Edith Cavell (4 december 1865 – 12 oktober 1915)

Edith Cavell wordt geboren in 1865 in Swardeston, Norfolk, Groot Brittanië. Haar vader was er  dominee.

Ze wordt opgeleid tot verpleegster in Brussel en in Zwitserland. Ze volgt ook een opleiding in Dresden en Aken, waar ze kennis maakt met de Duitse methodes van geneeskunde en hygiëne. In 1895 is ze terug in Engeland, gaat een tijdje werken als gouvernante en behaalt dan haar diploma van verpleegster aan het Royal London Hospital.

Edith Cavell met Antoine Depage en de eerste verpleegsters van het instituut.

In 1906 komt ze terug naar Brussel als hoofdverpleegster van het Heelkundig Instituut. In 1907 wordt ze directrice van de nieuwe verpleegschool, een annex van het hospitaal Berkendaal. De directeur hier was de befaamde chirurg Antoine Depage.

Bij het uitbreken van de oorlog neemt het Rode Kruis het hospitaal over om er gewonde Britse en Franse soldaten te verplegen.

Wanneer de Engelse en Franse divisies zich terugtrekken tot aan de Marne, blijven er in heel Noord-Frankrijk en de Ardennen gewonde soldaten achter in de vele veldhospitalen en ook soldaten die het contact verloren hebben met hun divisies.

In het begin ontsnappen ze aan de aandacht van de Duitsers, en met de hulp van mensen uit de streek proberen ze zich opnieuw bij het leger te voegen of te ontsnappen naar Engeland.

Al snel wordt het hospitaal van Edith Cavell ook een opvangcentrum voor soldaten die zich via Nederland terug bij hun divisie willen voegen. Edith Cavell zelf wordt een belangrijke schakel in de ontsnappingsroute die leidt van Noord-Frankrijk langs Brussel naar Nederland.

Prinses Marie de Croÿ, die het in een kasteel in Bellignies aan de Belgisch-Franse grens woont, raakt eveneens betrokken bij die hulp. Zo komt het dat in november 1914 het kasteel zo vol met soldaten zit dat de prinses hen probeert te overhalen zich over te geven aan de Duitse soldaten die het Rode Kruis hospitaal overgenomen hebben!

Dan verneemt ze dat er een ontsnappingsroute bestaat. Die zou langs het instituut van Edith Cavell lpên. De soldaten in het kasteel de Bellignies krijgen burgerkleding en valse papieren en worden door verschillende personen begeleid. De vluchtroute werkt uitstekend van november 1914 tot juli 1915. Edith Cavell getuigt later ongeveer 200 personen geholpen te hebben.

Het netwerk wordt uiteindelijk ontdekt en opgerold, waarschijnlijk verraden door een verklikker. Edith Cavell wordt aangehouden op 15 augustus 1915 in Sint Gillis, andere leden maar eerst in september.

De cel van Edith Cavell in St. Gillis.

Edith Cavell, streng protestants opgevoed, heeft een hekel aan leugens. Tijdens haar ondervraging vertelt ze de waarheid (!)

Dit is een blunder van formaat, want de twee beste Belgische contactpersonen van het British Intelligence Corps worden hierdoor opgepakt. Payne Best beschuldigt haar later de oorzaak te zijn van de volledige ineenstorting van de Belgische inlichtingsdienst!

Edith Cavell wordt opgesloten in afzondering. Ze mag geen bezoek ontvangen, zelfs niet van een verdediger, als ze die al zou hebben.

Pas na veel aandringen, o.m. van de Britse gezant in België, wordt op 10 september 1915 Meester Sadie Kirschen aangewezen als haar verdediger. Hij mag haar echter niet bezoeken  en ook geen documenten inzien!

Op 7 oktober 1915 is de eerste zitting van het proces onder leiding van krijgsauditeur Ströber, en de dag erna vindt reeds de slotzitting plaats.

Iedereen is ervan overtuigd dat de Duitsers geen doodstraf zullen geven aan vrouwen. Voor de Duitsers moet dit echter een proces worden dat verder verzet zal afschrikken.

Op 11 oktober 1915 valt de uitspraak: Edith Cavell, gravin Jeanne de Belleville en de onderwijzeres Louise Thuliez worden ter dood veroordeeld voor “hoogverraad” wegens het leveren van soldaten aan een vijandelijk leger.

Er komt nog een genadeverzoek van de Amerikaanse gezantschapssecretaris, maar dit wordt botweg afgewezen.

Edith Cavell wordt op 12 oktober 1915 om 7.00 ’s morgens terechtgesteld. De twee andere doodvonnissen worden omgezet in levenslange dwangarbeid.

In Engeland is de woede en de verbijstering enorm. Duizenden jonge vrouwen melden zich om als vrijwilligster of verpleegster te werken.

Gaston Quien

Na de oorlog zoekt men naar de verrader. De Franse dubbelspion Gaston Quien, die in het netwerk van Cavell was geïnfiltreerd,  wordt ervan beschuldigd het netwerk verklikt te hebben. Hij wordt echter vrijgesproken. Waarschijnlijk is de oorzaak eerder de amateuristische manier van werken van het netwerk waar iedereen te veel personen kent onder zijn echte naam, en waar teveel met elkaar gepraat wordt, in tegenstelling tot de werkwijze van de Britse geheime dienst die werkt met kleine cellen en met schuilnamen.

Beide heldinnen geëxecuteerd in de “Tir Narional”

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geschiedenis, Oorlog en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s