een van de andere “soldiers” uit de Gambino familie heeft Neil hem ternauwernood kunnen beschermen. Toen Carlo Gambino overleed en op zijn sterfbed “Mr Neil” passeerde als opvolger ten gunste van zijn zwager Paul Castellano ging John Gotti door het lint. Maar Mr. Neil wist hem te kalmeren en te zorgen dat hij zijn hoofd koel hield.

Toen Mr. Neil uiteindelijk na een ziekbed overleed begon John zijn plannen uit te werken om zelf Gambino boss te worden. Gesteund door vele Gambino leden wist hij een crew op te zetten om op 16 december 1985 Castellano te laten vermoorden samen met zijn underboss. Dit gebeurde voor het Sparks Steak House in Manhattan. Daarna werd John Gotti officieel gekozen als Boss en werd Salvatore Gravano zijn underboss.

Gotti werd zoiets als een beroemdheid. Hij schudde vaak handen en poseerde vaak voor foto’s voor toeristen buiten de Ravenite Social Club in Manhattan, waar hij de zaken leidde.

In 1980 was John Gotti ondersteboven van verdriet. Zijn zoon reed op zijn fiets en werd overreden door een auto, een ongeval. Maar het ergste was dat de bestuurder van de auto de buurman van Gotti was. Nadat de buurman de zoon van Gotti had overreden kreeg de buurman een aantal telefoontjes waarin hij met de dood bedreigd werd. John Gotti’s vrouw was natuurlijk ook niet blij met het feit dat hun buurman hun zoon had overreden en viel hem aan met een honkbalknuppel. De buurman besloot hierna om te verhuizen en sindsdien heeft niemand meer iets van hem gehoord.

De naam Teflon Don had hij te danken aan de vele rechtszaken die hij won. Altijd trokken op het laatste moment eventuele getuigen hun verhaal terug. In de rechtszaal werd hij altijd bijgestaan door Bruce Cutler (die later nog een filmrol als zichzelf verkreeg in “15 minutes”).

Gotti was lang onder toezicht van de FBI. In zijn club, telefoons en andere plaatsen werd afluisterapparatuur geplaatst. Om dit allemaal te omzeilen, hield hij zijn besprekingen lopend op de straat en daarbij speelde hij een bandje af waar alleem maar ruis op stond. Uiteindelijk pakte de FBI hem op band in een appartement boven de club. Gotti discussieerde over een aantal moorden en andere criminele activiteiten.

Salvatore “Sammy The Bull” Gravano.

De FBI pakte ook Gotto’s onderbaas op, Salvatore “Sammy The Bull” Gravano. Gravano hoorde op tapes dat Gotti hem denigreerde. Dit kwam Gotti duur te staan, omdat Gravano besloot tegen zijn baas te getuigen. Gravano moest 5 jaar zitten voor zijn daden en werd daarna ondergebracht in het zgn. Witness Protection Program.

Gotti werd hij met hulp van de RICO-wetgeving veroordeeld tot levenslang. Hij moest 23 uur per dag op zijn cel doorbrengen.

Op 10 juni 2002 overleed John Gotti aan kanker. Op zijn begrafenis waren meer dan 100 leden van de Gambino familie waar hij contact mee had gehad en natuurlijk zijn echte familie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Crime, Mafia en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s