Yves Montand en Marilyn Monroe (1960)

In  1960 worden Marilyn Monroe en Yves Montand  het meest onverwachte koppel  in showbizz.

Hun verhouding zal niet verborgen blijven. Het wordt een van de meest bekende liaisons van de Hollywood filmgeschiedenis.

Marilyn Monroe is de vrouw van de beroemde schrijver Arthur Miller. Yves Montand is getrouwd met Simone Signoret die net de Oscar won voor Beste Actrice.
Simone Signoret : “Ah, j’ai été la cocue la plus célèbre du monde!”. Het verschrikkelijke is dat  Simone alles moet vernemen via de pers.

Het echtpaar Montand-Signoret was tot dan toe het mythische paar van de Franse cinema. Wat nu ?

In 1959 zijn Yves Montand en Simone Signoret al acht jaar getrouwd en vormen zij een voorbeeldig echtpaar, geroemd in de politiek en in de bioscoop.
Het is echt een droom. Signoret is een actrice die een ongelooflijke carrière aan het maken is en een Oscar in Hollywood krijgt. Haar man gaat naar Hollywood om een film te maken.

Na een triomfantelijke tour door Oost-Europa besluit  Yves Montand zijn geluk te beproeven in New York in de prestigieuze zalen van Broadway. Vanaf de eerste show is het een fenomenaal succes. Niet zo maar een succes, een echte triomf!  Critici van die tijd zeggen dat zelfs Frank Sinatra er lessen zou kunnen bij nemen.

Na een van die shows ontmoet Montand het echtpaar op de eerste rij, Monroe-Miller. Ze zijn erg enthousiast, erg vriendelijk.

Marilyn Monroe is dan drie jaar getrouwd met Arthur Miller, een van de meest beroemde toneelschrijvers van de tijd. Maar hun huwelijk kent problemen. Arthur Miller is het ietwat beu om de man van Marilyn te zijn, “mijnheer Monroe”.

Marilyn ziet Montand op het podium, ze is vol ontzag. Ze moet weer een musical draaien , “Let’s make love”, en dringt aan om die met Montand te draaien.  Het is een rol die niemand eigenlijk wil spelen, het scenario is erg magertjes.

Maar voor Yves Montand maakt het niet veel uit. Het is zijn kans om een film in Hollywood te draaien, en dan nog met Marilyn Monroe. Simone Signoret gaat mee, ze verhuizen naar Los Angeles met Marilyn en haar man.

Het filmen begint in januari 1960 en ze belanden in het Beverly Hills Hotel, waar ze terecht komen in twee bungalows, in Bungalow nr. 20, de andere in de nummer 21.
Ze brengen hun dagen door met eten, drinken, grappen, een soort stilte voor de storm.

Er ontstaat een zeer sterke vriendschap tussen de twee koppels. Simone en Arthur komen uit dezelfde achtergrond en delen dezelfde politieke overtuigingen. Yves Montand  spreekt bijna geen Engels. Hij besteed daarom veel tijd aan het instuderen van zijn rol met Marilyn en ontdekt daarbij dat ze ongelukkig is.

Ze ontdekken dat ze veel dingen gemeen hebben. Zij bundelen hun onzekerheden. Montand is  verlegen, hij sterft bijna van track tegenover de “Absolutely Fabulous Marilyn”, maar voor haar is het net hetzelfde. Ze staat voor het eerst tegenover een echte musical artiest die ze bewondert. Montand probeert haar gerust te stellen.

Hij houdt van haar nederige afkomst. Ze wordt stilaan minder gecomplexeerd. Marilyn en Yves Montand weten wat het is om te slagen als je uit het niets komt.

Montand hecht zich aan Marilyn. Ze is uiteindelijk erg breekbaar en heel anders dan de femme fatale die ze in haar films uitbeeldt.

Hij ziet haar als een eenvoudige jonge vrouw, die danst, naar de sportschool gaat, die zich te dik vindt, die houdt van eten en drinken. En vooral Marilyn is erg grappig.

Het is in feite een erg banale geschiedenis zoals die aan vele mensen overkomt. Wat er gebeurt is  onvermijdelijk.

Marilyn Monroe probeert haar gevoelens te verbergen. Ze wordt zelfs vriendin van Simone Signoret

Ze bewondert Simone Signoret en ze is gefascineerd door het echtpaar. Deze vrouw is mooi, een succesvolle actrice, intellectueel. Niet wat Marilyn is, of voor wat ze wordt gehouden. Ze zal dus  Montand verleiden en zo een beetje een beetje concurreren met Simone Signoret.

In April  1959 krijgt Simone Signoret een Academy Award voor Beste Actrice. Direct daarna gaat ze naar Italië voor een nieuwe film. Op hetzelfde moment vindt  Arthur Miller een excuus om weg te komen uit Los Angeles.

Miller wist wat er ging gebeuren. Marilyn blijft alleen achter, met Montand in de kleine bungalows.

Volgens Montand was de zaak absoluut niet zijn schuld. Montand kwam de kamer binnen en  Marilyn lag naakt onder de dekens. Zoals hijzelf zei heeft hij er weinig bij nagedacht. Het gebeurde gewoon.  Ze waren verrast door wat er met hen gebeurde, het was echt  liefde op het eerste gezicht.

Zeer snel  werd hun verhouding openbaar. Het paar verschijnt openlijk in Hollywood, de wereld van Simone Signoret stort in.

Het drama voor Simone was dat ze van Yves Montand hield.
Signoret : “Il m’a dit, j’aurais très bien pu partir avec Marilyn; ça aurait duré deux ans, mais ça aurait peut être été formidable.”

Yves Montand twijfelt tussen de twee vrouwen, maar  uiteindelijk kiest hij ervoor om terug te keren naar zijn vrouw. Na de opnamen van “Let’s make love”  gaat Montand  terug naar Parijs.

Bij zijn aankomst op de luchthaven Orly, als hij uit het vliegtuig stapt,  zijn er een honderdtal journalisten.

Yves Montand in 1960 : “Je crois que c’est un problème qui regarde Simone et moi, n’est-ce pas; Et puis, quelle qu’ait pu être ma conduite, si j’ose m’exprimer ainsi, ça ne regarde personne de toute façon; puis de toute façon, si il a pu avoir quelque chose, ce n’est certainement pas la presse qui doit le savoir, surtout pas, en tout cas pas, s’il y a eut quelque chose!”

Wanneer Montand thuis komt  vindt hij Simone terug.

Het eerste wat ze zegt is “Eh Bien ?”

Simone Signoret slikt haar trots in. Yves Montand komt uit dit alles naar voren als een onverbeterlijke rokkenjager, en Marilyn begrijpt niet waarom ze voor de zoveelste keer verlaten wordt. Zij is het echte slachtoffer van de geschiedenis!

Het vertrek van Montand was voor haar iets totaal hartverscheurend. Ze zal alles doen wat ze kan om Yves Montand te hebben. Ze zal hem lastig vallen met brieven, telefoontjes, zelfs in Parijs.
Je kan zeggen dat deze affaire voor Marilyn het begin van het einde was. Ze duikt weg in depressie,  wanhoop,  alcohol en geneesmiddelen.

Marilyn Monroe pleegde zelfmoord twee jaar later. Ze was 36.
Simone Signoret zelf zal nooit helemaal deze zaak te boven komen. Ze verbijt de pijn en  fysiek wordt ze ouder.

Maar het mythische koppel  Montand-Signoret zal blijven bestaan. Yves blijft bij Simone tot aan zijn dood op  30 september 1985.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Film, Foto's en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s