Ray Bradbury (1920 – 2012) – “The best scientist is open to experience and begins with romance, the idea that anything is possible”.


Op 5 juni 2012 is Ray Bradbury overleden. Hij was een van de belangrijkste Amerikaanse sciencefiction- en fantasyschrijvers.

Sciencefiction was voor hem een genre over ideeën en veranderingen in de maatschappij. „It’s the Art of the Possible”.

Tot zijn grootste sucessen behoren “The Martian Chronicles” (1950) en “The Illustrated Man” (1951), een verzameling kortverhalen, maar ongeëvenaard echter was “Fahrenheit 451”. Het boek ontleent zijn titel aan het brandpunt van papier, en gaat over een maatschappij waarin boeken verboden zijn en door de brandweer verbrand moeten worden..

De roman van 1953 werd in 1966 door François Truffaut verfilmd. Zowel het boek als de film zijn klassiekers.

Ray Bradbury  over “Farenheit 451” : “In writing the short novel Fahrenheit 451 I thought I was describing a world that might evolve in four or five decades. But only a few weeks ago, in Beverly Hills one night, a husband and wife passed me, walking their dog. I stood staring after them, absolutely stunned. The woman held in one hand a small cigarette-package-sized radio, its antenna quivering. From this sprang tiny copper wires which ended in a dainty cone plugged into her right ear. There she was, oblivious to man and dog, listening to far winds and whispers and soap opera cries, sleep walking, helped up and down curbs by a husband who might just as well not have been there. This was not fiction.”

Bradbury baseerde een aantal werken op de dromen uit zijn jeugd en de angst voor de Koude Oorlog.

In de jaren ’40 schreef hij verhalen voor de tijdschriften “Planet Stories” en “Thrilling Wonder”. De verhalen die waren gesitueerd op Mars, bracht hij in 1950 bij elkaar in de bundel “The Martian Chronicles”, in 1964 en 1974 vertaald in “De laatste Martiaan” en “De kronieken van Mars”. Ze beschrijven de menselijke contacten met het leven op Mars in de periode januari 1999 tot oktober 2026, de kolonisatie van Mars door mensen die de teloorgaande Aarde waren ontvlucht.

In de gestaalde SF-kringen was men maar matig enthousiast (de verhalen hadden net zo goed op de aarde zelf kunnen spelen), maar daarbuiten werd hij geprezen omdat hij door aanpak en stijl de SF een nieuwe dimensie had verleend.

Toen romanschrijver Christopher Isherwood “The Martian Chronicles”  in handen kreeg – over de kolonisatie van Mars door mensen die de teloorgaande Aarde waren ontvlucht – schreef hij een ronkende aanbeveling. Bradbury had beduidend meer in zijn mars dan Isherwood van een sciencefictionschrijver verwachtte.

Ray Bradbury liet ook andere genres niet onberoerd: hij schreef ook fantasy-, horror- en detectiveverhalen. Zo schreef hij ook mee aan het scenario voor de filmbewerking van “Moby Dick” uit 1956. Hij was ook een van auteurs voor de serie “Hitchcock presents”.

Een enkele keer schreef hij een scenario voor “The Twilight Zone”.  Aflevering 100 van deze cultserie is een verfilming van zijn kortverhaal  “I Sing The Body Electric”.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boek, Schrijvers en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Ray Bradbury (1920 – 2012) – “The best scientist is open to experience and begins with romance, the idea that anything is possible”.

  1. catherine zegt:

    Toeval wil dat ik net “The illustrated man” opnieuw gelezen heb…blijft een fantastisch boek!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s