De “Gibson Girls”

In 1887 begon Charles Dana Gibson  ( 14 September 1867 – 23 December 1944) – toen twintig jaar oud –  aan een lange termijn contract met “Life”.

Als jonge man probeerde Gibson een meisje zo aanlokkelijk mogelijk voor te stellen. Zodanig dat andere jonge mannen wel  zou willen in de foto (tekening) kruipen.

Tegen het eind van de eeuw (1898) waren de zgn. “Gibson girls” een begrip geworden.

In 1903 ondertekende Gibson een honderdduizend dollar contract met “Collier’s” (1886-1957) waar hij een reeks van dubbele pagina “cartoons”  zou maken gedurende meer dan vier jaren.

De “Gibson Girl”  was niet zomaar een model, maar vertegenwoordigde een manier van leven.

Ze was de verpersoonlijking van een vrouwelijke ideaal. De pen-en-inkt-beeldverhalen gemaakt door illustrator Charles Dana Gibson tijdens een periode van 20 jaar waren niet weg te denken uit de kranten en magazines van hde eeuwwisseling.

Sommige mensen beweren dat de  “Gibson Girl ”  de eerste nationale norm was voor de vrouwelijke schoonheid.  De tekeningen van Gibson waren ook het voorwerp van vroege merchandising (schotels, asbakken, tafelkleden, kussenslopen, stoelbekleding, souvenir lepels, schermen, ventilatoren, paraplus)

Gibson zelf noemde zijn creaties de samenvatting van wel duizend Amerikaanse meisjes. We kunnen dit zonder veel arzelen de allereerste “pîn-up” girls noemen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Gezichten uit het verleden, Illustraties, Pin Up en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s