Jean Giraud – Blueberry

Onlangs overleed Jean Giraud.

Jean Henri Gaston Giraud (Nogent-sur-Marne, 8 mei 1938 – Parijs, 10 maart 2012) was een Franse striptekenaar. Hij tekende onder andere Blueberry, Silver Surfer, De Incal en Arzach.

Giraud groeide vanaf zijn derde op bij zijn grootouders in Fontenay-sous-Bois na de scheiding van zijn ouders. Op 12- à 13-jarige leeftijd begon hij cowboys en indianen te tekenen en op zijn 15e verkocht hij een strip aan Marijac. In 1956 publiceerde hij voor het eerst en van 1963 tot 1964 was hij medewerker van Hari Kiri, een maandelijks satirisch tijdschrift, onder zijn pseudoniem Mœbius. Hij was in 1974 een van de oprichters van uitgeverij Les Humanoïdes Associés.

Onder de naam Giraud publiceerde hij niet-experimenteel werk, terwijl hij onder de naam Moebius de grenzen van het medium onderzocht. Als Moebius werkte hij veel samen met scenarist Alejandro Jodorowsky (Jodo). Veel van zijn Moebius-strips zijn psychedelisch, sciencefiction of maatschappijkritisch. Grafisch vallen deze strips op vanwege de exorbitante afbeeldingen en decors. Met name vanwege dat laatste grafische aspect werd hij na de Incal-reeks als veelgevraagd beeldend kunstenaar actief in de filmwereld voor filmdecors. Hij verleende zijn diensten aan films als Alien, Tron, Willow, The Abyss en The Fifth Element.

Giraud overleed op 73-jarige leeftijd, na geruime tijd ziek te zijn geweest.

Ik hield enorm van zijn Blueberry reeks.

Blueberry (Engels voor “blauwe bes”) is het hoofdpersonage in een reeks realistische westernstrips, een creatie van de Waalse stripauteur Jean-Michel Charlier en de Franse tekenaar Jean Giraud. De eerste aflevering verscheen in 1965 in het Franse stripblad Pilote.

De strip speelt zich af in de jaren na de Amerikaanse Burgeroorlog. Aanvankelijk zijn de verhalen stevig geworteld in de klassieke mythologie van het Wilde Westen waarbij de makers veel van hun inspiratie gevonden lijken te hebben in de cavalerietrilogie van filmregisseur John Ford. Maar al snel krijgt de reeks het karakter van een spaghettiwestern met als belangrijkste thema’s wraak, hebzucht en verraad. Hoofdpersoon Mike Steve Blueberry Donovan (gemodelleerd naar acteur Jean-Paul Belmondo) verwordt tot een antiheld die voortdurend op de vlucht is.

Na de dood van Charlier continueert tekenaar Giraud de reeks met scenario’s van eigen hand. In de laatste delen (Vanaf Mister Blueberry) verandert de reeks opnieuw van karakter. Giraud kiest voor het genre van de revisionistische western en maakt een deconstructie van zijn geesteskind.

Vanwege het succes van de strip ontstonden twee nevenseries. De jonge jaren van Blueberry speelt zich af tijdens de burgeroorlog. De strip werd aanvankelijk door Giraud getekend, maar later overgenomen door Colin Wilson en nog later door Michel Blanc-Dumont. De serie Marshal Blueberry heeft als tekenaars William Vance en Michel Rouge gehad.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Illustraties, Strips en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s