Gabrielle Petit (20 februari 1893 – 1 april 1916)

Gabrielle Petit (20 februari 1893 – 1 april 1916) was een Belgische verzetsheldin uit de Eerste Wereldoorlog.

Haar vader plaatste haar samen met haar zus in een weeshuis na het overlijden van haar moeder. Als ze 16 wordt verlaat ze het weeshuis en gaat alleen wonen in Brussel.  Als vrouw alleen is het dan zeker geen makkelijk leven. Ze is vaak depressief en onderneemt zelfs een zelfmoordpoging.

Wanneer de eerste Wereldoorlog uitbreekt is ze verloofd met een militair. Ze geeft zich op als  vrijwilligster voor het Rode Kruis.

Ze gaat bij de Britse Inlichtingendienst. Via Nederland gaat ze naar Engeland. Hier krijgt ze een korte opleiding die haar moet voorbereiden op spoorwegspionage. Haar codenaam is “Legrand”. De Duitse troepenbewegingen per spoor worden door haar doorgegeven aan de geallieerden. Vermomd reist ze door België. De rapporten schrijft ze op kleine blaadjes zijdepapier die ze in haar kleding verstopt.

Terug in België ging ze aan de slag in de streek tussen Ieper en het Franse Maubeuge. Ze begaf zich voortdurend in vijandelijk gebied, waar ze de troepenbewegingen van de Duitsers in het oog hield en doorgaf. Nu eens deed ze dat vermomd als gevluchte handelsreizigster, dan weer als kindermeisje. Haar inlichtingen waren precies en snel en wekten verbazing bij haar oversten.

Behalve met spionagewerk hield ze zich ook bezig met de distributie van de clandestien gedrukte La Libre Belgique .

Ze hielp ook bij de uitbouw van een ondergrondse postdienst (“Mot du Soldat“ – Het Woord van de Soldaat). en slaagde erin verscheidene mannen over de Nederlandse grens te smokkelen. Het was een leven op het scherp van de snee.

In juni 1915 werd zij een eerste keer aangehouden, en bij gebrek aan bewijzen weer losgelaten. De Duitsers blijven haar echter schaduwen en op 20 januari 1916 wordt ze gearresteerd. Zij werd verraden door een Duitser die zich als Hollander uitgaf. Gedurende heel de tijd van haar aanhouding bleef ze “standhaft”  (Duits voor standvastig, zoals in de verhoorrapporten stond). Ze verried niet één enkele naam van haar medestrijders.

Een klein detail: de Duitsers zochten naar juffrouw ‘Legrand’.

Een maand later viel het verdict: ze kreeg de doodstraf. Daarop weigerde ze een genadeverzoek en schreef ze op de muur van haar cel in de gevangenis van Sint-Gillis: “Ik vraag geen genade, om de mof te laten zien dat ik mijn voeten aan hem veeg.”  Op een april, om zes uur ’s ochtends, was het dan zo ver.  Een celwagen reed haar naar het executieterrein in Schaarbeek. Drie kwartier later was het vonnis voltrokken. ’s Anderendaags meldde een Duitse affiche dat ‘de verkoopster Gabrielle Petit’ was terechtgesteld om haar ‘rijkelijk betaalde’ spionagediensten.

Op het Sint-Jansplein te Brussel staat haar standbeeld. De cel in Sint-Gillis waar ze heeft vastgezeten, heeft een tijd als bedevaartsoord dienst gedaan.

Na de oorlog, in mei 1919, werd haar lichaam opgegraven om opnieuw begraven te worden op het kerkhof van Schaarbeek. Gabrielle Petit kreeg als eerbetoon een begrafenis in aanwezigheid van koningin Elisabeth, kardinaal Mercier en eerste minister Delacroix.

Het standbeeld op het Sint Jansplein te Brussel geeft dat ultieme moment goed weer. Met gebalde vuisten en geheven hoofd kijkt Gabrielle Petit het Duitse executiepeloton in de ogen. Ze heeft de blinddoek geweigerd. De tekst op de sokkel zegt dat : “… ik zal hen tonen hoe een Belgische vrouw weet te sterven.”   Eveneens te lezen zijn haar legendarische laatste woorden: “Vive la Belgique! […] Vive le  …” – de schoten vielen voor ze “Roi” kon roepen………

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Oorlog en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Gabrielle Petit (20 februari 1893 – 1 april 1916)

  1. Wat een verhaal.

    Zou ik dit artikel mogen vertalen en op mijn blog plaatsen? (Met jouw naam erop, uiteraard.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s