Olive Oatman, de eerste getatoeerde vrouw uit de V.S.


Ik ben een onvoorwaardelijke fan van “Hell on Wheels” .

“Hell On Wheels” speelt zich af in 1865 en gaat over het kamp bij de aanleg van de eerste transcontinentale spoorweg, door de bouwvakkers  “Hell On Wheels”  genoemd.  De serie focust zich op de mensen die ermee te maken krijgen en die er rechtstreeks of onrechtstreeks bij betrokken zijn

In “Hell on wheels” draagt de prostitué een kin tattoo. Ze zegt dat de tattoo er is gekomen omdat ze slavin was van de Indianen.

De blauwe kin tattoo was kenmerk van de Mohave stam. Toen deze stam de blanke slavin Olive Oatman van de Tolkepaya stam hadden gekocht, hebben ze haar die tattoo gegeven, omdat dat in hun stam dus gebruikelijk was.

In 1851 trokken de Oatmans – een pionnier familie uit Illinois – naar Californië, op zoek naar goud en een Mormoons paradijs. Het noodlot sloeg toe wanneer de wagontrain op Yavapai Indianen stuitte aan de Gila rivier in het huidige Arizona.
De Yavapais vielen de familie met knuppels en messen aan en plunderden hun voorraden. Olive Oatman, 14, en haar zus Mary Ann werden gespaard. De rest werd achtergelaten om te sterven.

“I distinguished the groans of my poor mother” schreef Olive later. Lorenzo, 15, overleefde ook, ondanks een bloedende klap op zijn hoofd.

De Yavapais maakten Olive en Mary Ann tot slavinnen. Dikwijls werden ze geslagen met de zweep tot wanneer ze ten einde krachte waren. Uiteindelijk werden de twee meisjes verkocht aan de Mohave stam voor twee paarden, drie dekens, groenten en kralen.

Het leven met de Mohaves was een grote verbetering. Ze behandelden Olive als een van hun eigen, en gaven haar Mohave namen als  “Aliutman”, “Olivino” en “Spantsa.” (Hoewel Olive het nooit heeft toegegeven geloven historici dat ze seks heeft gehad met stam leden.)

Tijdens haar vier jaar als Mohave kreeg  Olive kreeg een blauwe kin tattoo – Mohaves beschouwden  tatoeages een vorm van ID voor het hiernamaals.

“[They] pricked the skin in small regular rows on our chins with a very sharp stick, until they bled freely,” schreef Olive. De puntige sticks weden dan ondergedompeld in wiet sap en blauwe steenpoeder dat vervolgens werd aangebracht in de speldenprikken op haar gezicht.

Olive leek tevreden met haar nieuwe leven. Dat meldden de autoriteiten van Fort Yuma, CA, wanneer ze eindelijk opgespoord werd en er werd onderhandeld over een handel met de Mohaves.

Olive weende, net als haar geadopteerde familie, wanneer ze terug ging naar de “blanke wereld”. Mary Ann was ondertussen overleden aan ziekte.

Wanneer Olive aankwam bij Fort Yuma werd ze meteen een beroemdheid. Kranten in het hele land noemde haar een heldin en tegelijk en een slachtoffer.

De Los Angeles Star beschreef haar als “a pretty girl who’d been disfigured by tattooed lines on the chin”

In de daaropvolgende jaren zou  Olive voor volle zalen over haar ervaringen vertellen.

Olive is uiteindelijk getrouwd met een boer en verhuisde naar Texas. Ze stierf aan een hartaanval in 1903.

Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Indianen, Wild West en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s