André de Dienes en Marilyn

Andre de Dienes werd geboren in 1913 in Turia, Transsylvanië (nu Roemenië). Na de zelfmoord van zijn moeder ging hij thuis weg (hij was vijftien) en reisde door heel Europa, veelal te voet, voordat hij terechtkwam in Tunesië, Noord-Afrika, waar hij werkte als klusjesman, leerde  schilderen, en zijn eerste camera kocht.

In 1933 ging hij naar Parijs waar hij fotografie studeerde.

Vijf jaar later zou hij voor Esquire naar de US gaan om er foto’s van de landschappelijke pracht van de westelijke Verenigde Staten te maken. Maar hij was vooral geïnteresseerd in de Hopi, Navajo en Apache indianen.

Ontevreden over de beperkingen van de mode fotografie verhuisde de Dienes naar Hollywood in 1944. Hier wilde hij vooral naakten fotograferen. Omdat het hem om de artistieke schoonheid ging geloofde hij niet in een geretoucheerde foto. Hij geloofde dat goede foto’s maken veel geduld vereisten,  verbeelding en uithoudingsvermogen, om zo uiteindelijk de waarheid en de schoonheid te onthullen.

Het leven van modefotograaf André de Dienes veranderde voor altijd toen hij op een dag in 1945 een liefelijk jong aspirant-model ontmoette, Norma Jean Dougherty genaamd.

Hij werd op slag verliefd op haar onschuld en charme en de twee waren kort verloofd. Ze maakten samen veel avontuurlijke tochtjes en de Dienes fotografeerde Norma Jeane op zijn eigen ongedwongen manier.

Zijn hele relatie met de ster, inclusief veel persoonlijke momenten, wordt gedetailleerd weergegeven in de geheime memoires van de Dienes, die na zijn dood in 1988 werden ontdekt toen Monroe fans zijn huis plunderden.

Aan hem danken we enkele van de mooiste Marilyn Monroe foto’s of moet ik zeggen Norma Jean Dougherty.

André de Dienes gefotografeerd door Marilyn.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s