Jean Harlow (1911 – 1937)

Gisteren zou Jean Harlow 101 zijn geworden.

Jean Harlow (Kansas City (Missouri), 3 maart 1911 – Los Angeles (Californië), 7 juni 1937) was een Amerikaanse actrice.

Harlow, ook wel bekend als “The Platinum Blonde”, was de voorganger van de legendarische Marilyn Monroe.

Harlow was de dochter van een succesvolle tandarts. In 1927 liep ze op zestienjarige leeftijd weg van huis en trouwde met de 23-jarige advocaat Charles Fremont McGrew.

Ze verhuisden naar Los Angeles en daar figureerde zij in films. Vanaf 1928 meldde ze zich bij talloze castingbureaus. Na de scheiding met McGrew in 1929 zette ze zich nog meer in om eindelijk een grote rol te krijgen en datzelfde jaar lukte haar dat in een film van Hal Roach.

In 1930 kwam Harlows grote doorbraak in een film van Howard Hughes, “Hell’s Angels”. Hughes bood Jean een contract aan en sindsdien heeft Jean alleen nog maar in legendarische films gespeeld.

In 1931 speelde Harlow in de film “Platinum Blonde”, waardoor ze het blonde sekssymbool werd. Haar volgende beroemde film was “Red Dust” (1932), een van de zes films waar ook Clark Gable met haar in heeft gespeeld. Op 2 juli 1932 trouwde zij met Paul Bern. Tijdens één van de opnamedagen op 5 september 1932 vernam zij dat Bern zelfmoord had gepleegd.

De crew was bang dat Harlow vervangen moest worden, omdat haar hart gebroken was. Toch ging ze door en de film werd ook nog eens een enorm succes. Harlow werd een superster.

In 1933 speelde Harlow in nog twee legendarische films: Eerst “Dinner at Eight”, waar ze haar talenten als komiek bewees, en niet veel later “Bombshell”, een verhaal gebaseerd op haar eigen leven. Ook dat jaar trouwde Harlow met haar derde en laatste man; Harold Rosson.

Al in 1935 scheidden ze en ook dat jaar speelde Harlow weer in een film waar ook Gable in speelde, “China Seas”. Na nog meer films met Gable werd ze tijdens haar laatste film “Saratoga” (1937) overgebracht naar het ziekenhuis waar ze stierf aan een urinevergiftiging, een gevolg van acuut nierfalen. Dat was op 7 juni 1937. Mede door de dood van Harlow, werd de film een enorme hit en uiteindelijk legendarisch.

Hoewel veel blonde sekssymbolen haar opvolgden, was Harlow de allereerste.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Gezichten uit het verleden, Pin Up en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s