5 juni 1989 – Tankman.

5 juni 1989

Een dag nadat de Chinese regering protesten op het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmen) in Peking gewelddadig de kop heeft ingedrukt, vindt er een gebeurtenis plaats die de wereld versteld doet staan.

De gebeurtenis deed zich voor op 5 juni 1989 in de omgeving van het Plein van de Hemelse Vrede (Tiananmenplein), op de Chang’an Avenue. Het plein lag er op dat moment verlaten bij, een dag eerder waren in opdracht van de autoriteiten de studentendemonstraties op het Plein van de Hemelse Vrede hardhandig neergeslagen.

Op het moment dat achttien tanks aan kwamen rijden, kwam één man, met in zijn hand een winkeltas, aanlopen over de straat, hij wist de aankomende tanks te stoppen. De voorste tank probeerde daarop om de man heen te gaan, maar deze ging opnieuw in de weg staan.

Vervolgens klom de man op de eerste tank en sprak met de bestuurder ervan : “Waarom ben je hier? Mijn stad is in puin door jou! Ga terug, keer om en stop met moorden! Ga weg!”

Uiteindelijk werd de man, nadat hij van de tank was afgedaald, weggetrokken door anonieme omstanders en verdween hij in de menigte

De identiteit van de Tankman is nooit met zekerheid vastgesteld.

Heel even maar had David Goliath in bedwang gehouden….

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Foto's, Geschiedenis, Vandaag in de geschiedenis en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s