Manko Kapak (1959)

Een van de dingen die ik regelmatig eens doe is op mijn zolderkamertje gaan snuisteren in de oude dingen die ik heb bewaard.

Zo kwam ik daar gisteren het boek “Manko Kapak” tegen, een oude uitgave van wat toen een “jeugdfeuilleton” was. Toen, daarmee bedoel ik 1959, ik was 11.

Manko Kapak is een jeugdfeuilleton van de Belgische Radio en Televisie uit 1959.

“Dit boek is niet zomaar een verzonnen verhaaltje. Alles wat je er in gaat lezen is echt en de personen die er in voorkomen hebben werkelijk bestaan.” Zo lees ik op de achterkant.

Manko Kapak, de laatste Incakoning, schrijft in de gevangenis zijn levenswerk dat hij opdraagt aan zijn zoon. Het verhaal begint bij zijn jeugd, wanneer het Incarijk zijn hoogtepunt heeft bereikt en eindigt met de verovering van het land door Spaanse Conquistadores.

Geschreven door Lo Vermeulen en Karel Jeuninckx, geproduceerd door Rik Van den Abbeele on der een regie van Bert Struys. Met: Erik Struys (Manko als kind), Senne Rouffaer (Manko als jonge man), Jan Gorissen (Manko als oude man), Jef Demedts (Amaru, zoon van Manko Kapak) en Jan Matterne (Pizarro).

Het jeugdfeulleton werd uitgezonden op zaterdagnamiddag tussen 17 en 17u30 vanaf 27/11/1959 en dat twaalf weken lang!

Manko Kapak was een van de eerste jeugdproducties van de piepjonge Belgische Radio en Televisie (BRT). Het feuilleton verhaalt de confrontatie van de laatste Inca Atahualpa (Cyriel van Gent) met de Spaanse conquistadores onder de leiding van Francisco Pizarro (Jan Matterne). Atahualpa is verwikkeld in een burgeroorlog met zijn broer Huáscar wanneer Pizarro in 1531 met een kleine invasiemacht landt in de buurt van Tumbez in het huidige Peru. Hun onenigheid zal de Incabroers zuur opbreken: eerst laat Atahualpa zijn broer vermoorden, vervolgens wordt hij zelf door de Spanjaarden wegens verraad en moord ter dood gebracht. De ondergang van het Incarijk is daarmee ingezet…

Geheel in de geest van de jaren 50 ontwikkelde de intrige van Manko Kapak zich erg traag. Atahualpa’s jongere halfbroer Manko Kapak (Jan Gorissen)  vertelt vele jaren na de instorting van het Incarijk de treurige geschiedenis aan zijn zoon Amaru.

Zoals de meeste BRT-producties uit die tijd was het feuilleton méér schatplichtig aan het theater dan aan de film. Het werd volledig gedraaid in de studio en wel voornamelijk in één decor, het paleis te Cajamarca.

Ik heb ooit “Nonkel Bob” aangeschreven met de vraag of dit nog eens uitgezonden kon worden.  Het antwoord was duidelijk. Daar het grootste deel van dit feuilleton “live” werd uitgezonden bestond het niet meer.

Ondertussen heb ik wel  vernomen dat  naar het schijnt de afleveringen nog allemaal op videoband in het VRT archief bestaan, maar…kwalitatief niet meer doenbaar om heruit te zenden. De serie werd opgenomen in kinescoop, wat wil zeggen dat het gefilmd werd vanaf het televisiescherm.

Zoals de meeste BRT-feuilletons uit de pionierstijd verscheen Manko Kapak ook in boekvorm. Het boek, dat tegenwoordig een antiquarische rariteit is, werd geschreven door Lo Vermeulen en Karel Jeuninckx en verscheen bij Uitgeverij De Sikkel.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Sixties Nostalgie, Televisie en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Manko Kapak (1959)

  1. Gert Vermeulen zegt:

    Er bestaat nog een andere uitgave van latere datum van het boek

  2. Meerts Gemma zegt:

    hoe kan ik dit boek vinden, eventueel een latere versie?

  3. Schaeken Jetty zegt:

    Lang gezocht of er nog een opname zou zijn rond deze jeugdserie. Dit is mijn vroegste herinnering van “TV”: ik was toen negen jaar oud. De personage Manko Kapak vertolkt door Jan Gorissen heeft toen een enorme indruk op me gemaakt. Nu ben ik al blij met de foto en de historiek: nog altijd even indrukwekkend !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s